Με «προκράτηση» πλέον τα επισκεπτήρια στις Κεντρικές Φυλακές
Φωνές και αναστάτωση το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός Φυλακών, όπου έγκλειστοι και συγγενείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα σε σχέση με το σύστημα ρύθμισης των επισκεπτηρίων.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο τρόπος κλεισίματος ραντεβού για επίσκεψη σε έναν κρατούμενο τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει και αντί μέσω τηλεφώνου, πλέον γίνεται γραπτώς με τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης στις Φυλακές από τον ενδιαφερόμενο.
Μέχρι πρότινος αν κάποιος συγγενής ή φίλος ήθελε να επισκεφθεί έναν κρατούμενο, έπαιρνε τηλέφωνο στην αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή και έκλεινε το ραντεβού του.
Αυτό τώρα άλλαξε, με τη Διεύθυνση των Φυλακών να έχει εγκαινιάσει μία νέα μέθοδο, όπου αντί τηλεφώνου συμπληρώνεται γραπτή αίτηση από κάποιο μέλος της οικογένειας του κατάδικου ή κάποιον φίλο που επιθυμεί να τον επισκεφθεί και παραδίδεται στο ίδρυμα.
Με λίγα λόγια, αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα όσοι θέλουν να επισκεφθούν έναν κατάδικο, είναι να επισκεφθούν πρώτα το σωφρονιστικό ίδρυμα και να συμπληρώσουν την αίτηση «προκράτησης» ραντεβού σημειώνοντας πάνω στο χαρτί, την ημέρα και ώρα που θέλουν να επισκεφθούν τον κρατούμενο. Ακολούθως και εφόσον εξεταστεί η επιστολή από σωφρονιστικούς λειτουργούς και διαπιστωθεί κάποιο κόλλημα για την επίσκεψη, οι Φυλακές επικοινωνούν με τον ενδιαφερόμενο και ενημερώνουν για το κόλλημα και την ανάγκη αλλαγής. Ωστόσο πηγές εντός Φυλακών μας ενημέρωσαν πως συγγενείς κρατουμένων που έτυχε να μην μπορέσουν να απαντήσουν τη δεδομένη στιγμή που τους έπαιρναν τηλέφωνο λειτουργοί από το σωφρονιστικό ίδρυμα, αδυνατούσαν να καλέσουν πίσω ενώ δεν λάμβαναν καμία επαναληπτική κλήση, με αποτέλεσμα το ραντεβού τους να μένει μετέωρο.
Η καινούργια αυτή πραγματικότητα φαίνεται να έχει αποσυντονίσει τον έγκλειστο πληθυσμό και τους δικούς τους ανθρώπους έξω, με κάποιους να έχουν χάσει ακόμη και επισκεπτήρια.
Η νέα αυτή μέθοδος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιστρατεύθηκε λόγω υπερπληθυσμού και ανάγκη αποφυγής πρεξηγήσεων προκειμένου να βελτιώσει το όλο σύστημα των επισκέψεων που μέχρι πρότινος γινόταν μόνο τηλεφωνικά και που ομολογουμένως όπως μάς ανέφεραν συγγενείς καταδίκων, έπασχε, αφού για να καταφέρουν να πιάσουν γραμμή έπρεπε να καλούν για ώρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος, αν και επιτακτική, δεν φαίνεται τώρα να βελτιώνει τα πράγματα, καθώς όπως έχει διαμορφωθεί, ουσιαστικά επιβάλλει στον επισκέπτη να γνωρίζει επακριβώς την μέρα και ώρα του επόμενου ραντεβού του – που μπορεί να είναι και σε έναν μήνα – και να το σημειώσει στην επιστολή «προκράτησης» φεύγοντας. Αν δεν το πράξει, τότε είναι αναγκασμένος να ξαναεπισκεφθεί τις Φυλακές για να συμπληρώσει την αίτηση. Κι αν πρόκειται για επισκέπτη που διαμένει στη Λευκωσία, μπορεί τα πράγματα να μην είναι και τόσο δύσκολα. Τι γίνεται όμως αν αυτός ο συγγενής ή φίλος κρατουμένου μένει στη Λεμεσό ή ακόμη χειρότερα στην Πάφο;
Τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα των Κεντρικών Φυλακών συνεχίζουν να δυσκολεύουν τόσο τον έγκλειστο πληθυσμό, όσο και τους λειτουργούς του ιδρύματος, ζητώντας λύσεις.
Για αρχή πάντως, στην προκειμένη περίπτωση θα ανέμενε κανείς να γίνει ένα βήμα προόδου εκσυγχρονίζοντας το σύστημα των επισκέψεων και ρυθμίζοντας το ώστε η όλη διεργασία να γίνεται διαδικτυακά, όπως άλλωστε γίνεται σε όλο το εύρος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό αναμφίβολα θα αποφόρτιζε και τους εντός και τους εκτός Φυλακών, από πολύ κόπο και χρόνο.