Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι επόμενες κινήσεις του Οδυσσέα και η νομική ανάλυση των δηλώσεων Κουλία
Οι επόμενες κινήσεις του Οδυσσέα και η νομική ανάλυση των δηλώσεων Κουλία

Οι επόμενες κινήσεις του Οδυσσέα και η νομική ανάλυση των δηλώσεων Κουλία

 

 

Νομικά καλύπτεται ο Ζαχαρίας Κουλίας, σε περίπτωση που προχωρήσει σε διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή, όπως προειδοποίησε την Κυβέρνηση. Την ερχόμενη Τετάρτη, θα αναλάβει τα ηνία του κράτους ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας.

Ο Νομικός, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης δήλωσε ότι «Έχει κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όλες τις εξουσίες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οπότε από νομική άποψη δεν εμποδίζεται ο κύριος Κουλίας να πραγματοποιήσει αυτό που δήλωσε».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, θα ήταν παράδοξο να ασκεί δική του πολιτική ο Προεδρεύων, προσθέτοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα εγερθεί ένα πρωτοφανές θέμα στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας.

 

«Δεν υπάρχει προηγούμενο Προεδρεύων της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διορισμό για τον οποίο δεν βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τεχνικά θα ήταν δυνατόν, αλλά θα ήταν αντίθετο στην φιλοσοφία του συντάγματος».

Σοβαρότητα και μέτρο ζήτησε από τον Ζαχαρία Κουλία ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.

«Δεν μπορώ να του υποδείξω τι θα κάνει, όμως αυτά τα θέματα πρέπει να αντικρίζονται με την δέουσα σοβαρότητα και μέτρο».

Στη ζυγαριά του Προέδρου
Ζαχαρία Κουλία επιτρέποντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ήδη βάλλεται για την απουσία του την ώρα της θεσμικής κρίσης, θα ανακοινώσει το διάδοχο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Όπως τόνισε ο Νομικός, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, «Είναι προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας ο διορισμός για το οποίο προφανώς θα κριθεί. Είναι στην κρίση πλέον των πολιτικών δυνάμεων και του λαού».

Σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές, ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει μια κίνηση που θα τον ταυτίσει πλήρως με την προηγούμενη διακυβέρνηση. Όχι μόνο επειδή το ΑΚΕΛ βγαίνει στους δρόμους, ούτε επειδή το ΔΗΚΟ εκφράζει δυσφορία, αλλά γιατί μια νέα κίνηση θα βρεθεί σύντομα στο προσκήνιο.

Νέα κίνηση
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρά τις παροτρύνσεις που δέχεται, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν θα προχωρήσει στην δημιουργία κόμματος, ούτε θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα, ωστόσο ετοιμάζει πλατφόρμα με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Κι αναλόγως του πώς θα διαμορφωθεί ο κομματικός χάρτης μετά τις βουλευτικές του 2026, θα λάβει και τις αποφάσεις του για τις Προεδρικές.

Με τις εφημερίδες «Πολίτης» και «Καθημερινή», να δημοσιεύουν σήμερα πληροφορίες για συμπόρευσή του με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία τον Μάιο του 2026, θα αποχαιρετήσει τη Βουλή.

 

Send this to a friend