Υποσχόμενη αντικαρκινική θεραπεία από ένα θαυματουργό μανιτάρι
Μια ουσία που παράγει ένας παρασιτικός μύκητας (μανιτάρι) που «χτυπά» τα έντομα, o Cordyceps militaris ή «μύκητας της κάμπιας» όπως άλλως είναι γνωστός, θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη αντικαρκινική θεραπεία, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σχολή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμπου.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κορδισεπίνη (cordycepin), βιοδραστική ουσία του μύκητα, μπορεί να αλληλεπιδρά με γονίδια για να διακόψει τα σήματα ανάπτυξης των κυττάρων, τα οποία είναι υπερδραστήρια στον καρκίνο. Αυτό, σημειώνουν, θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα προσέγγιση με λιγότερες επιπτώσεις για τους παρακείμενους υγιείς ιστούς συγκριτικά με τις σημερινές αντικαρκινικές θεραπείες.
Η πρόσφατη ανακάλυψη -και σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της νόσου- δημοσιεύθηκε στο FEBS Letters.
Οι μύκητες της κάμπιας
Οι μύκητες της κάμπιας είναι αιώνες γνωστοί στην Ασία, όπου καταναλώνονται ως υγιεινά τρόφιμα και χρησιμοποιούνται ως φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική. Η κορδισεπίνη, που παράγεται από τον έντονο πορτοκαλί μύκητα Cordyceps militaris, έχει δείξει προοπτικές ως αντικαρκινικό φάρμακο σε διάφορες μελέτες, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ο μηχανισμός δράσης.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές υψηλής απόδοσης, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τις επιδράσεις της κορδισεπίνης στη δραστηριότητα χιλιάδων γονιδίων σε πολλαπλές κυτταρικές σειρές. Η σύγκριση των επιδράσεων της κορδισεπίνης με αυτές άλλων θεραπειών σε κάθε περίπτωση, έδειξε ότι δρα στις οδούς που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των κυττάρων.
Μελετώντας όσα συντελούνται εντός του κυττάρου, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η κορδισεπίνη μετατρέπεται σε τριφωσφορική κορδισεπίνη, ένα ανάλογο της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), βασικής χημικής ένωσης για την αποθήκευση ενέργειας στα κύτταρα. Η τριφωσφορική κορδισεπίνη φαίνεται να είναι η κύρια αιτία των επιβραδυντικών επιδράσεών της στην ανάπτυξη των κυττάρων και, επομένως, το μόριο που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα.
Η Δρ Cornelia de Moor από τη Σχολή Φαρμακευτικής, η οποία ηγείται της έρευνας, εξηγεί: «Μελετάμε τις επιδράσεις της κορδισεπίνης σε διάφορες ασθένειες για αρκετά χρόνια και, με κάθε βήμα, πλησιάζουμε περισσότερο στην κατανόηση του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία. Ένα από τα συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν είναι ότι έχει γίνει ευκολότερο και πιο οικονομικό να πραγματοποιούμε τέτοια μεγάλα πειράματα, οπότε μπορέσαμε να εξετάσουμε χιλιάδες γονίδια ταυτόχρονα.
»Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν ότι η κορδισεπίνη αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για νέα αντικαρκινικά φάρμακα και εξηγούν τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Για παράδειγμα, παράγωγα της κορδισεπίνης θα μπορούσαν να στοχεύουν στην παραγωγή της τριφωσφορικής μορφής της φαρμακευτικής ουσίας ώστε να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα δεδομένα θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση των επιδράσεων της κορδισεπίνης στους ασθενείς, καθώς τα δεδομένα μας υποδεικνύουν συγκεκριμένα γονίδια των οποίων η δραστηριότητα ανταποκρίνεται με συνέπεια στην κορδισεπίνη και τα οποία θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να μετρηθούν σε αιμοσφαίρια».
Πηγή: ygeiamou