Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο «φυγόδικος» από Κύπρο εκδίδεται από ΗΠΑ ως «πράκτορας» της Κίνας
Ο «φυγόδικος» από Κύπρο εκδίδεται από ΗΠΑ ως «πράκτορας» της Κίνας

Ο «φυγόδικος» από Κύπρο εκδίδεται από ΗΠΑ ως «πράκτορας» της Κίνας

 

 

Ο αρχηγός μιας δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ που κατηγορήθηκε πέρυσι με την κατηγορία ότι ενεργούσε ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας της Κίνας συνελήφθη, σύμφωνα με το Reuters,  και θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, δήλωσαν οι Αμερικανοί εισαγγελείς τη Δευτέρα.

Τον Ιούλιο του 2023, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν κατηγόρησαν τον καθηγητή Gal Luft ότι πλήρωσε έναν πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ για λογαριασμό εντολέων που εδρεύουν στην Κίνα το 2016, καθώς και ότι προσπάθησε να μεσολαβήσει στην πώληση όπλων και ιρανικού πετρελαίου.

Ο Λουφτ, διπλός υπήκοος ΗΠΑ-Ισραήλ, συνελήφθη στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά διέφυγε ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δικαστήριο. Έκτοτε συνελήφθη εκ νέου, είπαν οι εισαγγελείς, χωρίς να διευκρινίσουν πότε και πού.

 

Ο Λουφτ, ο συνδιευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε σε αναρτήσεις στο X πέρυσι ότι δεν υπήρξε ποτέ έμπορος όπλων και ότι οι κατηγορίες είχαν «πολιτικά κίνητρα».

Το Ινστιτούτο για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας περιγράφει τον εαυτό του ως δεξαμενή σκέψης που επικεντρώνεται στην ενέργεια, την ασφάλεια και τις οικονομικές τάσεις. Η ομάδα πέρυσι δήλωσε ότι ήταν πεπεισμένη για την αθωότητα του Λουφτ

Γιατί είναι σημαντικό

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταπολεμά τους φερόμενους πράκτορες αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο υπαλλήλους του ρωσικού κρατικού δικτύου μέσων ενημέρωσης RT για δολοπλοκία να επηρεάσουν τις εκλογές του 2024. Κατηγόρησαν επίσης έναν πρώην υπάλληλο της κυβέρνησης της Νέας Υόρκης για προώθηση των συμφερόντων της Κίνας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν παρουσιάσει τον Λουφτ ως δυνητικά χρήσιμη πηγή στην έρευνά τους για φερόμενη διαφθορά από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την έρευνα των Ρεπουμπλικανών ως αβάσιμη.

Send this to a friend