Ενέργειες για αποτροπή πώλησης κατεχόμενων περιουσιών ζητά ο Σίμος Ιωάννου
Τα αιτήματα του Δήμου Αμμοχώστου, καθώς και θέματα που άπτονται της περίκλειστης πόλης, τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων με τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης, στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής την Τρίτη.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, αναφερόμενος στο θέμα της ίσης κατανομής βαρών, είπε ότι απασχολεί τους δημότες Αμμοχώστου, προσθέτοντας ότι πολλοί πρόσφυγες 2ης και 3ης γενιάς ενδιαφέρονται για το θέμα. «Εάν ενδιαφερθούμε, θα αποτρέψουμε τις πιθανότητες πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο περί τουρκοκυπριακών περιουσιών, είπε ότι δόθηκε πολύ λίγος χρόνος για διαβούλευση επί του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ζήτησε να κατατοπιστεί περισσότερο επί του θέματος, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο, να απαντά ότι υπάρχει λίγος χρόνος για μελέτη του νομοσχεδίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
Ακόμη, σχολιάζοντας την απόφαση για κατάργηση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αμμοχώστου, το οποίο – όπως είπε – ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε επί Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι δεν έπρεπε να καταργηθεί. «Ως Δήμος Αμμοχώστου δεν ανήκουμε στον ΕΟΑ Αμμοχώστου», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.
Ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο καταργήθηκε και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Αμμοχώστου.
Απαντώντας στον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ο Νίκος Κέττηρος είπε ότι «θα δούμε το θέμα νομοτεχνικά κάνοντας επαφή με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και θα καταθέσουμε πρόταση νόμου».
Ακολούθως, ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι μειώθηκε δραστικά η αντιμισθία των Δημοτικών Συμβούλων Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα ο κάθε Δήμος αποφάσιζε την αντιμισθία των συμβούλων του. Οι κατεχόμενοι Δήμοι είναι «ριγμένοι» σε πολλά θέματα, τόνισε.
Απαντώντας στον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ο Νίκος Κέττηρος και ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπαν ότι η Βουλή θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα της καταβολής των οδοιπορικών των Δημοτικών Συμβούλων των κατεχόμενων Δήμων ανά συνεδρία.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, τόνισε ότι τα πάντα εξαρτώνται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουμε δικά μας λεφτά».
Με τη σειρά του, ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, διερωτήθηκε αν δεν υφίσταται οικονομική αυτονομία «ούτε για τα πιο απλά πράγματα» και κατά πόσο οι κατεχόμενοι δήμοι έχουν τα ίδια λειτουργικά έξοδα.
Απαντώντας στον κ. Ευσταθίου, ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι ο Δήμος Αμμοχώστου καταρτίζει τον κατάλογο πάγιων εξόδων του, ο οποίος υπόκειται σε έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτημα του Νίκου Κέττηρου, για τα τεκταινόμενα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, τα έργα που έκαναν οι κατοχικές αρχές στο Βαρώσι έχουν τελματωθεί. «Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για το άνοιγμα των 4 ξενοδοχείων που είχαν προαναγγείλει», συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει το κράτος να διερευνήσει αν έχουν πωληθεί περιουσίες. «Εάν ένας Αμμοχωστιανός με περιουσία έξω από την περίκλειστη πόλη έχει πωλήσει αυτή την περιουσία σε κάποιον Ισραηλινό επενδυτή, αυτό είναι νόμιμο;» αναρωτήθηκε.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε ότι το Κτηματολόγιο θεωρεί παράνομες αυτές τις πράξεις, ενώ ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε ότι το κράτος έπρεπε να αγόραζε αυτές τις περιουσίες για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα της διεθνοποίησης του ζητήματος της περίκλειστης πόλης, λέγοντας ότι το κράτος δεν δίνει τη δέουσα σημασία σε αυτό το κομμάτι. «Το Υπουργείο Εξωτερικών εμπλέκει τον Δήμο Αμμοχώστου σε ενημερωτικές εκστρατείες;» διερωτήθηκε.
Απαντώντας στον κ. Γιακουμή, ο Σίμος Ιωάννου, ανέφερε ότι «δυστυχώς η βοήθεια δεν είναι η αναμενόμενη», προσθέτοντας ότι ο Δήμος Αμμοχώστου «δεν είναι στην προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών». «Εάν χαθεί η περίκλειστη περιοχή, θα χαθούν όλες οι κατεχόμενες περιοχές. Παλεύουμε για να ισχύσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου έθεσε το θέμα των δικαιωμάτων της ψήφου των προσφύγων εκ μητρογονίας στις εκλογές.
Απαντώντας στον κ. Ιωάννου, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε προ καιρού στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι η ίδια έχει ετοιμάσει πρόταση νόμου, η οποία συζητείται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, εισηγήθηκε να ισχύσει αυτό που ισχύει και για τους πρόσφυγες εκ πατρογονίας.
Απαντώντας στους Βουλευτές, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου είπε ότι το Συμβούλιο απευθύνθηκε πριν από 4 χρόνια στην Υπηρεσία Εκλογών για τη δημιουργία μητρώου δημοτών. Ωστόσο, όπως είπε, η Υπηρεσία δεν δίνει στοιχεία, επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα.
Πηγή: ΚΥΠΕ