Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Από τα πιο εμβληματικά προγράμματα το Erasmus+, είπε η ΥΠΑΝ
Από τα πιο εμβληματικά προγράμματα το Erasmus+, είπε η ΥΠΑΝ

Από τα πιο εμβληματικά προγράμματα το Erasmus+, είπε η ΥΠΑΝ

Το Πρόγραμμα Erasmus+ είναι ένα από το πιο εμβληματικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας, και του Αθλητισμού και από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της, είπε, σε χθεσινοβραδινό χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης των εορτασμών των Ημέρες Erasmus 2024, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.                

«Οι Ημέρες Erasmus, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από το 2017, δίδουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Πρόγραμμα Erasmus+, τις δράσεις που περιλαμβάνει, καθώς και τους φορείς που τις υλοποιούν, αλλά κυρίως να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγάλη κοινή μας οικογένεια», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι το Πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί από το 1987, προσφέρει στα άτομα που συμμετέχουν σημαντικές ευκαιρίες εκπαιδευτικής, επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και πέραν αυτής, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων πολιτών και στην προαγωγή της κοινωνικής συνοχής.

 

 

«Υψίστης σημασίας είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν περιορίζεται μόνο στην κινητικότητα, αλλά επεκτείνεται στην προώθηση καίριων τομέων για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως, μεταξύ άλλων, η καινοτομία, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η ενεργός συμμετοχή στα κοινά», ανέφερε περαιτέρω και σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια των χρόνων υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Erasmus+ με στόχο τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να γίνει πιο συμπεριληπτικό, ευέλικτο και ευπροσάρμοστο στις ταχύτατες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι επεκτάθηκε σε νέους τομείς, προσφέροντας σήμερα προγράμματα συνεργασίας και κινητικότητας στην προσχολική, τη σχολική εκπαίδευση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αλλά και την εκπαίδευση ενηλίκων.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι καίριας σημασίας υπήρξε η μετονομασία του προγράμματος το 2014, η οποία στην ουσία σηματοδότησε τη στοχευμένη διεύρυνσή του σε όλους τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης, καθώς και στη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

«Είναι ενδεικτικό άλλωστε της σημασίας που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση και τη νεολαία στην Ευρώπη, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για τις δράσεις του προγράμματος ξεπέρασε τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, ποσό σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο», επεσήμανε.

Οι δράσεις του Προγράμματος Erasmus+ ενισχύουν και προάγουν βασικές επιδιώξεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης, αφού το Erasmus+ συμβάλλει στην υλοποίηση των προσπάθειών που καταβάλλουμε συστηματικά ως Κυβέρνηση για μια Κύπρο πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, με ευκαιρίες συμμετοχής των πολιτών στον δημοκρατικό βίο και στις δημοκρατικές διαδικασίες, κυρίως των νέων, καθώς και σε σημαίνουσες μεταρρυθμίσεις, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Σημείωσε ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε εθνικό επίπεδο για τα Προγράμματα Erasmus+ είναι σχεδόν πλήρης με τη συμμετοχή της Κύπρου να ενισχύει την κοινωνική ένταξη μέσα από τη βελτίωση των εθνικών πολιτικών, αυξάνοντας την εμπειρογνωμοσύνη των συμμετεχόντων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανταλλαγή καλών πρακτικών,  ιδεών και μεθόδων.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τις 14 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, με σημαντικό σημείο αναφοράς τον Αθλητισμό, έχουν στη διάθεσή τους «6 ημέρες για να λάμψει η Ευρώπη!».

«Έξι μέρες οι οποίες, απηχώντας το πνεύμα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του 2024 στο Παρίσι, αλλά και ευρύτερα τις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού, θα αναδείξουν ταυτόχρονα τι μπορούμε να πετύχουμε αλλά και να κερδίσουμε θέτοντας ως γνώμονά μας τη συλλογικότητα», είπε προσθέτοντας ότι η εκδήλωση στο Προεδρικό, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, «σηματοδοτεί την έναρξη δεκάδων εκδηλώσεων και φεστιβάλ, στα οποία σας ενθαρρύνω να συμμετάσχετε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να προβάλουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το Πρόγραμμα Erasmus+ στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού».

Η Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν κατά καιρούς για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus στην Κύπρο.

Συνεχάρη, επίσης, το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, τόσο για τη διοργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης, όσο και για την πολύ επιτυχημένη διαχείριση του Προγράμματος και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχρονική της στήριξη.

«Είμαι βέβαιη ότι οι επόμενες μέρες θα αποτελέσουν για όλες και όλους μια μοναδική ευκαιρία για να δώσουμε και να πάρουμε λάμψη από την Ευρώπη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend