Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Καλά στην υγεία του είναι ο δύτης, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης, έχασε τις αισθήσεις του μετά από κατάδυση στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου «Ζηνοβία» και διακομίστηκε ακολούθως στο ΓΝ Αμμοχώστου, καθώς παρουσίασε συμπτώματα της «νόσου των δυτών».

Ο 44χρονος δύτης, ο οποίος συνοδευόταν από εκπαιδευτή και ήταν μέλος πενταμελούς ομάδας δυτών, πραγματοποίησε το πρωί κατάδυση στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, σε βάθος 28 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο 44χρονος όταν αναδύθηκε έχασε τις αισθήσεις του, του δόθηκε οξυγόνο και νερό και ενημερώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, το οποίο, κινητοποίησε άμεσα ταχύπλοο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, παραλαμβάνοντας τον δύτη και παραδίδοντάς τον σε Ασθενοφόρο.

 

 

Ο ασθενής διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για νοσηλεία σε υπερβαρικό θάλαμο. Η κατάσταση της υγείας του 44χρονου είναι «άριστη» αφού του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες τόσο κατά την ανάδυση, όσο και κατά την διακομιδή του στο Νοσοκομείο. Ο δύτης έλαβε τις δέουσες θεραπείες και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Το Μουσείο Πιερίδη σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας εγκαινιάζει έναν καινοτόμο Απτικό Σταθμό που ενισχύει την προσβασιμότητα και τη διαδραστικότητα.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έρχεται να προσθέσει μια πολυαισθητηριακή διάσταση στην εμπειρία των επισκεπτών του Μουσείου στη Λάρνακα συμπεριλαμβάνοντας όλα τα άτομα ανεξαρτήτως αναγκών ή δυνατοτήτων.

Ο νέος Απτικός Σταθμός προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν, να αγγίξουν και να εξερευνήσουν τα στάδια κατασκευής ενός κεραμικού αγγείου της αρχαιότητας. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους αντικείμενο, εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του μουσείου.

Το έργο έχει σχεδιαστεί από την εικαστικό Λένια Γεωργίου και ενσωματώνει αισθητηριακά υλικά που καθοδηγούν τον επισκέπτη μέσα από τα διάφορα στάδια της διαδικασίας δημιουργίας. Έχουν ακολουθηθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα προσβασιμότητας, ώστε ο σταθμός να προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος για να φιλοξενεί τροχοκαθίσματα ή καθίσματα για παιδιά και ενήλικες, ενώ είναι κατάλληλος και για άτομα με οπτική αναπηρία.

Αυτή η προσθήκη συμπληρώνει επίσης προηγούμενη κοινή δράση της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του Μουσείου Πιερίδη για ξεναγήσεις για άτομα με θέματα όρασης, ενώ προάγει την ισότιμη συμμετοχή όλων των επισκεπτών στη μουσειακή εμπειρία.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με τίτλο «Αισθήσεις», που στόχο έχει την προώθηση της προσβασιμότητας στον πολιτισμό ενώ έχει τύχει της στήριξης του Υφυπουργείου Τουρισμού στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της ΕΤΑΠ Λάρνακας.

 

 

Send this to a friend