Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΑΝ: Παρουσίασε το Στρατηγικό Πλάνο για την Αν. Εκπαίδευση στην Επ. Παιδείας
ΥΠΑΝ: Παρουσίασε το Στρατηγικό Πλάνο για την Αν. Εκπαίδευση στην Επ. Παιδείας

ΥΠΑΝ: Παρουσίασε το Στρατηγικό Πλάνο για την Αν. Εκπαίδευση στην Επ. Παιδείας

Το Στρατηγικό Πλάνο του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτερη Εκπαίδευσης παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίας που έλαβε χώρα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Υπουργό, στόχος του Υπουργείου, είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, στη βάση τεσσάρων πυλώνων: ποιότητα και αριστεία, διασύνδεση με αγορά εργασίας, διεθνοποίηση και υποτροφίες με δυνατότητα εργοδότησης σε ξένους φοιτητές.

Όπως ανέφερε, οριζόντιες δράσεις περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες και αναγνώριση τίτλων σπουδών, ειδικές υποτροφίες σε φοιτητές προγραμμάτων με μεγάλη ζήτηση, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού για διαμόρφωση πολιτικής, τη διασύνδεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και συμπράξεις και συνέργειες μεταξύ των κυπριακών πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον πυλώνα ποιότητα και αριστεία, είπε αφενός για τα κρατικά πανεπιστήμια ότι θα τεθούν αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών, όπως και για την αξιολόγηση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και προγραμμάτων.

Υποστήριξε επίσης τη διασύνδεση των αποφάσεων με τις προτεραιότητες της Kυβέρνησης και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ έκανε ακόμη αναφορά στον καλύτερο δημοσιονομικό έλεγχο των κρατικών πανεπιστημίων και την προώθηση νομοθεσίας για ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έκανε επίσης λόγο για τροποποιήσεις στη νομοθεσία, όπως νομοσχέδιο για ιατρική πανεπιστημιακή εκπαίδευση με περιορισμούς, αλλά και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Χαρακτήρισε ακολούθως σημαντική την ενημέρωση των πανεπιστημίων για τις ανάγκες αγοράς εργασίας, ενώ στον τομέα της διεθνοποίησης μίλησε για διασύνδεση της έννοιας του branding σε επίπεδο χώρας με την ανώτερη εκπαίδευση, με τη συνεισφορά ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τέλος, σχετικά με τις υποτροφίες και την εργοδότηση ξένων φοιτητών, είπε ότι θα γίνει μια επιλογή χωρών-στόχων και θα κατατεθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ζήτησε συγκεκριμένη στρατηγική για την ανώτερη εκπαίδευση, ενώ υποστήριξε πως δεν έγινε διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις για το θέμα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ρώτησε αν εξετάζεται από το Υπουργείο η εφαρμογή ορίου στις μελλοντικές και υφιστάμενες άδειες πανεπιστημίων, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης εστίασε στη σημασία διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και την ενίσχυσης του θεσμού της μαθητείας, ενώ ζήτησε πιο αυστηρούς ελέγχους στα πανεπιστήμια από τον φορέα διασφάλιση ποιότητας.

Ο συνάδελφός του του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ζήτησε με τη σειρά του πιο συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης επανέλαβε την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους σε όλα τα πανεπιστήμια και πρότεινε τη δημιουργία φορέα εργασίας για εντοπισμό των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών, η Υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά προσεγγίζονται όλα αυτά τα θέματα, προσθέτοντας ότι η σημερινή ενημέρωση αφορά πλάνο εργασίας και όχι στρατηγικό σχεδιασμό, με τη συζήτηση να συνεχίζεται σε προσεχείς συνεδρίες της επιτροπής.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Κάρουλλας χαιρέτισε την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου του Υπουργείου για την αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει καταθέσει εδώ και μήνες εγγράφως τις εισηγήσεις του για το θέμα.

«Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, όπως έχει παρουσιαστεί σήμερα, είναι γενικός. Αναμένουμε ενώπιόν μας τον στρατηγικό σχεδιασμό σε αναλυτική μορφή, με όλες τις δράσεις, τη στοχοθεσία και σαφή χρονοδιαγράμματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναγκαίο συστατικό αυτής της προσπάθειας είναι η παρουσίαση της επίδρασής της στον προϋπολογισμό των δημοσίων πανεπιστημίων με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις.

«Η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα διεθνές, περιφερειακό κέντρο για την ανώτερη εκπαίδευση. Αναμένουμε προς την κατεύθυνση αυτή τις συγκεκριμένες αναλυτικές δράσεις, τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, αλλά και σαφή κριτήρια για τη λειτουργία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ως ένα σημαντικό βήμα, καθώς και το τροποποιημένο κείμενο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια εντός Σεπτεμβρίου», κατέληξε.

Με τη σειρά του, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι τα κύρια ερωτήματα αφορούν στον προσανατολισμό του τομέα την επόμενη πενταετία.

«Όσο δεν υπάρχει αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός και προκύπτουν μεμονωμένα ζητήματα η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα, οικονομική και εκπαιδευτική, στα θεμέλια της κυπριακής κοινωνίας», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας πως χρειάζεται σχεδιασμός για να μην καταρρεύσουν τα πάντα σαν «χάρτινος πύργος».

Τέλος, ο κ. Σαββίδης είπε ότι για πρώτη φορά Κυβέρνηση παρουσιάζει πλάνο στρατηγικής για το πώς θα διαχειριστεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Πρέπει να μπει ένα όριο και κριτήρια στην ίδρυση νέων πανεπιστημίων αλλά και τα υφιστάμενα προγράμματα να αξιολογούνται πιο τακτικά», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ είναι θετικό στην προοπτική δημιουργίας αγγλόφωνων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια, με τα βασικά ζητήματα σε μια τέτοια περίπτωση να αφορούν στον τρόπο εισαγωγής και το ύψος των διδάκτρων.

Send this to a friend