Home ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Πασιουρτίδης: Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων λειτουργούν ως κράτος εν κράτει
Πασιουρτίδης: Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων λειτουργούν ως κράτος εν κράτει

Πασιουρτίδης: Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων λειτουργούν ως κράτος εν κράτει

Θεοδοσία Αποστόλου

Στην ομιλία του κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2025, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, εξέφρασε έντονη κριτική προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης και εξαγοράς πιστώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες ως «κράτος εν κράτει».

Επισήμανε ότι οι οργανισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε εκποιήσεις περιουσιών, χωρίς ο ιδιοκτήτης να μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά το οφειλόμενο υπόλοιπο του δανείου του πριν χάσει το σπίτι του.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι, παρά την εφαρμογή του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» και τις δεσμεύσεις ενώπιον της Βουλής, οι τράπεζες συνεχίζουν να αποστέλλουν ειδοποιήσεις πλειστηριασμού, παραβιάζοντας νομοθετικές πρόνοιες που προστατεύουν την πρώτη κατοικία κατά τη διάρκεια εξέτασης αιτήσεων ή ενστάσεων για ένταξη στο εν λόγω σχέδιο.

Ο κ. Πασιουρτίδης αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία νέας κρίσης με τους εγκλωβισμένους αγοραστές, υπογραμμίζοντας την ασέβεια προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τέλος, σχολίασε σκωπτικά ότι, με τόσες δεήσεις και παρακάλια προς τις τράπεζες, ίσως θα πρέπει να αναγνωριστούν ως θρησκεία, υπονοώντας την υπερβολική προστασία των συμφερόντων τους τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου.

Αυτούσια η ομιλία του Βουλευτή:

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τη φετινή μου ομιλία με το κύριο θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, αν και τολμώ να πω ότι είναι ένα ζήτημα που έχει καταστεί διαχρονικό. Και δεν είναι άλλο από το θέμα των Τραπεζών και της ασυλίας που απολαμβάνουν στην Κύπρο. Αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα πρέπει να παραδεκτούμε ότι οι Τράπεζες, πλέον και οι εταιρείες διαχείρισης και εξαγοράς πιστώσεων, αποτελούν κράτος εν κράτει. Πώς αλλιώς άλλωστε μπορεί να χαρακτηριστεί ένας τομέας, ο οποίος δικαιούται να εκποιεί περιουσίες, χωρίς καν ο ιδιοκτήτης να μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά το οφειλόμενο υπόλοιπο του δανείου του πριν χάσει το σπίτι του; Ένας τομέας, ο οποίος ενώ τρέχει το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, εξακολουθεί να στέλνει ειδοποιήσεις πλειστηριασμού, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε ενώπιον της Βουλής ότι δεν θα το κάνει και παρά το γεγονός ότι εισήξαμε ρητή νομοθετική πρόνοια ότι ενόσω εκκρεμεί η εξέταση αίτησης ή ένστασης για ένταξη στο λόγω σχέδιο δεν μπορεί να εκποιείται η πρώτη κατοικία. Ένας τομέας, ο οποίος δημιούργησε για δεύτερη φορά σοβαρή κρίση, όσον αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί και μνημείο ασέβειας προς την ίδια την Βουλή των Αντιπροσώπων. Και εξηγούμαι.

Όταν αναλαμβάναμε πρωτοβουλία το 2014 για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών, γνωρίζαμε ότι πατούσαμε σε πολύ λεπτές συνταγματικές ισορροπίες. Ως εκ τούτου, απαιτείτο η σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και άνθρωποι οι οποίοι πλήρωσαν το τίμημα για την αγορά του ακινήτου τους, να μην κινδυνεύσουν να το χάσουν επειδή κάποιος εργολάβος ανάπτυξης γης ή οποιοσδήποτε τρίτος, που δεν είναι στη σφαίρα επιρροής τους, μπορεί να χρωστά ή να έχει εμπράγματα βάρη επί του ακινήτου. Η νομοθεσία τελικά ψηφίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και των Τραπεζών, οι οποίες δεσμέυτηκαν, ενώπιον της Βουλής, οτι δεν θα την αμφισβητήσουν. Και το τονίζω αυτό. Η υπερψήφιση της νομοθεσίας επέτρεψε, σε πέραν των 10.000 αγοραστών, να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας για την περιουσία που αγόρασαν και εξόφλησαν πλήρως. Τί έκαναν λοιπόν στη συνέχεια οι ίδιες Τράπεζες, που το 2014 δεσμέυτηκαν ότι δεν θα προσβάλουν τη νομοθεσία για τους εγκλωβισμένους αγοραστές; Το 2018 την προσέβαλαν επικαλούμενες ότι είναι αντισυνταγματική και φτάσαμε στο 2024, όπου με απόφαση του Εφετείου κρίθηκε αυτή η πτυχή του νόμου ως αντισυνταγματική. Το αποτέλεσμα; Πέραν των 10.000 συμπατριωτών μας να παραμένουν εκ νέου ξεκρέμαστοι και να κινδυνέυουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Και για ακόμα μια φορά να παρακαλούμε τις Τράπεζες να μην εκποιήσουν περιουσίες και ακίνητα μέχρι να βρεθεί λύση από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή για αυτούς τους ανθρώπους. Μια λύση που θα πρέπει και πάλι να έχει τη συγκατάθεση και την σύμφωνη γνώμη των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης και εξαγοράς πιστώσεων.

Με τόσες δεήσεις και παρακάλια προς τις Τράπεζες, ίσως θα πρέπει να αναγνωριστούν ως θρησκεία.

Τα πιο πάνω αγαπητοί συνάδελφοι, προσθέστε τα στην τελευταία συζήτηση για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και θα αντιληφθείτε γιατί κάθε συζήτηση που διεξάγεται και αφορά τις τράπεζες αποτελεί και μια νέα επίδειξη δύναμης εκ μέρους τους. Βασικός στόχος των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης και εξαγοράς πιστώσεων, είναι να γνωρίζουν οι πάντες ότι, ναι μεν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους, αλλά την ισχύ και το πάνω χέρι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις το έχουν οι ίδιες και κανένας άλλος. Και να αντιληφθούν ότι στο τέλος θα γίνει αυτό που «μεγαλόψυχα» θα προτείνουν στους δανειολήπτες και στους πελάτες τους, αφού σε περίπτωση αδιεξόδου τα όπλα τους είναι τόσο δρακόντεια που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της παντοδυναμίας τους.

Στην Κύπρο του σήμερα οι Τράπεζες μπορούν να κοιμούνται ήσυχες, διότι έχουν άγρυπνους φρουρούς που προστατεύουν τα συμφέροντά τους, τόσο εντός όσο και εκτός αυτού του σώματος. Είναι οι ίδιοι που την ώρα που καταψηφιζόταν η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση μόλις 5% στα υπερκέρδη €2,5 δις των τραπεζών (τα οποία προήλθαν από την αύξηση των επιτοκίων), ψήφιζαν να αυξηθεί ο φόρος στοιχήματος. Με λίγα λόγια να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες τα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων που αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους τους με βάση τα σχέδια αποπληρωμής που συμφωνήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι στρέβλωση της αγοράς για αυτούς, ούτε λαϊκισμός. Είναι ο ρεαλισμός τους και η αντίληψή τους για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αλήθεια, όταν έπρεπε να σώσουμε τις Τράπεζες “ήμασταν όλοι στην ίδια βάρκα”… Τώρα που πλουτίζουν, εν της παπαθκιάς τα ξύλα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την χρονιά που διανύουμε, πέραν από την επαναβεβαίωση της ύπαρξης Κυβερνωσών Τραπεζών στην Κύπρο, αναδείχτηκε και ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα. Η αλλεργία της παρούσας Κυβέρνησης στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Το γαϊτανάκι της δημοσιοποίησης ή όχι του ονοματεπωνύμου των προσληφθέντων συνεργατών του ΠτΔ και των Υπουργών και το μάδημα της μαργαρίτας μέχρι να αντιληφεί η Κυβέρνηση το αυτονόητο, ότι δηλαδή η συμμόρφωση με το νόμο δεν αποτελεί επιλογή, ακολούθησε το δεύτερο κρούσμα αλλεργίας της παρούσας Κυβέρνησης στη διαφάνεια. Η αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να μην εφαρμοστεί, της νομοθεσίας για διαφάνεια στις χορηγίες ιδιωτών, στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Αναγνωρίζουμε ότι ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης συστάθηκε σε μια συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο για τη χώρα με σκοπό να καλύψει ανάγκες ευάλωτων φοιτητών. Ο σκοπός του δεν ήταν ούτε να υποκαταστήσει το ΙΚΥΚ, ούτε να καταστεί μηχανισμός ρουσφετιού από το Προεδρικό, είτε επί της προηγούμενης είτε της νυν κυβέρνησης.

Για αυτό και ως ΑΚΕΛ υποστηρίζουμε την πλήρη διαφάνεια στις δωρεές που γίνονται στον Φορέα και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών. Αυτό επιτάσσουν οι στοιχειώδεις αρχές διαφάνειας, δεδομένου ότι το ταμείο το διαχειρίζεται η εκάστοτε Πρώτη Κυρία.

Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσω αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία παρέθεσε το παράδειγμα του Σαουδάραβα μεγιστάνα ο οποίος -επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη- αφού έδωσε εισφορά μισού εκατομμυρίου, στη συνέχεια πολιτογραφήθηκε ο ίδιος και δεκάδες μέλη της οικογένειας του, τα πλείστα εξ αυτών παράτυπα.

Επίσης, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, σε άλλο Ρώσο εκατομμυριούχο, μετά που έκανε εισφορά στον Φορέα, δόθηκαν παράτυπα άδειες οπλοφορίας στους σωματοφύλακές του.

Καλείται λοιπόν το Προεδρικό να μας απαντήσει:

  • Γιατί να μην γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι είναι ιδιώτες που εισφέρουν στο ταμείο του Φορέα; Τι έχουν να κρύψουν οι κυβερνώντες από τους πολίτες;
  • Δεν αντιλαμβάνονται ότι -όπως ισχύει και στην περίπτωση των εισφορών στα πολιτικά κόμματα κι άλλους οργανισμούς- η διαφάνεια αποτελεί μια ισχυρή δικλείδα ασφαλείας απέναντι στη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφέροντος;
  • Αντιλαμβάνονται ότι η στήριξη στους φοιτητές δεν μπορεί να εξαρτάται από την ελεημοσύνη μεγαλοεπιχειρηματιών και τη διαμεσολάβηση του Προεδρικού;
  • Αντιλαμβάνονται ότι ένα σύγχρονο κράτος στηρίζει τους φοιτητές που έχουν ανάγκη με ισχυρή κρατική φοιτητική μέριμνα μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του κράτους και των πανεπιστημίων;
  • Αντιλαμβάνονται ότι η στήριξη των ευάλωτων φοιτητών αποτελεί ευθύνη του κράτους και δεν μπορεί να εξαρτάται από την ελεημοσύνη ιδιωτικών φορέων;

Τρίτο κρούσμα αλλεργίας στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, η αναφορά από τον ΠτΔ, της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή για την υποβολή Πόθεν Έσχες από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του. Δικαιώνοντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο γνωμάτευσε ότι ο νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός και επιβεβαίωσε ότι η νομοθεσία δεν πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά αντίθετα προάγει τη διαφάνεια και λογοδοσία και ενισχύει την αναγκαία εμπιστοσύνη του κοινού προς τον θεσμό. Στην ουσία το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο υιοθέτησε την επιχειρηματολογία όσων από εμάς επιμέναμε για συμπερίληψη του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στα υπόχρεα πρόσωπα για υποβολή Πόθεν Έσχες.

Η απόφαση αυτή αφήνει τον κ. Χριστοδουλίδη διπλά εκτεθειμένο, αφού δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε προχωρήσει στην αναφορά της νομοθεσίας. Θα έπρεπε να επιδιώκει τη διαφάνεια και όχι να προσπαθεί να βγάλει αντισυνταγματικούς νόμους που την ενισχύουν. Μέχρι σήμερα άλλωστε, δεν απαντήθηκε το απλό ερώτημα: γιατί ενοχλεί τον κ. Χριστοδουλίδη να υποχρεούνται ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες, όπως τόσοι άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι;

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το Αστυνομικό σώμα συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα και τις γνωστές παθογένειές του. Απαίτηση όλων μας είναι η ορθή και εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας. Άλλωστε, ο βαθμός επιτυχίας του οποιουδήποτε αστυνομικού σώματος αντικατοπτρίζεται στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτό το αίσθημα ασφάλειας έχει τρωθεί. Ιδιαίτερα, όταν ακόμα αναμένουμε την εξιχνίαση στυγνών δολοφονιών, υπό το φως της μέρας, σε πολυσύχναστες λεωφόρους και πυκνοκατοικημένες περιοχές στα κέντρα των πόλεων.

Σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να εντάξουμε όμως και το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Ένα φαινόμενο, που προφανώς πλέον όλοι παραδέχονται, ότι δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την εφαρμογή της περιβόητης κάρτας οπαδού, παρά τις τυμπανοκρουσίες και τους πανηγυρισμούς κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας. Γινόμαστε μάρτυρες θλιβερών περιστατικών βίας μεταξύ αντιμαχομένων οπαδών, μέσα και έξω από τα γήπεδα, κλειστά ή ανοικτά. Οι συγκρούσεις μεταφέρονται πλέον και μέσα στις γειτονιές. Οι χούλιγκανς απειλούν ζωές ανυποψίαστων πολιτών, είτε με ναυτικές φωτοβολίδες, είτε με λοστούς και μαχαίρια. Έχει προ πολλού εκτραχυνθεί η κατάσταση.

Η ηγεσία της Αστυνομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για την αποτελεσματική αστυνόμευση ποδοσφαιρικών αγώνων, στην παρουσία κόσμου και όχι να προκρίνουν την εύκολη λύση των άδειων γηπέδων.

Δεν μπορούμε ως κοινωνία να ανεχόμαστε κάποιους να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, να τρομοκρατούν και να ξυλοφορτώνουν κόσμο και οικογένειες που θέλουν να απολαύσουν ήσυχα και ειρηνικά ένα ποδοσφαιρικό αγώνα και η Αστυνομία να παραμένει θεατής και απλός παρατηρητής, μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους. Και η ευθύνη δεν βαραίνει τους απλούς αστυνομικούς. Στο τέλος της ημέρας η έλλειψη επιχειρησιακού πλάνου θυματοποιεί και τους ίδιους τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής.

Η ηγεσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλουν να αντιληφθούν ότι το αστυνομικό σώμα θα πρέπει να λειτουργήσει στη βάση σύγχρονων προτύπων, να υπάρχει σωστή στελέχωση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, αξιοκρατία. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση των κανονισμών προσλήψεων, προαγωγών και μεταθέσεων, ώστε να επέλθει το αίσθημα δικαιοσύνης ανάμεσα στα μέλη της Δύναμης.

Στο απυρόβλητο όμως δεν μένουν ούτε και οι Φυλακές. Άλλωστε, ανάμεσα στην κατά παραγγελία κατασκευή χειροποίητου πιάνου για να κοσμεί την είσοδο των φυλάκων και βιολιού για να δοθεί ως δώρο στον Πάπα, κατά την επίσκεψή του στις φυλακές, ο δολοφόνος ισοβίτης, απολάμβανε πολύωρες άδειες εξόδου, κατά παράβαση των κανονισμών, λάμβανε άδειες για να πηγαίνει στο θέατρο, έπινε και έτρωγε με συγγενείς και φίλους, αλλά και δεσμοφύλακες και αστυνομικούς και γενικά απολάμβανε προνομιακής μεταχείρισης. Ταυτόχρονα, παρά το βαρυφορτωμένο του πρόγραμμα, προετοίμαζε και την απόδρασή του, αφού ακόμα και μεταφορικό μέσο να τον περιμένει σε συγκεκριμένη τοποθεσία και σε καθορισμένη ώρα κατάφερε να παραγγείλει μέσα από τη φυλακή. Για αυτό το φιάσκο ακόμα αναμένουμε απαντήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αλλά και τη διεύθυνση των φυλακών, σε καίρια ερωτήματα που τους απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από τις 5 Οκτωβρίου του 2024.

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα, προτού κλείσω, να κάνω αναφορά και για την πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Ξεκινώντας από τα θετικά, θέλω να χαιρετίσω την απόφαση της Κυβέρνησης για συμπερίληψη κονδυλίου ύψους €250.000 στον Προϋπολογισμό του 2025, για την έναρξη των εργασιών επέκτασης των βιοτεχνικών περιοχών Κιτίου και Ξυλοτύμπου. Οι πιέσεις που ασκούμε από το 2020, έφεραν επιτέλους αποτέλεσμα. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης των δύο βιοτεχνικών περιοχών, 84 βιοτέχνες και κατ’ επέκταση επιχειρήσεις, θα στεγαστούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και θα λειτουργούν υπό κατάλληλες επαγγελματικές συνθήκες.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και όλους τους υπηρεσιακούς των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίοι εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας, υιοθέτησαν τις εισηγήσεις μας και πείστηκαν για το δίκαιο του αιτήματός μας και εργάστηκαν για να ενταχθεί αυτό το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2025, αλλά και τους δύο αρμόδιους Υπουργούς που έλαβαν την σχετική απόφαση.

Επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την ένταξη κονδυλίου στον Προϋπολογισμό του 2025 για την έναρξη εργασιών κατασκευής του κυκλικού κόμβου στην είσοδο του Δήμου Δρομολαξίας-Μενεού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες, αναμένουμε την τελική πολιτική απόφαση για τη δημιουργία δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, αφού πλέον το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενώπιόν του όλα τα στοιχεία, τις διευκρινήσεις και τις μελέτες που ζήτησε από το ΤΕΠΑΚ. Η μελέτη βιωσιμότητας έχει κριθεί ως ικανοποιητική από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και πλέον το θέμα βρίσκεται στον Υπουργό Οικονομικών για την λήψη τελικής απόφασης.

Κυρία Πρόεδρε,

Η απόφαση της Κυβέρνησης να παραδώσει τη διαχείριση του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας σε ιδιώτες, έστω για μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων, είναι απαράδεκτη. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιφρονεί τη Λάρνακα, τις αναπτυξιακές της προοπτικές, αλλά και το συμφέρον όλης της χώρας και αποτελεί πισωγύρισμα στο αναπτυξιακό πλάνο για το Λιμάνι και τη Μαρίνα της Λάρνακας. Οφείλω εδώ να τους δώσω τα εύσημα, διότι όπως και η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, κατάφεραν να ενώσουν όλους τους Λαρνακείς, βγάζοντας τους για ακόμα μια φορά στους δρόμους για το καλό της πόλης.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσουν, χωρίς προαποκλεισμούς, όλες τις προτάσεις που έχουν ενώπιόν τους για την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας.

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη διεύθυνση, τις υπηρεσίες της Βουλής και τις γραμματείες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για όλη την βοήθεια και τεχνογνωσία που μας προσέφεραν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς και τους Κοινοβουλευτικούς μας συνεργάτες, η συμβολή των οποίων υπήρξε πολύτιμη.

Εύχομαι από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα και καλό νεο έτος σε όλες και όλους.

Send this to a friend