Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αρχηγός Τσιτσικώστας: Η εθελοντική στράτευση γυναικών κι η επικαιρότητα της ΕΦ
Αρχηγός Τσιτσικώστας: Η εθελοντική στράτευση γυναικών κι η επικαιρότητα της ΕΦ

Αρχηγός Τσιτσικώστας: Η εθελοντική στράτευση γυναικών κι η επικαιρότητα της ΕΦ

Στην εκπομπή Αμύνεσθαι περί Πάτρης του ΡΙΚ φιλοξενήθηκε ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. 

Ο Αρχηγός μίλησε για τα θέματα επικαιρότητας που απασχολούν την Εθνική Φρουρά, καθώς και για το τι άλλαξε από τη μέρα της επίθεσης της Χαμάς 1 χρόνο πριν και τον ενισχυμένο ρόλο που ανέλαβε να επιτελέσει η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας, της υποδοχής αμάχων και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αρχηγός έκανε αναφορά και στα έργα προέλασης των Αττίλων στον Άγιο Δομέτιο. « Ξαφνικά είχαμε διατάραξη συνθηκών εργασίας αλλά και πολιτών που ζουν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Έπρεπε να επέμβουμε, με άμεση παρέμβαση πολιτικής ηγεσίας πήγαμε είδαμε και καταφέραμε νομίζω όχι να περιορίσουμε τις προθέσεις αλλά τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας μπορούν να είναι σίγουροι ότι μπορούν να ζήσουν την καθημερινότητα τους χωρίς πρόβλημα», είπε.

 

 

 

Εξοπλιστικά και αναβάθμιση

Μεταξύ άλλων ο Αρχηγός είπε ότι οι στόχοι μας αναπροσαρμόστηκαν ώστε να είναι εφικτοί. «Πολλά απ’ αυτά που ήθελα να κάνουμε, τα κάνουμε. Με πολλή σιγουριά λέω ότι η ΕΦ προόδευε ανέκαθεν. Κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη, όχι μόνο επί ημερών μου. Η πρόκληση είναι να γίνεται καλύτερη πιο γρήγορη από τον αντίπαλο ή το περιβάλλον. Οφείλουμε λοιπόν να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μας. Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια του προσωπικού».

Αναφορικά με τα δυο νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν στην παρέλαση είναι «αυτά που θέλαμε να δείτε..». «Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που δεν είναι θέμα το εξοπλιστικό που άπτεται της χρηματοδότησης. Είναι να βρεις διαθέσιμο αυτό που ψάχνεις. Όσο υπάρχουν συνθήκες συρράξεων υπάρχει έλλειψη στην αγορά σε διάφορα είδη. Με τις συνθήκες έλλειψης προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες για να φτάσουν τα απαραίτητα εξοπλιστικά στα χέρια μας», εξήγησε ο Αρχηγός.

Ο Αρχηγός ερωτήθηκε και για τα F16 που συμμετείχαν στην άσκηση ΙΡΙΣ και είπε ότι και ο τελευταίος Κύπριος πολίτης χαίρεται να σκίζουν τον ουρανό μας φτερά που έρχονται από την Ελλάδα. «Είναι και ψυχολογικό το θέμα.. πέραν αυτού είναι πολύ καλό γιατί η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος της Κύπρου. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διαλειτουργικότητά μας».

«Η ΕΦ βασίζεται και στους εφέδρους και στους εθνοφύλακες. Με την εμπειρία μου σας λέω ότι το σύστημα εφεδρείας και επιστράτευσης μας είναι καταπληκτικό. Στους εθνοφύλακες μπορούμε να περηφανευόμαστε για πολλά πράγματα. Δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό. Είναι καταπληκτικοί, 70χρονοι, 75χρονοι είναι απίστευτο το τι κάνουν, το πάθος τους. Στους εφέδρους έχουμε ένα θέμα, υπάρχει ο νόμος που καθορίζει τη συμμετοχή τους, προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε. Υπάρχει πάθος και αγάπη για την ΕΦ».

Εθελοντική στράτευση γυναικών

«Είναι μαθηματικά. Δεν θα γεννήσει περισσότερα παιδιά η κυπριακή κοινωνία, άρα είναι συγκεκριμένος ο αριθμός παιδιών που «παίρνουμε» μέσα από τις οικογένειές τους και τους βάζουμε στην οικογένεια της ΕΦ. Αν θέλουμε να καλύψουμε κάποια κενά θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες. Είμαστε ανοικτοί σε όσα κορίτσια θέλουν να έρθουν να δοκιμάσουν να ενταχθούν στον στρατό. Αναφορικά με το θέμα των υποδομών και των εγκαταστάσεων ο Αρχηγός είπε ότι μια εισήγηση θα πρέπει να είναι πλήρης για να είναι αποδεκτή. Έχουμε υποδομές, το σύστημα δοκιμάστηκε κατά ένα μέρος από το καθεστώς των ΣΥΟΠ», σημείωσε.

«Εμείς στην εθελοντική στράτευση θα θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να έχουμε απόλυτη επιτυχία. Σχεδιάσαμε το χρονικό διάστημα και τις συνθήκες, τα κέντρα, το χρονικό διάστημα που θα τις καλέσουμε. Δεν είμαστε έτοιμοι να φέρουμε και άνδρες και γυναίκες μαζί. Είμαστε στη διαδικασία να κάνουμε μια αναγνωριστική για τον αριθμό. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει την επιτυχία που περιμένουμε. Στόχος είναι να αποφύγουμε εμπλοκή ανδρών σε ειδικότητες που δεν συνάδουν με την χρησιμοποίηση τους ως έφεδροι που είναι καθαρά επιχειρησιακοί».

Send this to a friend