Θετική και επιτυχή χαρακτηρίζουν με ανακοινώσεις τους οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του 2025, στην εταιρεία «Larnaca Public Transport», η οποία εγκρίθηκε σήμερα από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση της ΣΕΚ αναφέρεται ότι «οι Διαπραγματευτικές και Τοπικές Επιτροπές των συντεχνιών ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΔΕΕ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ – ΔΕΟΚ, ανακοίνωσαν πως μετά από πρόταση του ΤΕΣ, επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εταιρεία «Larnaca Public Transport». Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, αναστάλθηκε η 24ωρη απεργία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 9 Οκτωβρίου και όλα τα δρομολόγια στην επαρχία Λάρνακας διεξήχθησαν κανονικά».

Προστίθεται ότι «η συμφωνία προβλέπει 38ωρη εβδομαδιαία εργασία, γενικές αυξήσεις στους μισθούς, καθώς και πρόσθετες ρυθμίσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι ενέκριναν τη συμφωνία, με αποτέλεσμα την επίσημη ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μέχρι το τέλος του 2025».

 

 

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταφορών, Πετρελαιοειδών και Γεωργίας (ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ), Χαράλαμπος Αυγουστή, «χαρακτήρισε την εξέλιξη πολύ θετική, τονίζοντας ότι βελτιώνονται και διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, διατηρώντας την εργασιακή ειρήνη για τα επόμενα σχεδόν δύο χρόνια. Η συμφωνία ξεκαθαρίζει θέματα δρομολογίων, τα οποία σχετίζονται με τις ώρες οδήγησης και τα διαλείμματα των οδηγών, κάνοντάς τα πιο ανθρώπινα» είπε.

Ο κ. Αυγουστή σημείωσε ακόμα ότι «η προσπάθεια της Ομοσπονδίας του είναι το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου να γίνει πιο ελκυστικό, ώστε να προσελκύσουν νέους και να καλυφθεί η έλλειψη οδηγών, την οποία επικαλούνται συνεχώς οι εταιρείες».

Στη δική της ανακοίνωση η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ αναφέρει ότι «η συμφωνία για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι διετούς διάρκειας (από 01/01/2024-31/12/2025), προνοεί βασικές γενικές αυξήσεις 2,25% για το 2024 με αναδρομική ισχύ και ενσωμάτωση τους στις κλίμακες μισθοδοσίας, 2% για το 2025 με ανάλογο τρόπο όπως και για το τρέχον έτος, αποζημίωση αργιών με επιπλέον δυο ημερομίσθια του μηνιαίου μισθού, 38ώρη εργασία και ρυθμίσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, όπως μικρότερα πλαίσια εργασίας καθημερινά».

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ «αποτιμώντας τη συμφωνία σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν από το Συνδικαλιστικό Κίνημα για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, την κρίνει ως επιτυχή, αφού βελτιώνει ουσιαστικά τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Λεωφορεία Λάρνακας. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα καταδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν συλλογικά, οργανωμένα και με ενότητα, μπορούν και έχουν αποτελέσματα που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και δουλειάς τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ