Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Τα έκαναν γης μαδιάμ στο Γυμνάσιο Κιτίου
Τα έκαναν γης μαδιάμ στο Γυμνάσιο Κιτίου

Τα έκαναν γης μαδιάμ στο Γυμνάσιο Κιτίου

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την σφραγίδα οργανωμένων οπαδών συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας που εδρεύει στη Λάρνακα, φέρουν οι βανδαλισμοί που προκλήθηκαν στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Κιτίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι η δράση των ανεγκέφαλων δεν είναι άσχετη με την επιλογή του συγκεκριμένου σχολείου για φιλοξενία αμάχων μετά τις εκκενώσεις από τον Λίβανο. Οι βάνδαλοι διέλυσαν μέρη του σχολικού κτηρίου, έσπασαν τζάμια ρίχνοντας πέτρες και γέμισαν τους τοίχους με συνθήματα με σπρέι, μεταξύ αυτών και ναζιστικά σύμβολα.

 

 

Στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Γυμνασίου Κιτίου είχαν γίνει τις προηγούμενες μέρες προετοιμασίες, προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και ξένοι υπήκοοι που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη. Εξού και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι οι δράστες επέλεξαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης, κάτι που φανερώνει και τα κίνητρά τους. Η Αστυνομία ενημερώθηκε από την Σχολική Εφορεία Δρομολαξιάς – Μενεού και ξεκίνησε τις έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης, έχοντας ξεκάθαρη κατεύθυνση όσον αφορά τον εντοπισμό των δραστών.

Ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας της περιοχής, Δαμιανός Μηνά, δήλωσε ότι οι δράστες έσπασαν αριθμό τζαμιών σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ σε τοίχους της αίθουσας πολλαπλής χρήσης γράφτηκαν οπαδικά συνθήματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ζημιές υπέστησαν περίπου 60 παράθυρα. Σήμερα, οι μαθητές έκαναν μάθημα σε αίθουσες διδασκαλίας με σπασμένα τζάμια… Οι ζημιές έγιναν αντιληπτές αργά το απόγευμα της Κυριακής και ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την αποκατάστασή τους.

Κληθείς, εξάλλου, ν’ απαντήσει για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από γονείς αναφορικά με την απόφαση για επίταξη του γυμνασίου για σκοπούς φιλοξενίας προσφύγων από τον Λίβανο, ο κ.Μηνά έκανε λόγο για απόφαση των αρμόδιων υπουργείων και όχι της τοπικής σχολικής εφορείας. «Εμείς ενημερωθήκαμε για την απόφαση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και την περασμένη Παρασκευή (4/10) η Πολιτική Άμυνα ξεκίνησε να ετοιμάζει την αίθουσα του σχολείου», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε για το περιστατικό το Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ ενήμερη για τις ζημιές είναι και η  Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Πάντως, όπως πληροφορούμαστε, στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει δυσαρέσκεια όχι μόνο για την πρόκληση των βανδαλισμών, αλλά και για το γεγονός πως διέρρευσε το όνομα του υπό αναφορά γυμνασίου ότι βρισκόταν στη λίστα με τα σχολεία που προορίζονται να φιλοξενήσουν αμάχους από τον Λίβανο.

Διαφωνία Δήμου Δρομολαξιάς

——————————————

Ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου εξέφρασε την διαφωνία του για την απόφαση του κράτους να επιτάξει το Περιφερειακό Γυμνάσιο Κιτίου για φιλοξενία αμάχων από τον Λίβανο. «Το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει να βρει άλλους χώρους για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν πάρα πολλά καταλύματα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους ξένους υπηκόους που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη. Συνεπώς εκφράζουμε την έντονή μας διαμαρτυρία και θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση αυτή», σημείωσε.

Εξάλλου, ο Κώστας Κώστα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, καθότι, όπως εξήγησε, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα δημιουργηθούν σοβαρά θέματα λειτουργικότητας των σχολείων με την ταυτόχρονη παρουσία στον ίδιο χώρο των ξένων υπηκόων.

 

Send this to a friend