Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η «ακτινογραφία» της παύσης Οδυσσέα: Οι σκληροί χαρακτηρισμοί και ο ρόλος του Χ
Η «ακτινογραφία» της παύσης Οδυσσέα: Οι σκληροί χαρακτηρισμοί και ο ρόλος του Χ

Η «ακτινογραφία» της παύσης Οδυσσέα: Οι σκληροί χαρακτηρισμοί και ο ρόλος του Χ

 

 

Σε διακόσιες εννέα σελίδες και δεκαπέντε κεφάλαια εκτείνεται η πρωτοφανής απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς που τον καθιστά ανίκανο και ακατάλληλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι έντονες αναφορές και οι σκληροί χαρακτηρισμοί που επελεξαν οι οκτώ δικαστές του δικαστηρίου για να αιτολογήσουν την απόφαση τους.

Σημαντικό μέρος της απόφασης καταλαμβάνουν οι επεξηγήσεις για την συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη έναντι του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

 

Ερωτήματα και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη δράση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι ευθύνες που του επιρρίπτονται για ιστοσελίδα που έφερε τη φωτογραφία του.

Τα κυριότερα και τελικά συμπεράσματα των οκτώ δικαστών που συνυπογράφουν την απόφαση περιστρέφονται γύρω από τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή και εστιάσουν στον όρο «ανάρμοστη» έναντι του αξιώματος και των θεσμών.

Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης υπέδειξε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι διακαίως η κοινωνία ασκεί κριτική στην απόφαση των δικαστών, ωστόσο απέρριψε τις όποιες επικρίσεις περί πολιτικών παρεμβάσεων ή διορισμών στη δικαιοσύνη.

Επανέλαβε την άποψη του για απόφαση-καταπέλτη εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και υπέδειξε ότι η αναφορά ότι ο Γενικός Ελεγκτής παρασύρθηκε από τη δημοσιότητα και τη δημοφιλία και ενεργούσε προς ίδιον όφελος και όχι προς το δημόσιο συμφέρον είναι «ευτελής».

Ο νομικός θεωρεί λάθος το δικαστήριο να μετατραπεί σε «κριτή δημοφιλίας», αγνοώντας παντελώς την κοινωνική διάσταση ενός κρατικού αξιωματούχου. Ωστόσο, συμφωνεί στη θέση να ελέγχεται εάν ένας κρατικός αξιωματούχος άγεται από την κοινή γνώμη.

 

Send this to a friend