Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΒΒ: Κατασχέθηκαν 312 αμπελοπούλια στα οδοφράγματα (φώτο)
ΒΒ: Κατασχέθηκαν 312 αμπελοπούλια στα οδοφράγματα  (φώτο)

ΒΒ: Κατασχέθηκαν 312 αμπελοπούλια στα οδοφράγματα (φώτο)

Το Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης, επιβεβαίωσε ότι τον Οκτώβριο κατασχέθηκαν 312 προστατευόμενα Αμπελοπούλια στα οδοφράγματα, αφού οι αστυνομικοί τα βρήκαν κρυμμένα σε οχήματα, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών ελέγχων.

Τα οχήματα και τα πτηνά κατασχέθηκαν από τελωνειακούς υπαλλήλους και οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν αμέσως από την αστυνομία των ΒΒ, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σύντομα θα εμφανιστούν στο δικαστήριο.

Το Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης και η αστυνομία των ΒΒ συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι τα πτηνά δεν διακινούνται λαθραία μέσω οδοφραγμάτων και σύμφωνα με τον Mark Hartley, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Τελωνείων στην περιοχή της Δεκέλειας, «το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι το τέταρτο μεγαλύτερο παράνομο εμπόριο στον κόσμο».

 

 

Εξήγησε: «Δεσμευόμαστε να εντοπίσουμε τυχόν προσπάθειες παράνομης εισαγωγής προστατευόμενων ειδών δια της Πράσινης Γραμμής. Με την τρέχουσα μεταναστευτική περίοδο των Αμπελοπουλιών, το Τμήμα Τελωνείων των ΒΒ έχει αναπτυχθεί επιχειρησιακά για να αναχαιτίσει τυχόν μετακινήσεις αυτών των προστατευόμενων πουλιών που διασχίζουν τα όρια των ΒΒ.

«Η ανίχνευση αυτών των αμπελοπουλιών υπογραμμίζει τη δέσμευση μας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, το οποίο έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι ενέργειες μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης ενός παγκόσμιου ζητήματος και της προστασίας των απειλούμενων ειδών. Οι λειτουργοί μου συνεχίζουν το απαραίτητο τους έργο στα οδοφράγματα για την εξάλειψη αυτού του αδίστακτου και εκμεταλλευτικού εμπορίου».

Οι κατασχέσεις ακολούθησαν την επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειες της αστυνομίας των ΒΒ  για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πτηνών συνεχίστηκαν με ρυθμό, με πολλές συλλήψεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT).

Καθώς η σεζόν για τη μετανάστευση των Αμπελοπουλιών πλησιάζει στο τέλος της, οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι οι προσπάθειες της ομάδας CAT θα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένες όταν δημοσιοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία τον Νοέμβριο.

Φέτος, η αστυνομία των ΒΒ μπόρεσε να πετύχει έναν αριθμό ρεκόρ από αφοσιωμένους  αστυνομικούς για τις επιχειρήσεις και αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω με στρατιωτική στήριξη όπου χρειάστηκε.

Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Φάνος Χριστοδούλου, ο οποίος ηγείται της ισχυρής ομάδας CAT με 10 αστυνομικούς, εξήγησε γιατί οι αστυνομικοί του κατάφεραν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο φέτος.

«Οι συλλήψεις και κατασχέσεις, όχι μόνο τον Οκτώβριο, αλλά από τότε που ξεκίνησε η σεζόν, δείχνουν ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

«Είχαμε τη δυνατότητα να καλέσουμε έως και 10 μέλη του στρατού για να μας βοηθήσουν στις επιχειρήσεις μας όταν εργαζόμαστε σε στρατιωτικό έδαφος και επιπλέον, συνεργαστήκαμε πολύ στενά με το Bird Life Cyprus και το CABS για την καταπολέμηση της παγίδευσης πουλιών.

«Συνεχίσαμε να επενδύουμε στην τεχνολογία, με drones, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και άλλα σύγχρονα μέσα ανίχνευσης.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό έγκλημα και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με όλα όσα έχουμε στη διάθεση μας».

Η περίοδος μετανάστευσης Αμπελοπουλιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το επίσημο επίκεντρο θα στραφεί στην παράνομη λαθροθηρία των Τσιχλών.

Send this to a friend