Κατοχύρωση της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας συζήτησε η Επ.Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Την έμπρακτη αναγνώριση και κατοχύρωση της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΝΓ) από το κράτος, 18 χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την ΚΝΓ, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα τη Δευτέρα κατόπιν εισήγησης του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά.
Σε γραπτή του δήλωση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε ότι «το 2006 η κυπριακή πολιτεία είχε κάνει ένα ιστορικό βήμα με τη νομοθεσία που αναγνώρισε την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα και έθεσε ως επόμενους στόχους για την καταγραφή της, την εκμάθησή της, για τη διαδικασία πιστοποίησής της, για την ένταξή της ως προαιρετικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία και για την αναγνώριση της γνώσης ως προσόντος για συγκεκριμένες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία».
Ωστόσο, όπως λέει, «τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί το 2012 για να υλοποιηθούν όλα αυτά έχουν καθυστερήσει δραματικά», προσθέτοντας ότι «οι όροι εργασίας και οι αμοιβές των διερμηνέων της ΚΝΓ είναι απαράδεκτα χαμηλές και αυτό αντικατοπτρίζει την αδιαφορία της Πολιτείας».
«Όπως έχουμε ενημερωθεί σήμερα, πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί ο καταρτισμός του Προγράμματος Σπουδών και από Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει για πρώτη φορά Σχολή Εκμάθησης ΚΝΓ για το πρώτο επίπεδο, κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει η πιστοποίηση», σημειώνει ο κ. Κουκουμάς, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα επανέλθει τους επόμενους μήνες για να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των επόμενων βημάτων.
«Η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην κατοχύρωση και έμπρακτη αναγνώριση της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας που είναι κομβικό ζήτημα που αφορά την κοινότητα των κωφών ατόμων στην χώρα μας», τονίζει.
«Η Κύπρος να κυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα»
Παράλληλα, συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ανάγκη κύρωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου του Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.
Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, «εφόσον γίνει αυτό, θα κατοχυρωθεί η δυνατότητα των πολιτών της Κύπρου (ατομικά ή ομαδικά) να υποβάλλουν ατομικές αναφορές/καταγγελίες στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ όταν το κυπριακό κράτος παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην αξιοπρεπή εργασία, στη στέγαση κ.ο.κ.».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε τον Ιανουάριο 2021 στην υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου», σημειώνει ο κ. Κουκουμάς, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην κύρωσή του, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του, παρόλο που έχει δεχθεί επανειλημμένες συστάσεις από αρμόδιες Επιτροπές του ΟΗΕ».
Στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή, επισημαίνει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, «όλα τα Υπουργεία που παρευρέθηκαν υποστήριξαν την κύρωση του Πρωτοκόλλου. Ωστόσο, έγινε φανερό ότι κανένα Υπουργείο δεν ανέλαβε την ευθύνη να προχωρήσει αυτό και δεν έγινε ο απαραίτητος συντονισμός από πλευράς Κυβέρνησης».
«Καλέσαμε τα Υπουργεία να συντονιστούν μεταξύ τους και επιπρόσθετα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα απευθυνθεί προς την Κυβέρνηση καλώντας την να προχωρήσει τάχιστα στην κατάθεση νομοσχεδίου», συμπληρώνει.
Πηγή: ΚΥΠΕ