Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση γι’ αντιμετώπιση της ακρίβειας
Το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση γι’ αντιμετώπιση της ακρίβειας

Το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση γι’ αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ένα – ένα βάζει η κυβέρνηση τα κομμάτια που θα συνθέσουν το παζλ του νέου πακέτου μέτρων, για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έχοντας πλέον ενώπιον της τις εισηγήσεις των συγκυβερνόντων  κομμάτων ετοιμάζει τη λίστα της η οποία αναμένεται να  δοθεί στη δημοσιότητα εντός Νοεμβρίου.

Το νέο πακέτο
Το Υπουργείο Οικονομικών τείνει να πει το «ναι» για παράταση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα που λήγει κανονικά τέλος Οκτωβρίου. Στόχος είναι επίσης οι χαμηλοσυνταξιούχοι να συμπεριληφθούν στην ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ στην οποία εμπίπτουν οι ευάλωτοι καταναλωτές.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η πρόταση το κόστος της διατίμησης αυτής να καταβάλλεται από το κράτος αντί από τους καταναλωτές. Σενάριο θέλει παράλληλα την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στους ρύπους, που επιβαρύνει τις χρεώσεις στους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση προκρίνει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνου, αναπήρων, τη φοιτητική χορηγία αλλά και τα στεγαστικά σχέδια για τους νέους. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

 

 

Πρόεδρος ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν

«Στόχος είναι τα μέτρα να μην είναι προσωρινά να είναι μόνιμα. Είχαμε νούσιμες προτάσεις. Η αντίδραση του υπουργού ήταν θετική».

Στόχος κυβέρνησης και συγκυβερνόντων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για απόκτηση στέγης ,ώστε να γίνεται άμεση καταβολή του ποσού εκεί και όπου υπάρχουν δικαιούχοι.

Δεν αποκλείεται και περαιτέρω στήριξη κατοίκων στα ορεινά. Η αποσυμφόρηση των λογαριασμών ιδιαίτερα τις μέρες του χειμώνα προβληματίζει ιδιαίτερα.

Γενικός Γραμματέας ΔΗΚΟ, Γιώργος Σολωμού

«Αυτό το θέμα με τους ρύπους δεν αντιλαμβάνεται κανένας γιατί πρέπει να πληρώνουμε. Είναι σαν να πηγαίνεις δικαστήριο και σου βάζει πρόστιμο και μετά πρέπει να πληρώσεις ΦΠΑ».

Φωτοβολταϊκά για όλους
Ενισχυμένο έρχεται το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους». Αυτή τη φορά για να καλύψει περισσότερους δικαιούχους. Κριτήριο θα είναι η ισχύς του συστήματος, η οποία θα περιοριστεί στις 4,2kWh. Η αποπληρωμή θα γίνεται, με διμηνιαίες δόσεις των €150.

Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου

«Έχουν γίνει πολλές ασκήσεις στο υπουργείο, ώστε να καταλήξουμε στη δόση αυτή αφού αντικαθιστά τον λογαριασμό και το ποσό που πληρώνει ένα μεσαίο νοικοκυριό σε ρεύμα».

Υπολογίζεται ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο την επόμενη η βδομάδα.

 

Send this to a friend