Θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με τον «Ψηφιακό Πολίτη»; Όλες οι πληροφορίες για το app που έρχεται
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κυκλοφορία της εφαρμογής «Ψηφιακός Πολίτης», μέσω της οποίας το κοινό θα μπορεί να εκδίδει και να διατηρεί σε ψηφιακή μορφή επίσημα έγγραφα, των οποίων η γνησιότητα θα μπορεί να επαληθεύεται. Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, όταν και θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα, ενώ από το νέο έτος θα προστεθούν επιπλέον υπηρεσίες.
Στον «Ψηφιακό Πολίτη» περιλαμβάνονται τέσσερις πυλώνες-δράσεις: Η αντίστοιχη εφαρμογή, η νέα Κυβερνητική Πύλη «govcy», ο «Ψηφιακός Βοηθός» και η ηλεκτρονική υπογραφή.
Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της η εφαρμογή του «Ψηφιακού Πολίτη» θα περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα:
Ουσιαστικά, η ψηφιακή μορφή των εγγράφων θα είναι νομικά ισάξια με τα φυσικά και θα έχει άμεση ισχύ σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι στην επόμενη εκλογική διαδικασία θα μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν και με την επίδειξη της ταυτότητάς τους, μέσω του «Ψηφιακού Πολίτη».
Όσον αφορά τις ιδιωτικές υπηρεσίες και συναλλαγές, θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής και ενημέρωσης των υπαλλήλων.
Σε έναν δεύτερο στάδιο, εντός του 2025, αναμένεται να προστεθεί η Κάρτα Φιλάθλου, αλλά και να ισχύσει η διασύνδεση συστημάτων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Στόχος είναι τα έγγραφα υπηκόοων των δύο χωρών να αναγνωρίζονται νομικά και στις δύο χώρες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο AlphaNews.Live αρμόδιες πηγές, αυτό δε συναπέγεται ότι το δελτίο ταυτότητας θα μπορεί να παρουσιάζεται ως ταξιδιωτικό έγγραφο.
Σημειώνεται ότι περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί σε πλήρως λειτουργική μορφή και ο «Ψηφιακός Βοηθός» που θα λειτουργεί με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.
Πώς θα λειτουργεί ο «Ψηφιακός Πολίτης»
Η εγκατάσταση της εφαρμογής θα είναι διαθέσιμη από τις 5 Δεκεμβρίου στα google και app stores. Για να μπορεί κάποιος να δημιουργήσει προφίλ θα πρέπει να διαθέτει αντίστοιχο λογαριασμό, ενεργοποιημένο και ταυτοποιημένο στις κυβερνητικές σελίδες, με διπλό παράγοντα ταυτοποίησης. Πρόκειται, συνεπώς, για ακόμη μία υπηρεσία που θα παρέχεται μέσω του Cylogin.
Ωστόσο, όπως ισχύει και για την εγγραφή στην Κυβερνητική Πύλη, μετά την καταχώριση των στοιχείων θα πρέπει να γίνει η ταυτοποίηση του λογαριασμού με δύο τρόπους:
Με φυσική παρουσία στα κατά τόπους γραφεία του ΚΕΠ
Μέσω βίντεο κλήσης με λειτουργό του ΚΕΠ
Μετά την ταυτοποίηση ο χρήστης θα μπορεί να προχωρήσει στην αυτόματη ψηφιακή έκδοση των εγγράφων του.