Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ «Θα πούμε το νερό νεράκι, τραγικά τα δεδομένα»: Εφιαλτικές προβλέψεις για το καλοκαίρι λόγω ανομβρίας
«Θα πούμε το νερό νεράκι, τραγικά τα δεδομένα»: Εφιαλτικές προβλέψεις για το καλοκαίρι λόγω ανομβρίας

«Θα πούμε το νερό νεράκι, τραγικά τα δεδομένα»: Εφιαλτικές προβλέψεις για το καλοκαίρι λόγω ανομβρίας

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το καλοκαίρι που μας έρχεται σχετικά με την ανομβρία, δεδομένης και της τελευταίας μεγάλης καταστροφής στο Φράγμα του Μαυροκόλυμπου.

Τεράστιες ποσότητες νερού πήγαν χαμένες καταλήγοντας στη θάλασσα, αφού απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια για επιδιόρθωση της βλάβης.

Το φράγμα, αναμένεται σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέα Γρηγορίου, να αδειάσει εντελώς εντός των επόμενων δύο ημερών. Αφού γίνει αυτό, θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάσταστης της βλάβης που παρουσιάστηκε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

«Τον Οκτώβρη του 2024 συζητούσαμε με την Επιτροπή Γεωργίας την ανάγκη κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης, για κάλυψη των αναγκών σε περιόδους ανομβρίας. Το συζητήσαμε πάρα πολλές φορές, η συνεχιζόμενη ανομβρία και τα πολύ χαμηλά αποθέματα νερού στα φράγματα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη καταστροφή της αφαλάτωσης στην Πάφο και την απώλεια 1,4 εκατ. κυβικών μέτρων από τον Μαυροκόλυμπο, δείχνει πως τελικά είμαστε οι ουραγοί όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα. Η εκτελεστική εξουσία και εδώ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής.»

Κανείς δεν ξέρει πότε η μονάδα αφαλάτωσης που θα κατασκευαστεί στην Πάφο θα είναι έτοιμη, πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ, ο οποίος είπε πως αρχικά τους είχε αναφερθεί πως θα ήταν έτοιμη τον Ιούνη και χθες πως θα είναι έτοιμη τον Οκτώβρη.

«Οι τρεις μονάδες αφαλάτωσης που θα κατασκευαστούν στη Λεμεσό για σκοπούς ύδρευσης, δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Λεμεσού. Στην Κύπρο θα λέμε το νερό νεράκι το καλοκαίρι, γιατί δεν πήραμε τα απαραίτητα μέτρα όταν έπρεπε να τα πάρουμε. Για τον πρωτογενή τομέα τα σημερινά δεδομένα είναι τραγικά, οι γεωργοί έχουν ενημερωθεί ότι θα είναι μειωμένο κατά 50% της περσινής ποσότητας νερού. Μιλάμε για 25% των ποσοτήτων που δοθήκαν το 2023.»

Μεγάλη είναι η πιθανότητα να τρώμε στο τέλος μόνο εισαγόμενα, λέει ο κ. Γαβριήλ, καθώς οι γεωργοί μας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις που καλλιέργησαν το 2023, εξαιτίας του ότι δεν θα έχουν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Send this to a friend