Νέα εθνική στρατηγική για τον μητρικό θηλασμό ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Τη νέα τριετή εθνική στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ενέκρινε, την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Στόχος μας είναι η στήριξη της μητέρας, ώστε να μπορεί να προσφέρει τροφή, αγάπη και υγεία στο παιδί της. Όταν ο μητρικός θηλασμός ενθαρρύνεται, προστατεύεται και λειτουργεί ανεμπόδιστα, κοινωνίες, οικονομίες και δημόσια υγεία λειτουργούν καλύτερα και προς όφελος όλων», ανέφερε, ανακοινώνοντας την απόφαση ,ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.
Πρόσθεσε ότ,ι ως εκ τούτου, είναι ουσιαστικής σημασίας η δημιουργία μιας φιλικής κοινωνίας προς το βρέφος και τον θηλασμό σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται.
Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή μητρικού θηλασμού, σχεδίασε, όπως είπε ο Υπουργός, μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, ώστε, πέραν από την προώθηση, ανάπτυξη και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, να υλοποιηθούν, παράλληλα, νομοθετικές και άλλες δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στις υπηρεσίες υγείας, στους χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους.
Σημείωσε, επίσης, ότι το όραμα και οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής καθορίστηκαν μέσα από την εφαρμογή συμμετοχικής διαβούλευσης με όλους τους φορείς και την κοινωνία και έχουν επιλεγεί δράσεις για την επίτευξή τους.
Η στρατηγική, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει συνολικά 25 δράσεις που κατανέμονται σε τρεις άξονες δράσης. Πρώτος άξονας, είναι οι πολιτικές προώθησης του μητρικού θηλασμού, δεύτερος άξονας η πληροφόρηση, η επιμόρφωση και η εκπαίδευση και τρίτος άξονας, οι δείκτες θηλασμού, η επιτήρηση και η έρευνα.
Παρακολούθηση και συνεχής αξιολόγηση της υλοποίησης της στρατηγικής θα γίνεται, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, υπό τον γενικό συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής μητρικού θηλασμού.
ΚΥΠΕ