Ζεύγος Αφρικανών εδώ και δυο μήνες στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Ζεύγος Αφρικανών κρατείται υπό την ευθύνη της Αστυνομίας εδώ και πέραν από δυο μήνες σε μια από τις αίθουσες ανεπιθύμητων προσώπων στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός γίνεται αντιληπτό πως τίθεται θέμα απάνθρωπης μεταχείρισης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) έχει γνωματεύσει ξεκάθαρα ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι κατάλληλοι μόνο για κράτηση μερικών ωρών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ακλόνητα στοιχεία του «Φ», τα οποία δεν διαψεύδονται ούτε από την Αστυνομία Κύπρου, άνδρας και γυναίκα αφρικανικής καταγωγής αφίχθηκαν στη Λάρνακα με πτήση από την Αίγυπτο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, μετά από διαβατηριακό έλεγχο δεν τους επετράπη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία και κρατήθηκαν στη συγκεκριμένη υποδομή του αερολιμένα. Κατάσταση, η οποία, όπως πληροφορηθήκαμε, ίσχυε μέχρι και χθες το μεσημέρι.
Ο «Φ» επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, ζητώντας θέση επί του ζητήματος. Όπως μας ενημέρωσε, πράγματι το θέμα υφίσταται και ότι από πλευράς Αστυνομίας και συγκεκριμένα την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης γίνονται όλα τα αναγκαία για την ομαλή διαβίωση των δυο προσώπων.
Υπέδειξε ότι πρόκειται για αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες στη Νότιο Αφρική, στους οποίους, όμως, λόγω της εθνικής νομοθεσίας δεν επετράπη η είσοδος κι έτσι διευθετήθηκε η προσωρινή τους κράτηση. Πρόσθεσε πως αμέσως έκαναν αίτηση για να τους παραχωρηθεί άσυλο, αλλά απορρίφθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου. Μας εξήγησε ότι το ζεύγος εφεσίβαλε αυτή την απόφαση στην αρμόδια Αρχή και είναι εν αναμονή της εξέτασης του αιτήματός του.
Η κ. Λαμπριανίδου τόνισε ότι από πλευράς Αστυνομίας γίνονται όλες οι ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι τους παρέχονται οι καλύτερες δυνατόν συνθήκες κατά την παραμονή τους στο χώρο και ότι τυγχάνουν ανθρωπιστικής μεταχείρισης.
Πάντως, στην πρόσφατη έκθεση της CPT που εκδόθηκε το 2024 και αναφέρεται σε διαπιστώσεις που έγιναν μετά από επιτόπια επίσκεψη εντός του Μαΐου του 2023, γίνονται επισημάνσεις για τους χώρους κράτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό αέρα (σ.σ. δεν υπάρχουν παράθυρα).
Το πρόβλημα επισημαίνεται με ξεκάθαρες αναφορές, όπως συνάγεται κι από το ακόλουθο απόσπασμα από την έκθεση: «Όπως έχει ήδη αναφέρει η Επιτροπή στην προηγούμενη έκθεσή της, οι συνθήκες κράτησης στις εγκαταστάσεις υποδοχής στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι αποδεκτές μόνο για την προσωρινή κράτηση ατόμων για μερικές ώρες. Δυστυχώς, οι κυπριακές αρχές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να εφαρμόσουν τη σύσταση της CPT, ώστε η κράτηση αλλοδαπών στις εγκαταστάσεις υποδοχής των αεροδρομίων να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μεταφέρονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις κράτησης.
Στην απάντησή τους για την έκθεση της επίσκεψης του 2017, οι κυπριακές Αρχές ενημέρωσαν την CPT ότι δεν ήταν δυνατή η μεταφορά αυτών των ατόμων σε άλλη εγκατάσταση εκτός του αεροδρομίου, επειδή τους είχε αρνηθεί η άδεια προσγείωσης και εισόδου στη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι αρχές δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα δύο αεροδρόμια».
Η σύσταση που γίνεται προς τις κυπριακές Αρχές ήταν όπως «λάβουν μέτρα ώστε οι αλλοδαποί που στερούνται την ελευθερία τους στις εγκαταστάσεις κράτησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για χρονικό διάστημα άνω των 24 ωρών να μεταφέρονται σε άλλη κατάλληλη εγκατάσταση κράτησης.
Επιπλέον, η Επιτροπή συνιστά όλες οι νομικές εγγυήσεις που προσφέρονται στα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους να είναι διαθέσιμες, σε γλώσσα που κατανοούν και σε προσβάσιμη μορφή, και για τα άτομα που τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις βραχείας διαμονής στα σημεία εισόδου της Κύπρου».
Πηγή: Φilenews