Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αριθμός ρεκόρ φωλιών θαλάσσιων χελωνών στις Βρετανικές Βάσεις
Αριθμός ρεκόρ φωλιών θαλάσσιων χελωνών στις Βρετανικές Βάσεις

Αριθμός ρεκόρ φωλιών θαλάσσιων χελωνών στις Βρετανικές Βάσεις

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες περιβάλλοντος των ΒΒ, φέτος καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ θαλάσσιων χελωνών σε όλες τις αμμώδεις παραλίες εντός των ΒΒ, φτάνοντας τις 382.

Ο περσινός αριθμός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος με 282 φωλιές και αυτο φανερώνει την αδυσώπητη δουλειά που ανέλαβε η Διοίκηση των ΒΒ για την προστασία των φωλιών.

Οι Πράσινες Χελώνες και οι Χελώνες Καρέτα είναι προστατευόμενα είδη και μόνο ένα στα 1.000 νεογνά φτάνει στην ενηλικίωση.

Αυτή η συγκλονιστική στατιστική, σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων προστασίας.

Μεταξύ του 1994 και 2011, ανακαλύφθηκαν κατά μέσο όρο μόνο 30 φωλιές χελωνών σε παραλίες των ΒΒ και εξηγώντας την τρέχουσα επιτυχία, η Περδίου είπε: «Οι ΒΒ δεσμεύονται να προστατεύουν τις χελώνες σύμφωνα με τον Νόμο περί Προστασίας της Φύσης και ‘Άγριας Ζωής.

«Από τη θέσπιση του διατάγματος, το Τμήμα Περιβάλλοντος των ΒΒ εφαρμόζει ένα πρωτόκολλο ελάχιστης παρέμβασης για τη διατήρηση της χελώνας εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων.

«H ραγδαία αύξηση στις φωλιές είναι το αποτέλεσμα των συστηματικών, μη επεμβατικών πρακτικών και της αστυνόμευσης που αποσκοπεί στην μείωση παράνομων, επιβλαβών δραστηριοτήτων στις παραλίες ωοτοκίας.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναπτύξεις και έντονος φωτισμός στις περισσότερες αμμώδεις παραλίες των ΒΒ συντείνει στη προστασία αυτού του σημαντικού είδους.

«Χρειάζονται περίπου είκοσι χρόνια για να αξιολογήσει κάποιος αν τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται είναι αποτελεσματικά. Αυτή είναι η περίοδος που χρειάζονται για να  ενηλικιωθούν τα χελωνάκια και να επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους».

Ωστόσο, παρά την προσέγγιση ‘ελάχιστης ενόχλησης’, η Περδίου αποκάλυψε τα μέτρα που ισχύουν επί του παρόντος, για τη ασφάλεια των νεοσσών.

Η ίδια εξήγησε: «Οι παραλίες περπατιούνται καθημερινά από εθελοντές και όταν εντοπιστούν φωλιές προστατεύονται με αλουμινένιο κλουβί. Το κλουβί τοποθετείται κυρίως για να αποτρέπει θηρευτές όπως αλεπούδες και σκύλους.

«Δεν γίνεται κάποια άλλη επέμβαση στις φωλιές και τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν μόνα τους από τις φωλιές, φυσικά. Η πρώτη διαδρομή των νεογέννητων χελωνών από τη φωλιά είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση τους. Τα χελωνάκια πρέπει να κινηθούν μόνα τους στην άμμο, για να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά της παραλίας και να μπορούν να επιστρέψουν στην ίδια παραλία όταν ενηλικιωθούν για να γεννήσουν.»

Η διατάραξη των φωλιών από τον άνθρωπο – οδήγηση σε παραλίες, πάρτι με μπάρμπεκιου και δυνατά φώτα – τιμωρείται με πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις €17,000 ευρώ ή φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια και φαίνεται ότι αυτό έχει αποδειχθεί αποτρεπτικό.

Όμως, παρά την αναμφισβήτητη επιτυχία, η Περδίου πιστεύει ότι δεν είναι καιρός να γιορτάσει και είπε ότι οι ΒΒ και όλοι οι άλλοι οργανισμοί και άτομα που εμπλέκονται, δεν θα τα παρατήσουν: «Η αύξηση των φωλιών είναι πολύ ενθαρρυντική αλλά κατ’ ουδένα τρόπο λόγος για να εφησυχαστούν οι αρμόδιες αρχές.

«Τα μέτρα  προστασίας συνεχίζονται κανονικά, βελτιώνονται όπου χρειάζεται και θα ενδυναμωθούν και οι κοινές προσπάθειες που οδήγησαν σ’ αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Η συνεργασία αυτή αποτελείται από τη Διοίκηση των ΒΒ, τις στρατιωτικές αρχές, τις τοπικές κοινότητες, τα δημόσια τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και εθελοντές».

Send this to a friend