Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εκτεθειμένοι οι οδηγοί λεωφορείων: «Γονείς κλωτσούσαν τις πόρτες να τις σπάσουν»
Εκτεθειμένοι οι οδηγοί λεωφορείων: «Γονείς κλωτσούσαν τις πόρτες να τις σπάσουν»

Εκτεθειμένοι οι οδηγοί λεωφορείων: «Γονείς κλωτσούσαν τις πόρτες να τις σπάσουν»

Νόμιμη υπό προϋποθέσεις είναι η εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε λεωφορεία, που εκτελούν σχολικά δρομολόγια, εν μέσω έντονου προβληματισμού για τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας.

Την ίδια ώρα, δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας εναντίον οδηγών λεωφορείων, με εμπλεκόμενους όχι μόνο μαθητές, αλλά και γονείς.

Κάμερες με σκιαγραφημένα πρόσωπα
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση και έχει «κλειδώσει» η χρήση καμερών σε συγκεκριμένα σημεία.

 

 

Ειρήνη Λοϊζίδου – Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

«Όπως π.χ. στην είσοδο των λεωφορείων, πάνω από το ταμείο, για σκοπούς του ταμείου και μπροστά, περιμετρικά του λεωφορείου για την ασφάλεια του λεωφορείου, χωρίς να λαμβάνει εικόνα από διερχόμενους και παρακείμενα οχήματα.»

Λόγω των βανδαλισμών που καταγράφονται τελευταία, έχει συζητηθεί και η λειτουργία εντός των λεωφορείων, όχι όμως καθολικά. «Δε θα μπορούσε να υπάρχει μια κάμερα που να καταγράφει συνεχώς και δη, ανηλίκους», εξήγησε η Ειρήνη Λοϊζίδου. Αυτό που συζητείται είναι η ενεργοποίηση της κάμερας από τον οδηγό ή η συνεχής λειτουργία της με σκιαγραφημένα πρόσωπα που, σε περίπτωση κάποιου περιστατικού, θα υπάρχει πιθανότητα ταυτοποίησης μέσω προγράμματος αυξημένης ευκρίνειας.

Στο παρόν στάδιο αναμένεται η απάντηση της εμπλεκόμενης εταιρείας, προκειμένου να εγκριθεί και να προχωρήσει η διαδικασία.

Πάρτι γενεθλίων και παρατράγουδα
Την ίδια ώρα, για ακόμη μία ημέρα δεν πραγματοποιήθηκε το σχολικό δρομολόγιο κατά το οποίο μαθητές απείλησαν και εξύβρισαν οδηγό λεωφορείου στην Πάφο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή ΟΣΥΠΑ, Ανδρέα Ροδοσθένους, δυστυχώς τα περιστατικά είναι πολλαπλά και αφορούν μια μειοψηφία μαθητών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο προγραμματισμός και η ασφάλεια όλων.

Ανδρέας Ροδοσθένους – Διευθυντής ΟΣΥΠΑ
«Πρέπει να εμπλακούν όλοι οι φορείς και όχι μόνο οι εταιρείες των λεωφορείων. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι έξω από το σχολείο το Υπουργείο Παιδείας δεν αναλαμβάνει κάποια ευθύνη.»

Ως φαινόμενο που κάθε χρονιά επιδεινώνεται αναγνωρίζει τη βία εντός των σχολικών λεωφορείων ο Πέτρος Θεοχαρίδης. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας ΕΜΕΛ, πλέον καταγράφονται τέτοιου είδους περιστατικά με εμπλεκόμενους μαθητές και μικρότερων τάξεων, που γεμίζουν τα λεωφορεία με αποτσίγαρα.

Πέτρος Θεοχαρίδης – Διευθυντής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας ΕΜΕΛ
«Όταν τίθενται τέτοια θέματα δε μπορούμε παρά να σταματάμε τις διαδρομές μέχρι να ληφθούν μέτρα.»

Μάλιστα, αντίστοιχα θέματα έχουν προκύψει και στην επαρχία Λεμεσού με εμπλεκόμενους γονείς. «Γονείς κλωτσούσαν το λεωφορείο και τις πόρτες να τις σπάσουν, γιατί έμειναν τα παιδιά τους και αναγκάστηκαν να έρθουν να τα πάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Θεοχαρίδης. Σε μια άλλη περίπτωση οι μαθητές αποφάσισαν να κάνουν γενέθλια εντός του λεωφορείου ανάβοντας κεριά.

Η οδηγία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι όταν οι οδηγοί αισθανθούν ότι απειλείται η ασφάλεια των ίδιων ή των επιβαινόντων, να διακόπτουν το δρομολόγιο.

 

Send this to a friend