Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δημοσιογραφική Διάσκεψη: 100 Ημέρες Λειτουργίας ΕΟΑ Λάρνακας
Δημοσιογραφική Διάσκεψη: 100 Ημέρες Λειτουργίας ΕΟΑ Λάρνακας

Δημοσιογραφική Διάσκεψη: 100 Ημέρες Λειτουργίας ΕΟΑ Λάρνακας

Την επιτακτική ανάγκη για οικονομική και διοικητική αυτονομία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), μέσω της κρατικής οικονομικής στήριξης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατόν ημερών από την ίδρυση του οργανισμού, ο κ Χατζηχαραλάμπους τόνισε ότι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΕΟΑ θα οδηγήσει αυτούς τους οργανισμούς σε μια τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους, κατά την παρουσίασή του, ανέλυσε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ΕΟΑ Λάρνακας κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του.

 

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για σωστή στελέχωση και κάλυψη των κενών θέσεων είτε μέσω εσωτερικής αναδιοργάνωσης είτε μέσω προκήρυξης νέων θέσεων εργασίας, στη βάση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Εσωτερικών Οργανογράμματος. Οι ελλείψεις ήταν ιδιαίτερα αισθητές στους τομείς της αδειοδότησης και της ύδρευσης. Ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού αποτελεί και η έγκριση του προϋπολογισμού που έχει καταρτιστεί και ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχαραλάμπους αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει υλοποιήσει ο ΕΟΑΛ, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για την παροχή άμεσων και προσβάσιμων υπηρεσιών. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία 24ωρης Γραμμής Εξυπηρέτησης από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και τη λειτουργία τριών Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών στην Αθηένου, στο Κίτι και στα Λεύκαρα, με στόχο τη δημιουργία νέων καναλιών εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων και των ‘one stop shops’ για τους πολίτες.

Στην αναφορά του στις προκλήσεις, ο κ. Χατζηχαραλάμπους τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της αδειοδότησης ήταν η διαχείριση της αλλαγής της εργασιακής κουλτούρας, η αντιμετώπιση του αυξημένου όγκου αιτήσεων, η εφαρμογή και λειτουργία του νέου μηχανογραφικού συστήματος (Ιππόδαμος), η ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, η επιστροφή των εσόδων σε ποσοστό 60% προς τις τοπικές αρχές και η διαχείριση της πρόσφατης πολεοδομικής αμνηστίας. Στο πλαίσιο αυτών των προκλήσεων, ο ΕΟΑ Λάρνακας προχωρά σε ορθολογική οργάνωση των εργασιών, απλοποίηση των διαδικασιών, σωστή στελέχωση και εφαρμογή δεικτών παρακολούθησης, οι οποίοι επιμετρούνται και αξιολογούνται σε συνεχή βάση.

Σχετικά με τον τομέα της ύδρευσης, ο κ. Χατζηχαραλάμπους επεσήμανε ότι ο ΕΟΑΛ παρέλαβε δίκτυα που είχαν παραμεληθεί για δεκαετίες, με αποτέλεσμα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και απώλειες νερού που, σε ορισμένες περιοχές, υπερβαίνουν το 50%. Μετά από καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης, ο ΕΟΑΛ εκπόνησε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση των δικτύων και τη μείωση των απωλειών νερού.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο αποχετευτικό σύστημα. Παρουσίασε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην επαρχία Λάρνακας, όπως η Γ΄ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος, ενώ τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν με σταθερό ρυθμό, ενώ πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στις κρίσιμες υποδομές.

Παράλληλα, η Δ΄ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην κοινή προσπάθεια του ΕΟΑΛ και του Δήμου Λάρνακας για τη βελτίωση του οδικού δικτύου μέσω ασφαλτοστρώσεων στους δρόμους που υπέστησαν ζημιές λόγω έργων όμβριων και αποχετευτικών.

Όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων και πράσινων σημείων, ο οργανισμός στοχεύει στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για τον σχεδιασμό νέων πολιτικών, τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στη χωματερή, όπως επίσης και στην προώθηση της ανακύκλωσης. Το δίκτυο των πράσινων σημείων έχει επεκταθεί με τη λειτουργία νέου σημείου στους Τρούλλους, ενώ προγραμματίζεται η λειτουργία επιπλέον σημείων.

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του οργανισμού, δηλώνοντας ότι είναι πλήρως ενήμερος για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΑΛ. Ωστόσο, αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά κίνητρο για να ανταποκριθεί ο οργανισμός στις προσδοκίες των πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα, παρέχοντας λύσεις με στόχο την επίτευξη του οράματος του ΕΟΑΛ για την παροχή ποιοτικών και άμεσων υπηρεσιών. Κρατώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, δημιουργούμε έναν αξιόπιστο, ψηφιακό και πράσινο οργανισμό, που θα προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής στους πελάτες μας».

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέσω της εφαρμογής νέων καινοτόμων τεχνολογιών και εσωτερικών συστημάτων για τη διεκπεραίωση εργασιών (employee web portal, DMS, ERP), ενός συστήματος ticketing, την αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον κ. Χατζηχαραλάμπους να επισημαίνει ότι στόχος του οργανισμού είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται καθημερινές συναντήσεις με τοπικές αρχές και κατοίκους σε επαρχιακό επίπεδο, ενώ εκδίδονται δελτία, ανακοινώσεις και ενημερωτικά φυλλάδια για την ενημέρωση του κοινού.

 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος τόνισε τη δέσμευση και την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών για συνεχή συνεργασία με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης για την επίλυση των όποιων δυσκολιών αντιμετωπίζουν βοηθώντας στην ενίσχυση τους, ώστε να φτάσουν στο επιδιωκόμενο επίπεδο ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκεται σε συνεχή γρήγορη  επιλαμβανόμενο των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, στο πλαίσιο άσκησης του εποπτικού του ρόλου και σε στενή συνεργασία με τους ΕΟΑ και τις Τοπικές Αρχές.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων,  Βουλευτές, Προέδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων της Επαρχίας Λάρνακας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημαντικοί φορείς.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους και το κοινό.

Send this to a friend