Κατακλύζεται από Ισραηλινούς και Λιβανέζους επιχειρηματίες η Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Η καλύτερη χρονιά για τη Λάρνακα όσον αφορά τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της ξενοδοχειακής της βιομηχανίας είναι το 2024. Η πόλη του Ζήνωνα κατέχει πλέον το 12% του μεριδίου της τουριστικής πίττας παγκύπρια, με τον υπολογιζόμενο αριθμό ξένων τουριστών που φιλοξένησε αυτό τον χρόνο να πλησιάζει το μισό εκατομμύριο (461 χιλιάδες, αριθμός ρεκόρ για τη Λάρνακα).
Οι επιδόσεις αυτές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αναφέρθηκαν κατά την 62η γενική συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, που έγινε στην παρουσία υπουργών, πολλών επιχειρηματιών, δημάρχων, βουλευτών και τοπικών φορέων.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Νάκης Αντωνίου είπε ότι η πόλη της Λάρνακας, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, παρουσιάζει σήμερα μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ίσως τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, ενώ ευνοείται και από το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται με την κάθοδο Ισραηλινών και Λιβανέζων.
Όπως λέχθηκε, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, πολλοί Ισραηλινοί και Λιβανέζοι έρχονται στη Λάρνακα, αγοράζουν ακίνητα, δημιουργούν επιχειρήσεις ή μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους από τις χώρες τους. «Αυτό το φαινόμενο οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο κ.Αντωνίου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι για να μπορέσει η πόλη να αδράξει όλες τις νέες ευκαιρίες που της παρουσιάζονται, θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αναβαθμίσεις σ΄ όλους τους τομείς, με πρώτιστο την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ έκανε εκτενή αναφορά στο πολύκροτο θέμα του λιμανιού και της μαρίνας, τονίζοντας την ανάγκη τάχιστης προώθησης των σχεδιασμών της κυβέρνησης για ξεχωριστή ανάπλαση των δύο αυτών θαλάσσιων πνευμόνων. Ανέφερε, ακόμα, ότι μέσα από τις επαφές που έχει το Επιμελητήριο, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, ντόπιους και ξένους, για να συμμετάσχουν στο έργο.
Ο κ.Αντωνίου μίλησε, επίσης, για τις προοπτικές που υπάρχουν στην Λάρνακα όσον αφορά τον τομέα της αεροπλοΐας (ζητείται η δημιουργία υποδομών στο αεροδρόμιο για επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών), στην απαίτηση του ΕΒΕΛ για δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και η επαρχία στον τομέα της υγείας.
Έλλειψη χώρων και προσωπικού
——————————————
Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και η έλλειψη χώρων που υπάρχει σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές και οι δυσκολίες που παρατηρούνται στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε, σε συνεργασία με το ΕΒΕ Αμμοχώστου, όπως συμπεριληφθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς η ανάπτυξη κι επέκταση των βιοτεχνικών περιοχών Κιτίου, Ξυλοτύμπου και Δάσους Άχνας.
Όπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού είναι ευρύτερο και ταλανίζει αρκετούς κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου. Ο Ν. Αντωνίου έκανε αναφορά και στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας η Πράσινη Γραμμή.
Υπογράμμισε και τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πράσινη μετάβαση, γεγονός που, όπως είπε, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο επιφέρει αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το χαλούμι, το οποίο με στοιχεία είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της επαρχίας Λάρνακας.
Τονίστηκε η ανάγκη όπως το θέμα με τον φάκελο του χαλουμιού και τις ποσοστώσεις να κλείσει τάχιστα, καθότι η υφιστάμενη κατάσταση μόνο αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει.