Οι αγελαδοτρόφοι παρουσιάζουν μέθοδο αναγνώρισης γάλακτος, στο χαλλούμι Π.Ο.Π
Την μέθοδο που θα ανιχνεύει αν το γάλα που έχει χρησιμοποιηθεί στη παραγωγή χαλλουμιού, προέρχεται από την Κύπρο και διοχετεύονται στην διεθνή και εγχώρια αγορά, εντόπισαν Επιστήμονες σε χημείο της Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως εξήγησε στο politis.com.cy ο Νίκος Παπακυριάκου, Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), για να θεωρείται έγκυρη μια τέτοια μέθοδος και να μπορεί να δημοσιευθεί, το ποσοστό επιτυχίας θα έπρεπε να είναι 85% και άνω, και ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται αξιόπιστη, αφού η ακρίβεια της βρίσκεται στο 95%.
Η πιο πάνω μέθοδος, σύμφωνα με τον κ. Παπακυριακού, έχει δημοσιοποιηθεί ήδη στην Βρετανία, ενώ παρουσίαση της θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου, στην Δημοσιογραφική Εστία, στην παρουσία της υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου.
Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο Διευθυντής του ΠΟΑ, εντοπίστηκαν στην ελληνική αγορά προϊόντα που έφεραν την κυπριακή σήμανση (cy), γεγονός που ανησυχεί τους Κύπριους παραγωγούς. «Το ζήτημα είναι ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι υποδομές διαδικασίας ελέγχου, γι’ αυτό και θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να μας πει αν προτίθεται να τις φτιάξει, ώστε η μέθοδος να εφαρμόζεται στην Κύπρο ή εάν θα στέλνονται τα δείγματα στο βρετανικό χημείο, που την ανακάλυψε», τόνισε ο κ. Παπακυριακού.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν γνωρίζει ο ΠΟΑ, σε τι ποσοστό προϊόντων που κυκλοφορεί στην αγορά έχει εντοπιστεί γαλακτόσκονη, είτε στην διεθνή, είτε στην εγχώρια αγορά, ο κ. Παπακυριακού, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν γνωρίζει ο ΠΟΑ.