Πόσα καταφύγια υπάρχουν στην Κύπρο και πώς λειτουργούν – Ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας δίνει όλες τις απαντήσεις
Η Κύπρος διαθέτει γύρω στα 2.200 καταφύγια και σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτη Λιασίδη «γίνονται όλες οι προσπάθειες» για να τα αυξηθούν, εντοπίζοντας νέους χώρους.
Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 και 97.6, ο κ. Λιασίδης εξήγησε ποιοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, τι πρέπει να διαθέτει ένα καταφύγιο και κλήθηκε να πει για την ετοιμότητα για χρήση αυτών των χώρων.
«Ως καταφύγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κάποιοι χώροι προστασίας, όπως ονομάζονται. Αυτοί οι χώροι δεν έχουν τον εξοπλισμό των καταφυγίων, αλλά μπορούν να προσφέρουν προστασία όταν κι αν χρειαστεί. Ως τέτοια μέρη μπορεί να είναι κάποια υπόγεια, ή χώροι κάτω από σκάλες με μπετόν αρμέ και άλλοι εσωτερικοί χώροι που κρίνονται ότι μπορούν να μας προσφέρουν προστασία».
Ερωτηθείς αν γίνονται έλεγχοι των καταφυγίων και των χώρων προστασίας, αφού σήμερα μπορεί να χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή ως χώροι στάθμευσης, για παράδειγμα, απάντησε, πως όταν χρειαστεί αυτό θα γίνει: «Οι ιδιοκτήτες προσφέρουν τους χώρους τους, για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, αλλά εμείς δεν θέλουμε να στερούμε τη χρήση της ιδιοκτησίας από τους δικαιούχους. Ως εκ τούτου, γίνεται μία συμφωνία, σε περίπτωση που χρειαστεί, να εκκενώσουν τους χώρους μέσα σε 24 ώρες». Στην παρατήρηση πως αυτό έπρεπε να γίνεται εκ των προτέρων, απάντησε πως «αν γίνει οτιδήποτε θα το ξέρουμε από πριν», κι εξήγησε πως θα αδειάσουν οι χώροι «αν χρειαστεί. Και δεν είναι όλα τα καταφύγια γεμάτα, όπως δίνεται η εντύπωση», υποστήριξε.
Ένα καταφύγιο πρέπει να διαθέτει τουαλέτες, νερό, «αν όχι έχουμε τοποθετήσει ντεπόζιτα νερού», εξήγησε, και προέτρεψε τους πολίτες, όταν κι αν χρειαστεί, να πάρουν μαζί τους νερό και ξηρά τροφή.
Τα καταφύγια βρίσκονται κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ στις επαρχίες, οι νέες αναπτύξεις διαθέτουν υπόγεια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βομβαρδισμούς και εχθροπραξίες.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες καταφυγίων, τα ιδιωτικά, αποκλειστικά για τους ενοίκους της κατοικίας, τα κοινοτικά, για όλους τους κατοίκους μιας πολυκατοικίας και τα δημόσια για μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.
Ο κ. Λιασίδης απάντησε και για το πώς πρέπει να γνωρίζουμε το καταφύγιο στο οποίο θα πάμε, αν χρειαστεί, δίνοντας τον αρθμό τηλεφώνου 22403452, για πληροφορίες, ενώ ερωτηθείς απάντησε πως δεν έγινε κάποια άσκηση, για το πώς θα πάει κάποιος στο καταφύγιο «για να μην προκληθεί πανικός στον κόσμο».
Πηγή: Πολίτης