Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συναγερμός στο Μάμμαρι: Σε κρίσιμη κατάσταση ασθενής με τον ιό Δυτικού Νείλου
Συναγερμός στο Μάμμαρι: Σε κρίσιμη κατάσταση ασθενής με τον ιό Δυτικού Νείλου

Συναγερμός στο Μάμμαρι: Σε κρίσιμη κατάσταση ασθενής με τον ιό Δυτικού Νείλου

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού νοσηλευτηρίου της Λευκωσίας ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού Μάμμαρι, με συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη διάγνωση του συνταξιούχου με τον ιό του Δυτικού Νείλου, το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες στις Υγειονομικές Υπηρεσίες για να προβούν σε ψεκασμούς στην περιοχή. 

Ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσίων Ηρόδοτος Ηροδότου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται για το 2024 στην Κύπρο. Όπως εξήγησε, η μετάδοση του ιού εκτιμάται ότι έγινε από κουνούπι που προηγουμένως τσίμπησε μολυσμένο αποδημητικό πουλί.

«Από το πρωί γίνεται έρευνα στην περιοχή για να δούμε εάν υπάρχουν εστίες εκκόλαψης του κουνουπιού για να τις εξαλείψουμε με ψεκασμούς. Αυτό που κάνουμε για εξάλειψη του κουνουπιού είναι να ψεκάζουμε ανά δεκαπενθήμερο τα στάσιμα νερά.»

 

 

Ο κύριος Ηροδότου είπε ότι εξάρσεις σε σμήνη κουνουπιών παρατηρούνται πλέον και την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που εξακολουθούν να επικρατούν.

«Τα μέτρα προστασίας είναι τις βραδινές ώρες να φορούμε μακρυμάνικα ρούχα, να χρησιμοποιούμε εντομοαποθητικά, να τοποθετήσουμε σίτες στα παράθυρα, να απομακρύνουμε στάσιμα νερά από τις αυλές μας, να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες και κλιματιστικά, να χρησιμοποιούμε λευκούς λαμπτήρες, να καλύπτουμε τους αγωγούς βόρθων.»

Η δερματολόγος και Λέκτωρας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Νικόλ Σακκά είπε ότι στην Κύπρο δεν παρατηρείται επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου και εξήγησε ότι τα μολυσμένα κουνούπια με τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορούν να τσιμπήσουν περισσότερους από έναν ανθρώπους.

Σε ότι αφορά στα συμπτώματα, η κυρία Σακκά είπε ότι η εκδήλωση τους μπορεί να γίνει μετά από δύο ημέρες από το τσίμπημα και αφορούν σε πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ζαλάδα και λήθαργο που δεν αποκλείεται να χρήζουν ενδονοσοκομειακής περίθαλψης.

 

Send this to a friend