Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα»
«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα»

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα»

Θεόδωρος Μωυσέως*

Παρακολουθήσαμε την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, την Παρασκευή 10.1.2025.

Το θεατρικό έργο με τον μακροσκελή και παράδοξο τίτλο «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» χωρά μέσα του τη ματωμένη ιστορία των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας τις πληγές του πολέμου και τις συνέπειές του στην ανθρώπινη ψυχή.

Η Μητέρα και ο Πατέρας, φυγάδες του εμφυλίου, επιστρέφουν στο καμένο, ρημαγμένο σπίτι τους, κουβαλώντας την αγωνία και την ελπίδα να βρουν ό,τι απέμεινε από τον νεκρό γιο τους. Τα χώματα γύρω τους φιλοξενούν γενιές νεκρών ανδρών. Παράλληλα, η Κόρη πασχίζει να επιβιώσει στο εξωτερικό, εκπορνευόμενη, ενώ στέλνει χρήματα πίσω στην οικογένειά της. Γύρω τους περιπλανιούνται επικίνδυνοι αλλά και γελοίοι «άνθρωποι».

Οι εξαιρετικές ερμηνείες, η σκηνοθετική προσέγγιση, τα σκηνικά – κουστούμια, η μουσική και ο φωτισμός δημιουργούν ένα αξέχαστο θέαμα που μας έχει αιχμαλωτίσει.

Η σκηνοθετική ματιά του Βαρνάβα Κυριαζή παρουσιάζει μια άρτια θεατρική παράσταση, γεμάτη έντονα συμβολιστικά στοιχεία και ερμηνείες που συγκλονίζουν. Οι δυνατές εικόνες του καμένου σπιτιού, των ματωμένων πουκαμίσων, των στρεβλών επίπλων και της αγωνιώδους αναζήτησης των οστών του νεκρού γιου λειτουργούν ως ισχυρές συμβολικές αναπαραστάσεις του πολέμου, της απώλειας και της καταστροφής.

Η Έρικα Μπεγέτη καθηλώνει ως Μητέρα, με μια ερμηνεία γεμάτη σπαραγμό και εσωτερική ένταση. Ο Βασίλης Μιχαήλ, στον ρόλο του Πατέρα, με λιτότητα και βάθος αποδίδει εξαιρετικά τον πόνο και τη σιωπηλή αντοχή του χαρακτήρα. Ο Γιάννης Καραούλης, στον ρόλο του νεκρού Γιου, φέρνει στη σκηνή μια ήρεμη δύναμη που συγκινεί βαθιά.

Ξεχωριστές ερμηνείες και από τους υπόλοιπους ηθοποιούς που απογειώνουν την παράσταση: ο Φώτης Αποστολίδης, ως τραβεστί ξεχωρίζει, ο Παναγιώτης Κυριάκου, ως νταβατζής, ο Θανάσης Δρακόπουλος ως Συνοριοφύλακας (με σπασμένο πόδι, ευχές για περαστικά!) και ο Αντρέας Κουτσόφτας, ως γείτονας.

Η Σταυριάνα Καδή, ως Κόρη, αναδεικνύει με ευαισθησία την τραγικότητα του ρόλου της, ενώ εξαιρετικοί είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: ΈρσηΒασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου

Κινησιολογία: Ήβη Χατζηβασιλείου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Παφίτης

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Φρόσω Μαύρου

Eιδικές κατασκευές-ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Στέφανος Νεάρχου

Παίζουν: Άθως Αντωνίου, Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Σταυριάνα Καδή, Γιάννης Καραούλης, Αντρέας Κουτσόφτας, Άρης Κυπριανού, Παναγιώτης Κυριάκου, Βασίλης Μιχαήλ, Έρικα Μπεγέτη, Ανδριανή Νεοκλέους, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Βασίλης Παφίτης, Λουκάς Προκοπίου, Αθηνά Σάββα.

Ο Θεόδωρος Μωυσέως γράφει για τη μαγεία που προσφέρει το θέατρο. Προσεγγίζει, παρουσιάζει και εισηγείται θεατρικές παραστάσεις προσφέροντας έναν διάλογο γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό.

Facebook

Instagram

Send this to a friend