Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Καμπάνα» €1.000 σε ουρολόγο που έγραφε σωρηδόν υπερήχους στους ίδιους ασθενείς
«Καμπάνα» €1.000 σε ουρολόγο που έγραφε σωρηδόν υπερήχους στους ίδιους ασθενείς

«Καμπάνα» €1.000 σε ουρολόγο που έγραφε σωρηδόν υπερήχους στους ίδιους ασθενείς

 

 

Ενταντικοί και σε καθημερινή βάση είναι οι ελέγχοι που διενεργεί σε ιατρούς και κέντρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, προς αποφυγή καταχρήσεων και παραβάσεων του συστήματος.

Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Κωνσταντίνος Παναγίδης ανέφερε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται σε τρία επίπεδα:

Μετά από καταγγελία
Δειγματοληπτική εξέταση των αιτήσεων
Στατιστική ανάλυση των δεδομένων και εντοπισμός ασυνήθιστων συμπεριφορών
Ενδεικτικά, ανέφερε την περίπτωση ουρολόγου που διενήργησε κατ’ επανάληψη υπερήχους σε ίδιους δικαιούχους εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

 

«Έχουν γίνει αυτοί οι υπέρηχοι, αλλά δεν υπήρχαν οι ενδείξεις που να δικαιολογούν την επανάληψη αυτών των υπερήχων γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.»

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ενεγράφησαν σε κωδικούς γυναικών ασθενών, εξετάσεις που διενεργούνται μόνο σε άνδρες, κάτι που, ωστόσο, αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, με τον γιατρό τελικά να λαμβάνει πρόστιμο ύψους €1.000.

Σε μια άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι 16 ορθοπεδικοί κωδικοποιούσαν επίσκεψη που αμοίβεται σκοπίμως από τον Οργανισμό πιο υψηλά -λόγω παράλληλων ιατρικών πράξεων που διενεργούνται- χωρίς, όμως, να προβαίνουν σε αυτές τις ιατρικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα, ο Οργανισμός τους επέβαλε πρόστιμο €500 και €600.

Ο κ. Παναγίδης επανέλαβε καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι είναι συχνοί και πολυεπίπεδοι για την αποφυγή παραβάσεων.

 

 

Send this to a friend