Κακουργιοδικείο Λάρνακας: Βαριές ποινές φυλάκισης για δύο πρόσωπα που καταδικάστηκαν για υπόθεση ναρκωτικών
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Πολυετείς ποινές φυλάκισης επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε δύο Ελληνοκύπριους, από τη Λάρνακα, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι μετά από ακροαματική διαδικασία, σε υπόθεση κατοχής ναρκωτικών, με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, 37χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ χρόνων, ενώ 27χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα χρόνων. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο διέταξε την ενεργοποίηση 333 ημερών επιπρόσθετης φυλάκισης του 27χρονου, που αφορούσαν ανασταλείσα ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί στο παρελθόν για παρόμοιας φύσης υπόθεση.
Η παρούσα υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2023, όταν μετά από έρευνα που διενήργησαν μέλη της ΥΚΑΝ Λάρνακας σε αποθήκη της κατοικίας του πρώτου κατηγορουμένου ανακάλυψαν ποσότητες ναρκωτικών που ήταν έτοιμες για διάθεση στην εγχώρια αγορά. Εντοπίστηκαν περίπου δυόμιση κιλά κάνναβης και γύρω στα 1700 γραμμάρια ρητίνης κάνναβης.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος συνδέθηκε με τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες με γενετικό υλικό και με μαρτυρία που εξασφαλίστηκε από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Η διαφοροποίηση των ποινών που επιβλήθηκαν στους δύο κατηγορούμενους οφείλεται στο γεγονός ότι ο 27χρονος είχε προηγούμενες καταδίκες για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Να σημειωθεί, ότι το κακουργιοδικείο, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης, εξέτασε ενστάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης σε σχέση με την νομιμότητα εξασφάλισης της μαρτυρίας, με βάσει την οποία καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι.
Συγκεκριμένα, υπήρξε ένσταση στη χρήση της μαρτυρίας που αφορούσε το γενετικό υλικό, αλλά και της μαρτυρίας που εξασφαλίστηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις της υπεράσπισης μέσω ενδιάμεσων αποφάσεών του.
Επιβάλλοντας τις ποινές φυλάκισης, οι δικαστές του κακουργιοδικείου σημείωσαν για πολλοστή φορά την συχνότητα με την οποία παρόμοιες υποθέσεις οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη επιβολής ποινών με αποτρεπτικό χαρακτήρα.