Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τίτλοι ιδιοκτησίας μόνο για 2,500 εγκλωβισμένους αγοραστές
Τίτλοι ιδιοκτησίας μόνο για 2,500 εγκλωβισμένους αγοραστές

Τίτλοι ιδιοκτησίας μόνο για 2,500 εγκλωβισμένους αγοραστές

Αδύνατη η εξεύρεση λύσεων για όλες τις περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε σε σημερινή συνεδρία το θέμα.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, η Ad Hoc ομάδα εργασίας που συστάθηκε βρήκε λύση για να αποκτήσουν τίτλοι ιδιοκτησίας περίπου δυόμιση χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές, από τις συνολικά δέκα χιλιάδες στον σχετικό κατάλογο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι “σε περιπτώσεις που τα εμπράγματα βάρη είναι μεταγενέστερα της κατάθεσης του αγοραπωλητηρίου εγγράφου θα ζητείται η εξασφάλιση συγκατάθεσης από το πρόσωπο ή τον οργανισμό που είχε αιτηθεί του εμπράγματος βάρους {…} εφόσον η συγκατάθεση εξασφαλιστεί εντός 60 ημερών, τότε οι περιπτώσεις αυτές θα προχωρούν με την ίδια διαδικασία έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας στους αγοραστές. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει κριθεί από την Νομική Υπηρεσία ότι είναι νομικά και συνταγματικά σωστή.»

 

 

Η Ad Hoc ομάδα εργασίας αναζητεί λύση και για ακόμη 1600 περιπτώσεις που δεν έχουν εμπράγματα βάρη, ή αυτά μπήκαν μεταγενέστερα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, ωστόσο, το υπόλοιπο 57%, όπου τα εμπράγματα βάρη μπήκαν από προηγουμένως, εν αναμονή πρότασης από την κυβέρνηση.

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης, Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών είπε ότι «Ευελπιστώ και ελπίζω να έχει μπροστά της μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα οδηγηθεί στην ολομέλεια το συντομότερο εγώ προσωπικά έχω βάλει το ορόσημο των διακοπών των Χριστουγέννων »

Ο κ. Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής ΔΗΚΟ, τόνισε ότι «Εγώ προσωπικά και το ΔΗΚΟ θα προτείνουμε συγκεκριμένη λύση που θα είναι και νομοθετικά και συνταγματικά σωστή με στόχο όλες οι περιπτώσεις που είναι καλόπιστοι να αποκτήσουν τίτλοι ιδιοκτησίας »

Από την πλευρά της η νομική υπηρεσία τόνισε στην επιτροπή πως για επίλυση του θέματος, υπάρχει ασφαλής διαδικασία, η ειδική εκτέλεση μέσω της δικαστικής οδού.

Η κ. Τζένη Παπαχαραλάμπους, Διευθύντρια ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ είπε «Ακόμα και η νομοθεσία για δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας δεν δούλεψε λόγω έλλειψης δικαστών άρα σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πάει το θέμα δικαστικός».

Όπως τόνισε η κ. Παπαχαραλάμπους, το θέμα πρέπει να λυθεί νομοθετικά πάση θυσία.

Send this to a friend