Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ολοκληρώθηκε, με συμμετοχή της Κύπρου, η Πολυεθνική Αεροναυτική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ»
Ολοκληρώθηκε, με συμμετοχή της Κύπρου, η Πολυεθνική Αεροναυτική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Ολοκληρώθηκε, με συμμετοχή της Κύπρου, η Πολυεθνική Αεροναυτική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Από 11 έως 20 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Κρήτης, η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-13/2024», με την συμμετοχή αεροναυτικών Μέσων και Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων από Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο, Γαλλία και Σαουδική Αραβία.

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και με Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΦ.

Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, διεξήχθη η τελική φάση της άσκησης ταυτόχρονα με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day), την οποία παρακολούθησαν, ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Ahmed Fathy Ibrahim Khalifa, ο Διοικητής των Ναυτικών Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου (CECMED) Αντιναύαρχος Christopher Lukas και ο Διοικητής του Δυτικού Στόλου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Υποναύαρχος Mansour Alijuaid.

 

 

Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τις δραστηριότητες εν πλω, επί της Φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, νηοψία, συνδυασμένη αποβατική ενέργεια, καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Η άσκηση, συνέβαλε στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν κοινές δράσεις με τη σχεδίαση και διεξαγωγή ευρέως φάσματος αεροναυτικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην επίτευξη του κοινού στόχου για ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσόγειο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend