[ad_1]
Η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέτασε τις αναφορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των 16 νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας, όρισε την 1η Ιουνίου για υποβολή ενστάσεων από τους δικηγόρους της Βουλής και την 6η Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι για τον προγραμματισμό της συνέχισης της διαδικασίας, περιλαμβανομένης και της ανακοίνωσης για την έκδοση της τελικής απόφαση του.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αφού είπε ότι υπέβαλε νωρίτερα σήμερα αίτημα να εξεταστούν όλες οι αναφορές μαζί, ζήτησε να συνεκδικαστούν οκτώ νόμοι που αφορούν το πόθεν έσχες των κρατικών, πολιτειακών αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και των Δικαστών. Αίτημα που έγινε αποδεκτό και από τους δικηγόρους της Βουλής.
Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «Να εκφράσω τη λύπη μου, για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία καλείται να εξετάσει 16 αναφορές νόμων, που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δική μου γνωμάτευση.
Δεν θα υπεισέλθω στους λόγους για τους οποίους έχουν ψηφιστεί οι νόμοι. Αυτοί είναι γνωστοί. Επρόκειτο για την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας».
Και τόνισε πως κατά την εξέταση των 16 νόμων διαπιστώθηκε ότι αυτοί προσκρούουν σε αρχές, ή διατάξεις του Συντάγματος ή του ευρωπαϊκού δικαίου.
«Δεν κρίνω τους λόγους που εν τη σοφία της η Βουλή ψήφισε αυτούς τους νόμους. Η μόνη έγνοια του Γενικού Εισαγγελέα και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι 16 νόμοι συνάδουν με το Σύνταγμα και το ενωσιακό Δίκαιο» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.
Ο Πόλυς Πολυβίου που εκπροσωπεί την βουλή για το Ασυμβίβαστο κρατικών Αξιωματούχων και τον νόμο για τις Αποκρατικοποιήσεις, ζήτησε τη χωριστή από τις άλλες αναφορές, εκδίκαση των δύο αναφορών.
«Να εκδικαστούν χωριστά οι Αναφορές για το Ασυμβίβαστο κρατικών Αξιωματούχων και για τις Αποκρατικοποιήσεις, επειδή δεν έχουν καμία σχέση με τις άλλες» είπε ο Πόλυς Πολυβίου.
Ενώ ο Χρίστος Κληρίδης, που εκπροσωπεί τη βουλή στον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμο και τον περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος, επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να ζητήσει γνωμάτευση. Λέγοντας ότι οι Αναφορές αφορούν το ενωσιακό Δίκαιο και επειδή πρώτη φορά τίθενται ενώπιον εθνικού δικαστηρίου δεν υπάρχει νομολογία.
Ο Χρίστος Κληρίδης είπε ότι «Ενδεχομένως να προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να ζητήσω γνωμάτευση».
Οι άλλοι δικηγόροι που εκπροσωπούν τη βουλή είναι οι Χρίστος Τριανταφυλλίδης μαζί με την Αναστασία Παπαδοπούλου, στο νόμο που ρυθμίζει ποσόστωση υπέρ των γυναικών στους Διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων.
Ο Δώρος Ιωαννίδης για τους περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ο Μιχάλης Πικής για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, προς ποινικοποίηση της τοκογλυφίας.
Ενώ για τους οκτώ νόμους για το πόθεν έσχες, την βουλή εκπροσωπεί ο Αλέκος Μαρκίδης.
[ad_2]
Source link