Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στις ανάγκες 7.968 ασθενών ανταποκρίθηκε ο ΠΑΣΥΚΑΦ το 2023
Στις ανάγκες 7.968 ασθενών ανταποκρίθηκε ο ΠΑΣΥΚΑΦ το 2023

Στις ανάγκες 7.968 ασθενών ανταποκρίθηκε ο ΠΑΣΥΚΑΦ το 2023

 

 

Στη συγκέντρωση πόρων για την εξασφάλιση της συνέχισης, της ανάπτυξης και της διαρκούς βελτίωσης των υπηρεσιών, των προγραμμάτων πρόληψης και της έρευνας που προσφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), στοχεύει η 33η εκστρατεία ενημέρωσης και οικονομικής ενίσχυσης «Μαζί στη ζωή» του Συνδέσμου, με σύνθημα «Σημαίνει πολλά», η επίσημη έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου.

Για την παρουσάιση της εκστρατείας, ο ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματοποίησε την Τρίτη διάσκεψη Τύπου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού. Όπως αναφέρθηκε, το 2023 ο Σύνδεσμος ανταποκρίθηκε στις ανάγκες 7.968 ασθενών και των οικείων τους μέσα από 39.254 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Κύπρο.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν, κάθε χρόνο έχουμε 4.000 νέες διαγνώσεις στην Κύπρο και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας 1.800 περίπου άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ των ηλικιών 16 και 64 ετών, δηλαδή περίπου το 40% των ατόμων που έχει διαγνωστεί σήμερα βρίσκεται ήδη σε ηλικία εργασίας.

 

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ εδώ και 38 χρόνια φροντίζει τα άτομα με εμπειρία καρκίνου και τις οικογένειες τους. Παρέχει δωρεάν επαγγελματικές υπηρεσίες υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας και εστιάζει σε θέματα πρόληψης , έρευνας και εκπαίδευσης, πολιτικής της υγείας και των δικαιωμάτων των ατόμων με εμπειρία καρκίνου.

Ο Υπουργός Υγείας, στο χαιρετισμό του στη διάσκεψη Τύπου είπε ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ για χρόνια στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που καθημερινά μάχονται με τον καρκίνο και παραμένει αφοσιωμένος στην υποστήριξη όσων δίνουν τον δύσκολο αγώνα τους, διαδίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ελπίδας και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους ασθενείς.

«Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του Συνδέσμου, ο οποίος με τους ευγενείς στόχους και τις δράσεις του, μας αφυπνίζει σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της υγείας, όχι μόνο ως φυσική κατάσταση, αλλά και ως παράγοντα που συνδέεται με την ψυχική και κοινωνική ευημερία», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, η αγάπη, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη είναι καθοριστικά για μια ισορροπημένη ζωή, ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν καρκίνο.

«Είναι ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε όσους μάχονται με αυτή την ασθένεια, και είμαι υπερήφανος που το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο, ακολουθώντας τις αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, εφαρμόζει πολιτικές υγείας που επικεντρώνονται στην πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου», σημείωσε.

Ιδιαίτερα, συνέχισε ο Υπουργός, για το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο έχει διευρυνθεί και καλύπτει πλέον γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών σε όλη την Κύπρο.

Παράλληλα, είπε, το Υπουργείο προχωρά στην εισαγωγή νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας.

«Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) για αγόρια και κορίτσια. Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες”, σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, “προωθείται η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο θα αναλάβει την οργάνωση, αξιολόγηση και πιστοποίηση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, με βασικούς πυλώνες δράσης την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση, την έρευνα και την καινοτομία, όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου».

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι ύψιστη υποχρέωση του κράτους προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους είναι η διασφάλιση ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

«Η συνεισφορά σας, ιδιαίτερα μέσω των προγραμμάτων επανένταξης αλλά και της υποστηρικτικής φροντίδας που προσφέρετε, ενισχύει τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας. Αναγνωρίζοντας το έργο σας, το Υπουργείο Υγείας σας στηρίζει, προσφέροντάς σας οικονομική ενίσχυση μέσω της ετήσιας χορηγίας. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τη συμβολή και την υποστήριξή σας σε αυτή την προσπάθεια. Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει την ειλικρινή του εκτίμηση και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές σας με κάθε δυνατό μέσο. Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει ο πολίτης, με κύριο μέλημα την ευημερία και τη βελτίωση της υγείας του», υπογράμμισε

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, Δρ. Άννα Αχιλλεούδη, στον χαιρετισμό της είπε, μεταξύ άλλων, ότι εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το σύνθημα «Μαζί στη ζωή» καθοδηγεί τις δράσεις του Συνδέσμου.

«Στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου και στους οικείους τους, διεκδικώντας και προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Η δέσμευσή μας αυτή αποτυπώνεται στις υπηρεσίες που προσφέρουμε δωρεάν, μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου που καλύπτει κάθε γωνιά της Κύπρου, διασφαλίζοντας ότι η στήριξή μας φτάνει παντού», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, «κάθε εισφορά στον ΠΑΣΥΚΑΦ μεταφράζεται σε ανακούφιση, φροντίδα και υποστήριξη. Σημαίνει συμπαράσταση, δύναμη και αισιοδοξία. Κάθε συνεισφορά, όσο μικρή και αν είναι, έχει μεγάλη σημασία».

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάσκεψη Τύπου, οι εισφορές μπορούν να γίνονται στα γραφεία του Συνδέσμου, μέσω SMS στο 7060 με κωδικό PASYKAF 5, 3 ή 1, καθώς και ηλεκτρονικά στο www.pasykaf.org. Παράλληλα, από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί οδικός έρανος.

«Χάρη στις προσπάθειες και τις δράσεις μας για οικονομική ενίσχυση την περασμένη χρονιά, ο ΠΑΣΥΚΑΦ κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική των υπηρεσιών του, προσφέροντας αδιάκοπα υψηλής ποιότητας φροντίδα σε άτομα με εμπειρία καρκίνου. Γιατί το να προσφέρουμε σημαίνει πολλά. ΠΑΣΥΚΑΦ. Μαζί στη Ζωή», είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, η οποία ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς της εκστρατείας καθώς και όλους τους εθελοντές.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ, Νικόλας Φιλίππου, σε ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι στον ΠΑΣΥΚΑΦ, ως σύνδεσμος ασθενών, θέτουν ως νέα τους προτεραιότητα τη στήριξη των ατόμων που βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου και στον χώρο εργασίας και δηλώνουν σύμμαχοι κάθε μικρής και μεγάλης επιχείρησης, μέσα από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Υγεία και Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία».

Το πρόγραμμα, συνέχισε, στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: θέματα πολιτικής και στήριξης ατόμων με εμπειρία καρκίνου στον εργασιακό χώρο, εφαρμογή καλών πρακτικών στο εργασιακό περιβάλλον, υγεία και ευεξία στον χώρο εργασίας και ανάπτυξη του εθελοντισμού.

Ο κ. Φιλίππου είπε ότι φέτος για 33η συνεχόμενη χρονιά, υλοποιούν την εκστρατεία ενημέρωσης και οικονομικήςεΕνίσχυσης «Μαζί στη Ζωή», η οποία είναι καθοριστική για τη διατήρηση, την εξέλιξη και τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών και προγραμμάτων του ΠΑΣΥΚΑΦ.

«Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας είναι ‘Σημαίνει Πολλά’, με στόχο τη συγκέντρωση €550.000. Όπως κάθε χρόνο, πιστεύουμε πως αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν ο καθένας μας προσφέρει τουλάχιστον €2. Γιατί κάθε προσφορά στον ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματικά σημαίνει πολλά», πρόσθεσε.

Ο κ. Φιλίππου είπε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας θα διοργανώσουν ποικίλες εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φιλανθρωπικό δείπνο, αθλητικές ημερίδες, τόμπολα, Family Fun Day, Walking for Life, ποδηλασία και φιλανθρωπική αγορά.

Σημείωσε ότι η έναρξη της εκστρατείας σηματοδοτείται με την εκδήλωση «Σημαίνει πολλά» το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, στις 6:00 μ.μ. στο Caffe Nero Στρόβολος Library, με τη συμμετοχή του street artist Paparazzi, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα graffiti για τον ΠΑΣΥΚΑΦ. Στην εκδήλωση , συνέχισε, συμμετέχει και η παιδική χορωδία της Μουσικής Σχολής A.I.Musiclab, σε συνεργασία με την παιδική χορωδία του Κοινοτικού Συμβουλίου Κλήρου. Επιπλέον, ανέφερε, θα υπάρχουν τραγούδια, ζωγραφιές και face painting στον ίδιο χώρο.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι για 4η συνεχόμενη χρονιά, την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί ολοήμερος τηλεοπτικός μαραθώνιος σε συνεργασία με τον Alpha Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η εκστρατεία διεξάγεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Διενέργειας Εράνων Νόμου του 2014, με αριθ. Άδειας Ν.Π. 18/2024, που χορηγήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για την περίοδο 1/7/2024 – 31/12/2024. Όλοι οι εθελοντές συμμετέχουν έχοντας μαζί τους επίσημη εξουσιοδότηση για τον έρανο, ενώ όλες οι εισφορές προς τον ΠΑΣΥΚΑΦ αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.

Ο κ. Φιλίππου επεσήμανε, παράλληλα, πως πέραν των δωρεάν υπηρεσιών που προσφέρει ο Σύνδεσμος, λειτουργεί με υπερηφάνεια δύο Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας: το ΠΑΣΥΚΑΦ – ΕΔΕΜ στην επαρχία Λάρνακας, το οποίο διαθέτει 12 κλίνες, και το ΠΑΣΥΚΑΦ – Αρχάγγελος Μιχαήλ στην επαρχία Πάφου, με 9 κλίνες. «Αυτά τα κέντρα παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα σε άτομα που βιώνουν τον καρκίνο, προσφέροντας τους στήριξη και φροντίδα», σημείωσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Υπερήφανου Υποστηρικτή» της εκστρατείας, ΟΠΑΠ Κύπρου, Αλέξανδρος Ντάβος, σε χαιρετισμό είπε , μεταξύ άλλων, ότι “Σημαίνει Πολλά” και για τον ΟΠΑΠ, “Σημαίνει Πολλά” γιατί με συνέπεια και ειλικρίνεια «δίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για πάρα πολλά χρόνια, αναγνωρίζοντας το πολυετές έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ και το τι σημαίνει η συγκεκριμένη αυτή έγνοια για τους συνανθρώπους μας».

Είπε πως οι αριθμοί που έχουν δοθεί είναι συγκλονιστικοί: «8.000 άνθρωποι, 39.000 επισκέψεις. Είμαι ειλικρινά βαθύτατα συγκινημένος διαβάζοντας αυτά τα νούμερα και νομίζω ότι επειδή πίσω από τα νούμερα πάντα κρύβονται 8.000 ασθενείς και 39.000 ιστορίες, αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε το πόσο καλό κάνετε και το πόσο πολύ πρέπει να μετρήσουμε όλοι μας την ευθύνη που μας αναλογεί και να στηρίξουμε τις προσπάθει;eς σας. Η εκστρατεία ενημέρωσης του ΠΑΣΥΚΑΦ αποτελεί μια πρόσκληση αγάπης και αλληλεγγύης που απευθύνεται στον καθένα μας. Ακριβώς γιατί ο καθένας μας, και το απεύχομαι, είναι δυνατό να βιώσει στο κοντινό ή μακρύτερο του περιβάλλον την πάλη ενός φίλου, ενός συγγενή, ενός γείτονα, ενός συνανθρώπου. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε σύμμαχοι σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντάβος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν τους σχεδιασμούς της πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας και βέβαια τον ΠΑΣΥΚΑΦ, τη διοίκηση, τα στελέχη, τους εθελοντές, τους οποίους, όπως είπε, συγχαίρει από καρδιάς για όλο αυτό το πολύτιμο έργο.

«Η υγεία για μας στον ΟΠΑΠ αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό για κάθε άνθρωπο και για αυτό και δίνουμε τεράστια έμφαση σε όλες αυτές τις δράσεις με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας. Είμαστε δίπλα σας κ. Υπουργέ, είμαστε δίπλα στον ΠΑΣΥΚΑΦ, να στηρίζουμε αυτές τις ενέργειες για ένα καλύτερο αύριο», πρόσθεσε.

Η Ανώτερη Λειτουργός Πολιτικής του ΠΑΣΥΚΑΦ, Μιράντα Χρυσοστόμου, παρουσίασε το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΠΑΣΥΚΑΦ με τίτλο «Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία».

Όπως είπε, ο σκοπός του προγράμματος είναι να στηρίξει άτομα με εμπειρία καρκίνου και να ενισχύσει την ευεξία τους στο εργασιακό περιβάλλον, να προσφέρει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση στους εργοδότες, παρέχοντας συστάσεις και καλές πρακτικές για την αποτελεσματική υποστήριξη τόσο των εργαζομένων με εμπειρία καρκίνου όσο και του υπόλοιπου προσωπικού, να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με εμπειρία καρκίνου και να προωθήσει τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία, θεσπίζοντας πολιτικές σε εθνικό επίπεδο.

Σημείωσε, τέλος, ότι κάθε χρόνο έχουμε 4.000 νέες διαγνώσεις στην Κύπρο και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας 1.800 περίπου διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ των ηλικιών 16 και 64 ετών, δηλαδή περίπου το 40% των ατόμων που έχει διαγνωστεί σήμερα βρίσκεται ήδη σε ηλικία εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Send this to a friend