Καθηγητές χρησιμοποιούν και απαντούν τα κινητά τους τηλέφωνα εν ώρα μαθήματος
Ξανά ενώπιον της Βουλής το θέμα απαγόρευσης της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, στον απόηχο των αναφορών της Υπουργού Παιδείας ότι παιδιά παίζουν στοιχήματα στα σχολεία με τα κινητά τους.
Ερωτηθείσα η Λένη Μαυρόγιαννου, μέλος της ΠΣΕΜ, αν στοιχηματίζουν στα σχολεία οι μαθητές, είπε ότι δεν παρατήρησε κάτι τέτοιο στο δικό της σχολείο, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο, αφού πρόκειται για ένα διαδεδομένο φαινόμενο ευρύτερα στην κοινωνία.
Σαν «ακόμα μια παράμετρο που θα αυξήσει το κυνήγι μεταξύ μαθητών-καθηγητών μέσα στα σχολεία» βλέπει η ΠΣΕΜ το ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης κινητών τηλεφώνων, αφού ήδη υπάρχει λόγω στολής και εμφάνισης. Σημείωσε ότι αφού δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος φύλαξης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, θα φυλάγονται στις τσάντες και θα εναπόκειται στους καθηγητές να ελέγχουν αν γίνεται χρήση τους.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου αναφέρει ότι αυτοί που παίζουν στοιχήματα είναι οι ενήλικες και αν παίζουν τα παιδιά, κάποιος τους δίνει τα χρήματα για να το πράξουν. Σημείωσε ότι μπορεί να παρατηρούνται φαινόμενα στα σχολεία, ωστόσο να μην δίνεται η εντύπωση ότι τα σχολεία μας είναι ηλεκτρονικά καζίνο.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ενάντια όμως στην απαγόρευση μεταφοράς τους, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι στα σχολεία. «Από την ώρα που δεν συνδέεται με την εκπαίδευση το κινητό, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται χρήση μέσα στα σχολεία», αναφέρει.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης τονίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κινητά ούτε από τους μαθητές, ούτε από τους καθηγητές, με τον κ. Κωνσταντίνου αλλά και το μέλος της ΠΣΕΜ να επιβεβαιώνουν ότι οι καθηγητές κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων στο μάθημα. Μάλιστα όπως αναφέρει η Λένη Μαυρόγιαννου, υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι απαντούν το κινητό τους τηλέφωνο εν ώρα μαθήματος.
Ο κ. Μαυρίδης σημειώνει παραδείγματα άλλων χωρών που προχωρούν σε απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων ακόμα και σε ώρες εκτός σχολείου και προσθέτει ότι τα παιδιά πάνε στο σχολείο όχι μόνο για να μάθουν γράμματα αλλά και για να μάθουν πειθαρχία.
Όσον αφορά τους μαθητές που πρέπει να έχουν το κινητό τους τηλέφωνο για λόγους υγείας, ο κ. Μαυρίδης τάσσεται υπέρ της χρήσης τους αλλά την ώρα του μαθήματος να είναι κλειστά στην τσάντα τους.
Το θέμα συζητείται ξανά ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.