Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές και τι θα ισχύει για προϊόντα από ορεινές περιοχές
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών στην Κύπρο. Αρχές Οκτωβρίου παίρνει το δρόμο της Ολομέλειας το νέο νομοσχέδιο, το οποίο την ερχομένη εβδομάδα παίρνει την τελική του μορφή.
Την ερχομένη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, συνέρχεται εκ νέου η Επιτροπή Γεωργίας, και ενδεικτικό ότι σε αυτήν κλήθηκαν μόνο το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Γεωργίας και η Νομική Υπηρεσία. Η μη κλήση αγροτικών ή άλλων οργανώσεων, δείχνει πως το κομμάτι της διαβούλευσης, έχει κλείσει οριστικά.
Όπως δήλωσε μάλιστα στο AlphaNews.Live ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, η ερχόμενη συνεδρία θα είναι και η καταληκτική, και πλέον το νομοσχέδιο οδεύει προς Ολομέλεια για ψήφιση.
Αυτό που έχει «κλειδώσει» και θα αποτελεί τη νέα πραγματικότητα, είναι πως με το νέο Νόμο, βγαίνουν οριστικά από τις Λαϊκές οι έμποροι, και δικαίωμα να στήνουν και να πωλούν θα έχουν αποκλειστικά και μόνο οι παραγωγοί. Ενώ παράλληλα μπαίνουν και περιορισμοί στα προϊόντα που θα πωλούνται.
Μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, θα αφορά εφτά (7) συγκεκριμένα πλανοδιοπώλες, για τους οποίους υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.
Γι’ αυτούς ωστόσο, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες.
«Δεν μπορεί να μεταφέρει την άδεια σε κανέναν, πρέπει να ισχύουν όσα ίσχυαν το 2013. Ενώ θα πρέπει να αγοράζουν προϊόντα από τους παραγωγούς, θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση από που τα αγόρασαν. Πλέον έχουν μπει ασφαλιστικές δικλείδες».
Μοναδική εκκρεμότητα, είναι το τι θα ισχύει με τους μικρούς παραγωγούς των ορεινών περιοχών, οι οποίοι αν και δια νόμου δικαιούνται, πρακτικά θα είναι δύσκολο να κατεβαίνουν στις Λαϊκές.
Γι’ αυτή την κατηγορία παραγωγών, η Επιτροπή θα θέσει στο Υπουργείο Γεωργίας μια συγκεκριμένη εισήγηση, ώστε να μην «αποκλειστούν». Όπως εξήγησε ο Γιαννάκης Γαβριήλ
«Να μπορεί να δώσει το προϊόν του σε έναν άλλον παραγωγό για να το μεταφέρει στη Λαϊκή. Αλλά θα πρέπει να προσκομίσει μαζί του και βεβαίωση του παραγωγού, ότι είναι εν δυνάμει δικαιούχος να συμμετέχει στη Λαϊκή Αγορά».
Μια ακόμη αλλαγή που έρχεται στο νέο νόμο, έχει να κάνει με τις ποινές. Και συγκεκριμένα, ποίοι θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων, και ποιος θα εκδίδει τα εξώδικα.
Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο, ελέγχους θα πραγματοποιούν τέσσερις Υπηρεσίες από δυο Υπουργεία. Και συγκεκριμένα:
Υπουργείο Γεωργίας: Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Τμήμα Γεωργίας, Υπηρεσία Περιβάλλοντος
Υπουργείο Υγείας: Υγειονομικές Υπηρεσίες
«Την εξώδικη ρύθμιση θα την επιβάλλει όμως η Τοπική Αρχή» ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας.
Ενώ ξεκαθαρίζεται πως οι παραγωγοί θα υποχρεούνται να πωλούν αποκλειστικά κυπριακά προϊόντα.