Ο Δαμιανός απαντά: Γιατί έχει βγει κακό όνομα στα δημόσια νοσηλευτήρια;
Ως υπερβολές χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας τον σάλο και τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, να τροποποιήσει το νομοσχέδιο, που αφορά τον ΟΚΥπΥ και να προχωρήσει στη σύσταση νέου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός εξήγησε ότι η προσπάθεια είναι η αναβάθμιση του τομέα της υγείας και των εγκαταστάσεων των νοσηλευτηρίων. Σημείωσε ότι ζητήθηκε χρόνος μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου για να κατατεθούν απόψεις από όλους τους εμπλεκόμενους και τόνισε ότι εισακούγονται οι απόψεις.
«Εκεί όπου δημιουργείται πρόβλημα είναι αν ένα νοσηλευτήριο δεν έχει ανελκυστήρα για να μπει φορείο ή θερμοκοιτίδα», προσθέτει και εξηγεί ότι θα δοθεί χρόνος σημειώνοντας ότι είναι το τελευταίο οι κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς υπάρχουν θέματα εξοπλισμών και στελέχωσης. Επεσήμανε επίσης ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμα.
Απαντώντας στις αντιδράσεις για το γεγονός ότι πρόκειται για δύο νομοσχέδια και όχι, ο Υπουργός απαντά ότι θα μπορούσε να είναι ένα το νομοσχέδιο ωστόσο το περιεχόμενο θα ήταν το ίδιο. «Δεν θέλουμε να υπάρξει ανθυγιής ανταγονισμός μεταξύ Γενικών Νοσοκομείων και ιδιωτικών μιας πόλης», τονίζει ο Υπουργός και έδωσε ως παράδειγμα
Ερωτηθείς για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με τα έσοδα και τα έξοδα του ΟΚΥπΥ και αν είναι κάτι που τον ανησυχεί απαντά θετικά σχετικά με τη βιωσιμότητα του οργανισμού και εστιάζει στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του.
«Το εγχείρημα του ΓεΣΥ ήταν δύσκολο από την αρχή, από την ψήφιση και η πανδημία τα έκανε πολύ χειρότερα γιατί ξεκίνησε ο ΟΚΥπΥ ένα σχέδιο δράσης πολύ καθυστερημένο»
Σχολίασε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός είναι το μισθολόγιο εξηγώντας ότι πρόκειται για δημόσιους υπάλληλους που παίρνουν αυτά που δικαιούνται.
Κληθείς να απαντήσει γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν κακό όνομα, αποδίδει το φαινόμενο στην κακή συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων. «Η συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού, των νοσηλευτών και των γιατρών δεν είναι καλή, όταν συνεργαστούν μεταξύ τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συνεργασία υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, απαντά ότι βάσει νόμου απαγορεύεται και εξηγεί ότι ο Οργανισμός πρέπει να βρει τρόπος να αυξήσει τα έσοδα του.
«Ο ίδιος ο Οργανισμός έχει αλλάξει και εκτελεστικούς διευθυντές, έχει αλλάξει και διοικητικά συμβούλια, δεν πάει καλύτερα, άρα ενδεχομένως το πρόβλημα να μην είναι μόνο θέμα διοίκησης, να είναι θέμα και στα πιο κάτω στρώματα, γι’ αυτό εγώ μιλώ για συνεργασία. Μιλούμε για έναν Οργανισμό που έχει εκατοντάδες μέλη του υπαλληλικού προσωπικού που δεν παράγουν ιδιαίτερα, όταν δεν παράγεις στον ιδιωτικό τομέα πας σπίτι σου, στο δημόσιο δεν το έχουμε.»