Μείωση 26% στις διαγνώσεις της HIV λοίμωξης στην Κύπρο
Μείωση στις διαγνώσεις της HIV λοίμωξης παρατηρήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος σημείωσε πως υπήρξαν 162 νέες διαγνώσεις συγκριτικά με το έτος 2022, έτος κατά το οποίο καταγράφηκαν 218 διαγνώσεις.
Σε χαιρετισμό του, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, στη Λευκωσία, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Γενική Διευθύντρια, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι το ποσοστό μείωσης αγγίζει το 26%, για να σημειώσει πως η μείωση αυτή ωθεί στην εντατικοποίηση των δράσεων, για πρόληψη των καινούργιων μεταδόσεων και ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της υγείας για αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να εμποδίζουν την αναχαίτιση του ιού, σημειώνοντας πως «ο ιός HIV εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας, αφού η μετάδοση του βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες και έχει στοιχίσει περίπου 42,3 εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για το 2023 υπολογίζεται ότι 630 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από αιτίες, που σχετίζονται με τον HIV και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV ανά το παγκόσμιο.
Διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας παραμένει δεσμευμένο στην απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλα τα άτομα που ζουν με HIV απαλλαγμένοι από διακρίσεις και τυχόν προκαταλήψεις.
Σημείωσε ότι τα νέα θεραπευτικά σκευάσματα αντιρετροϊκής αγωγής είναι πλέον διαθέσιμα και παρέχονται δωρεάν σε όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης και υπηκοότητας, ενώ πρόσθεσε πως επιτρέπουν στα άτομα με τον ιό HIV να ζουν χωρίς περιορισμούς ως ισότιμα και αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας μας.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS παραμένει ορόσημο για ανανέωση της δέσμευσής για τερματισμό της επιδημίας του AIDS, τονίζοντας ότι «προς επίτευξη του πιο πάνω στόχου, οφείλουμε να προασπίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων μας που ζουν ή κινδυνεύουν από τον ιό και απαλλαγμένοι από κάθε είδους στιγματισμό να τους παρέχουμε την όποια περίθαλψη χρειάζονται».
Σημειώνεται ότι η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δίνοντας έτσι κάθε χρόνο την ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την HIV λοίμωξη, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας.