Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»: Πέραν των 1500 ξένων υπηκόων στην Κύπρο τα επόμενα 24ωρα

Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»: Πέραν των 1500 ξένων υπηκόων στην Κύπρο τα επόμενα 24ωρα

Πέραν των 1500 ξένων υπηκόων από πέντε κράτη, αναμένονται να αφιχθούν τα επόμενα 24ωρα στην Κύπρο από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ». Οι άνθρωποι αυτοί θα παραμείνουν για μερικές ώρες στην Κύπρο και θα ακολούθως θα επιστρέψουν στις  χώρες προέλευσής τους.

Αυτό είπε από το στούντιο του Alpha ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πως ήδη πολίτες από τρία κράτη έχουν αφιχθεί στην Κύπρο και έχουν επιστρέψει ασφαλείς στις χώρες τους.

Χθες, εξάλλου, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, επέστρεψαν από τον Λίβανο με το ελληνικό μεταγωγικό σκάφος C-130, 38 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με 20 Ελλαδίτες .

 

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επίσης λάβει μέτρα για ναύλωση εμπορικής πτήσης προς επαναπατρισμό κι άλλων Κυπρίων και Ελλαδιτών απόψε από τον Λίβανο, ενώ είμαστε έτοιμοι, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, να φιλοξενήσουμε απόψε εφόσον παραστεί ανάγκη, μέχρι και 7.000 άτομα.

Σε σχέση με τις αφίξεις ιδιωτικών σκαφών στην Κύπρο, ο κ. Λετυμπιώτης διευκρίνισε πως πρόκειται για υπηκόους του Λιβάνου που έφτασαν νόμιμα στη χώρα μας με ιδιωτικά μέσα και με θεωρήσεις εισόδου.

Για το θέμα ενδεχόμενης αύξησης της παράτυπης μετανάστευσης, λόγω της κατάστασης, ο Κυβ. Εκπρόσωπος είπε πως για την ώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, αλλά λαμβάνονται μέτρα και το θέμα έχει τεθεί και σε επίπεδο ΕΕ.

Στις 11 Οκτωβρίου, εξάλλου, θα βρίσκεται στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούσρουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παρών θα είναι και ο Βασιλιάς Αμντάλα της Ιορδανίας. Η εν λόγω Σύνοδος, με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην περιοχή, κρίνεται όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, αρκετά σημαντική και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτό το φόρουμ στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Η Κύπρος ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αυτή τη στιγμή διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, κάτι που αποδεικνύει τις προοπτικές που έχουμε ως χώρα.

 

Send this to a friend