Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Με χειροπέδες και… ποδοπέδες στις άδειες εξόδου πλέον οι κατάδικοι
Με χειροπέδες και… ποδοπέδες στις άδειες εξόδου πλέον οι κατάδικοι

Με χειροπέδες και… ποδοπέδες στις άδειες εξόδου πλέον οι κατάδικοι

Όποιος έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, έλεγε ο σοφός λαός και φαίνεται πως είχε δίκιο, αφού αυτό δείχνει να κάνει η νέα Διεύθυνση σε συνεργασία πάντα με τους επικεφαλής λειτουργό και αξιωματικό του σωφρονιστικού ιδρύματος, οι οποίοι επιστράτευσαν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του AlphaNews.Live μία βολική – αλλά και όχι τόσο ανθρωποκεντρική – μέθοδο συνοδείας καταδίκων που βγαίνουν με άδειες εξόδου.

Όπως πληροφορούμαστε, πλέον όσοι λαμβάνουν άδειες εξόδου από το σωφρονιστικό ίδρυμα με συνοδεία, δηλαδή κατάδικοι ισοβίτες όπως καλή ώρα ο δραπέτης και επανασυληφθείς Θεοφάνους, βγαίνουν από τις φυλακές δεμένοι κυριολεκτικά χειροπόδαρα.

Στους ισοβίτες «εξοδούχος» η Διεύθυνση των Φυλακών, για να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτεθεί ξανά με κάποια απόδραση, τους τοποθετεί χειροπέδες και… ποδοπέδες. Δεμένοι, λοιπόν, χειροπόδαρα μεταφέρονται με τη συνοδεία αστυνομικών και δεσμοφυλάκων στις οικογένειές τους για μερικές ώρες, ενώ η μόνη στιγμή που απαλλάσσονται των χειροπέδων είναι η στιγμή που θα κάτσουν να φάνε. Ακόμη όμως και την ώρα του φαγητού οι αλυσίδες στα πόδια τους παραμένουν.

 

 

Το νέο αυτό μέτρο δεν έτυχε όπως ήταν φυσικό και της καλύτερης υποδοχής από τους καταδίκους, με αρκετούς εξ αυτών μάλιστα, προκειμένου να μην τους δουν οι δικοί τους σε αυτή την κατάσταση, να ακυρώνουν την έξοδό τους.

Άγνωστο παραμένει βέβαια το κατά πόσον η νέα αυτή πολιτική συνέβαλε στην όξυνση της έντασης εντός Φυλακών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ή το κλίμα είναι ήδη τεταμένο ελέω άθλιων συνθηκών που απορρέουν από το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και των κακών κτηριακών υποδομών του υπεραιωνόβιου κτίσματος.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι η τακτική των μπαλωμάτων δεν φάνηκε ποτέ να αποδίδει και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδώσει ούτε τώρα που προσπαθούμε να προστατεύσουμε το γόητρο των αρχών επιστρατεύοντας μεθόδους «Αλκατράζ».

Και για να είμαστε δίκαιοι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης πέφτει πάνω στην πολιτεία που ακόμη δεν έχει νομοθετήσει άκρως αναγκαίες για την εποχή μας διατάξεις οι οποίες θα έλυναν τα χέρια υπεύθυνων και θα έκαναν και τη δουλειά και το έργο τους ευκολότερο.

Η θεσμοθέτηση του βραχιολιού εκτός από τις περιπτώσεις των αποφυλακισθέντων επ’ αδεία (parol) κρίνεται αναγκαία και  για τις περιπτώσεις των εξόδων επ’ αδεία φυλακισμένων υψηλού κινδύνου. Με το μέτρο αυτό και με πλάνα επί χάρτου για κάθε επιχείρηση συνοδείας, οι αποδράσεις δεν θα είναι πλέον και τόσο εύκολη υπόθεση.

Σε σχέση με τον βραχνά του υπερπληθυσμού, η διεθνής πρακτική έδειξε πως πρώτιστα αντιμετωπίζεται νομοθετικά με την καθιέρωση εναλλακτικών ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα – όπως άλλωστε έχει προτείνει και η ίδια η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) στην τελευταία έκθεσή της για την Κύπρο – αλλά και με την μετακίνηση του μεγάλου όγκου παράνομων μεταναστών σε άλλη δομή, κάτι βέβαια που ήδη τροχοδρομείται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα είναι σίγουρο… ότι με επεκτάσεις πτερύγων και μπαλωματικές λύσεις, το κτήριο των φυλακών και η ακαταλληλότητά του λόγω αρχαιότητας και λόγω τοποθεσίας (σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται σπίτια) δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα έχουμε περισσότερα κελιά μεν, αλλά αυτά που βρίσκονται εντός του απαρχαιωμένου αποικιοκρατικού κτηρίου θα παραμένουν χωρίς τουαλέτες αφού σε αυτό απαγορεύονται λόγω αρχαιότητας οι επεμβάσεις, και κάθε προσπάθεια τοποθέτησης αποτελεσματικού συστήματος απενεργοποίησης κινητών θα παραμένει mission impossible.

Τα όσα συμβαίνουν πάντως τις τελευταίες ημέρες εντός φυλακών είναι αρκετά ανησυχητικά και έχουν θέσει σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των κρατουμένων όσο και την ασφάλεια του προσωπικού. Όποιες κι αν ήταν οι αφορμές – φαγητό, ακαθαρσίες – γεγονός παραμένει ένα, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αργεί να γίνει το κακό, ειδικά αν οι συμπλοκές συνοδεύονται με αυτοσχέδια όπλα που φαίνεται πως κατείχαν χθες κάποιοι κρατούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά την καταστολή των χθεσινών επεισοδίων, δεσμοφύλακες συνέλλεξαν δύο κάσες μυτερά σκουπόξυλα από το σημείο της αιματηρής συμπλοκής.

Ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης φαίνεται πάντως να έχει μπει απευθείας στα βαθιά αφού καλείται να βάλει σε τάξη μία κατάσταση που μοιάζει χαώδης, ξεκινώντας φυσικά από την απάμβλυνση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στον έγκλειστο πληθυσμό. Υπαστυνόμος και έχοντας θητεύσει τα τελευταία 4 χρόνια με απόσπαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναντίλεκτα χρειάζεται και θα πρέπει να του δοθεί μία πίστωση χρόνου μέχρι και ο ίδιος να αρχίσει να δείχνει έργο και το έργο του αυτό φυσικά να αποδίδει.

 

Send this to a friend