Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Με διάλεξη για ζητήματα ιδιωτικού δικαίου άνοιξε το Ελεύθερο Ταμάσιο Πανεπιστήμιο
Με διάλεξη για ζητήματα ιδιωτικού δικαίου  άνοιξε το Ελεύθερο Ταμάσιο Πανεπιστήμιο

Με διάλεξη για ζητήματα ιδιωτικού δικαίου άνοιξε το Ελεύθερο Ταμάσιο Πανεπιστήμιο

Για τα ζητήματα ιδιωτικού δικαίου από τη διασυνοριακή διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, άνοιξε η πρώτη διάλεξη του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2024.  Για 5ησυνεχή χρονιά το «Ταμάσιο» πραγματοποιείται στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στην Κοινότητα Επισκοπειού και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία μετην Ακαδημία Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια».

Εισηγητής στην 1η διάλεξη του φετινού κύκλου ήταν ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ, ο οποίοςμίλησε για  ζητήματα διεθνούς ιδιωτικού δικαίου που αφορούν τη διεκδίκηση πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί  παράνομα. Εξήγησε ότι η διασυνοριακή διακίνηση πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πηγή νομικών ζητημάτων που αγγίζουν ευαίσθητες πολιτικές πτυχές και θέματα ταυτότητας, εμπλέκοντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ο κ. Χατζημιχαήλ τόνισε ότι ενώ θεωρητικά, είναι προφανής η διάκριση μεταξύ της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, όπως έργων τέχνης από νόμιμους ιδιοκτήτες με απόλυτο δικαίωμα και  παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθώνμεείδη αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί λαθραία από αρχαιολογικούς ή άλλους χώρους δημοσίου συμφέροντος, στην πράξη, ανέφερε, η διάκριση δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολη. Σημείωσε ακόμα ότι τόσο η αρχαιολογία όσο και η ιστορία τέχνης αποτελούν επιστήμες που τρέφονται από την διάσταση απόψεων, αφού εμπλέκονται προσωπικές αντιλήψεις, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο ενός εμπειρογνώμονα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρο το νομικό καθεστώς ενός αντικειμένου όταν έχει προηγηθεί μια αλυσίδα αγοραστών.

Μετά το πέρας της εισήγησης του κ. Χατζημιχαήλ, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,κ. Παναγιώτης Χριστιάς. Απαντήθηκανενδιαφέροντα ερωτήματα των παρευρισκόμενων, κι επεξηγήθηκε ο ρόλος των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά μέσω διπλωματικών ενεργειών και διεθνών συζητήσεων, όπως η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπηςκαι  το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων. Αναλύθηκαν επίσης και πιο τοπικά ζητήματα ιδιωτικού δικαίου που αφορούν την χώρα μας.

 

 

Κατά την Τελετή Έναρξης του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο ΠανιερώτατοςΜητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐας και η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου.Όλεςοι διαλέξεις του φετινού κύκλου διαλέξεων στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής είναι αναρτημένες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/events/free-universities/

Send this to a friend