Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αρχές του 2025: Στον ΟΑΥ οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό
Αρχές του 2025: Στον ΟΑΥ οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

Αρχές του 2025: Στον ΟΑΥ οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

Το όχι και τόσο εύκολο έργο της αποστολής ασθενών για θεραπεία στο εξωτερικό ετοιμάζεται να αναλάβει από τις αρχές του 2025 ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ εντός του επόμενου έτους, η συμφωνία που έχει γίνει με το Υπουργείο Υγείας μιλά και για μεταφορά μέρους της δουλειάς που κάνει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) για τα φάρμακα, στον Οργανισμό.

Αυτό προκύπτει τόσο μέσα από πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Δαμιανού, όσο και μέσα από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας για το 2025, ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση και στα δύο κονδύλια.

 

19 εκατ. ευρώ για αποστολές

 

 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι το 2025 για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό θα χρειαστεί κονδύλι 19 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το 2023 οι αποστολές κόστισαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από μερικούς μήνες στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο, περί τα 43 εκατ. ευρώ.

Μέρος του ποσού αυτού, όπως και μέρος των 19 εκατ. ευρώ, προβλέπεται ότι θα αποζημιωθεί από τον ΟΑΥ, δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται σε δικαιούχους του Συστήματος, τις οποίες βάσει νόμου οφείλει να διασφαλίζει ο Οργανισμός. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, κατόπιν συμφωνίας που έγινε το 2023 μεταξύ υπουργείου και ΟΑΥ, ο Οργανισμός θα αναλάβει τις αποστολές δικαιούχων του ΓεΣΥ για θεραπεία στο εξωτερικό, όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες και μέχρι τότε οφείλει να καλύπτει τα έξοδα των αποστολών, οι οποίες διενεργούνται από το Υπουργείο Υγείας.

Έτοιμος ο ΟΑΥ

Κληθείσα από τον «Π» να αναφέρει κατά πόσο ο ΟΑΥ είναι έτοιμος να αναλάβει τις αποστολές στο εξωτερικό, η διευθύντρια του Οργανισμού, Έφη Καμίτση, επεσήμανε ότι γίνονται κάποιες ενέργειες, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, πριν να μπορεί ο Οργανισμός να αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε νομικά ζητήματα, εσωτερικούς κανονισμούς που θα πρέπει να γίνουν, αλλά και στο θέμα της απόσπασης προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας, από το τμήμα που κάνει τώρα τις αποστολές, ούτως ώστε να μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους στους ανθρώπους του Οργανισμού, «για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά και να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς». Η κ. Καμίτση αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είπε ότι δεν είναι απαγορευτικό, ωστόσο «στόχος είναι να γίνει σωστά η δουλειά και όχι τόσο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Εργαζόμαστε εντατικά επί του θέματος». Σε σχέση με την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, τόνισε πως στόχος και του ΟΑΥ και του υπουργείου είναι σταδιακά να μεταφερθεί η Επιτροπή στον Οργανισμό, κάτι που αναμένεται να αρχίσει εντός του 2025.

Και Ινστιτούτο Καρκίνου

Για σκοπούς συνέχισης της παροχής φαρμάκων σε ασθενείς μέσω της ΕΟΑ, το υπουργείο ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2025 κονδύλι 10 εκατ. ευρώ, το οποίο φαντάζει μικρό σε σχέση με τα ποσά που είδαμε να δαπανώνται μέσω της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια (100-120 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό εντάσσεται στο κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ που ζητά το Υγείας για αγορά φαρμάκων και εμβολίων, ενώ όσον αφορά τον προϋπολογισμό γενικότερα, το υπουργείο ζητά και άλλα 10 εκατ. ευρώ, για αποστολές ασθενών εντός της Κύπρου, σε νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ. Ποσό 768 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται την ίδια στιγμή στα πλαίσια της συνεισφοράς του κράτους στο ΓεΣΥ, ενώ το υπουργείο υπολογίζει ότι θα χρειαστεί άλλα 12,3 εκατ. ευρώ για τυχόν ελλείματα και λειτουργικές δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), μέχρι και τις 31 Μάϊου 2025, ημέρα κατά την οποία τελειώνει ο ένας χρόνος παράτασης της κρατικής χορηγίας που έχει δοθεί στον Οργανισμό. Σε σχέση με τον ΟΚΥπΥ και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός μέσω των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σε μη δικαιούχους του ΓεΣΥ, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, το υπουργείο αναμένεται να χρειαστεί ποσό το οποίο πλησιάζει τις 61 χιλιάδες ευρώ, συγκεκριμένα 60.780 ευρώ.

Στον προυπολογισμό του Υγείας υπάρχει την ίδια στιγμή και κονδύλι 1,1 εκατ. ευρώ το οποίο προορίζεται να δαπανηθεί για σκοπούς δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, για το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει αρκετές συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών.

Send this to a friend