Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ελπίζουν σε καλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου οι αγροτικές οργανώσεις
Ελπίζουν σε καλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου οι αγροτικές οργανώσεις

Ελπίζουν σε καλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου οι αγροτικές οργανώσεις

Ελπίδα ότι θα υπάρξει λίγο καλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου, από την κακή περσινή χρονιά, έτσι ώστε να μειωθούν κάπως οι τιμές, εκφράζουν, σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, οι αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες συστήνουν υπομονή μέχρι τη νέα συγκομιδή που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο για τις χαμηλές περιοχές και το Νοέμβριο για τις πιο ορεινές περιοχές.

Οι αγροτικές οργανώσεις αναφέρονται επίσης, μεταξύ άλλων, στα υψηλά κόστη για τον παραγωγό, στους καύσωνες και στην ανομβρία που πλήττουν την παραγωγή και στην ανάγκη η Κυβέρνηση να πάρει έγκαιρα μέτρα “για να μην πούμε το νερό νεράκι”, αλλά και στο έντομο Δάκος που τρέφεται από τον καρπό της ελιάς, καταστρέφοντας την παραγωγή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς είπε ότι η φετινή χρονιά δείχνει ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή χρονιά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν δυσκολέψει τα πράγματα με τις περικοπές νερού».

«Μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι» από την πορεία της παραγωγής, ανέφερε και πρόσθεσε πως «το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η ανομβρία που είχαμε πέρσι με αποτέλεσμα να αδειάσουν τα φράγματα», ενώ «δεν λήφθηκαν τα δέοντα μέτρα», όπως είναι να γίνουν νωρίς αφαλατώσεις για να αποφύγουμε το πρόβλημα με την έλλειψη νερού.

Αναφέρθηκε επίσης σε κάποιες παραστάσεις που έγιναν στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να δοθούν κάποιες επιπλέον ποσότητες νερού και πρόσθεσε πως αν υπήρξε υπερκατανάλωση νερού τότε τα εισοδήματα του αγρότη θα είναι μειωμένα λόγω μειωμένης παραγωγής ελαιόλαδου, αλλά και λόγω της υπερκατανάλωσης νερού που θα χρειαστούν ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε σχέση με τις τιμές ελαιολάδου, ο κ. Καϊλάς είπε ότι αυτές είναι λίγο πιο κάτω από τις περσινές στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες «υπάρχουν προβλήματα».

Ανέφερε ότι μέρος της αγοράς ελαιόλαδου πήρε στο εξωτερικό το ηλιανθέλαιο με αποτέλεσμα να μειωθεί κάπως η τιμή του παρθένου ελαιόλαδου και σημείωσε ότι οι τιμές καθορίζονται από τις τιμές που επικρατούν από τις χώρες που παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου, όπως Ισπανία, Ελλάδα (Κρήτη), Πορτογαλία και Ιταλία.

Ο επαρχιακός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Λευκωσίας – Κερύνειας Θωμάς Θωμά, αφού σημείωσε ότι για την κατάσταση στην παραγωγή «δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε με πάσα βεβαιότητα», είπε ότι «υπάρχουν περιοχές όπου λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας δεν κατάφερε να καρποδέσει η ελιά και υπάρχει πρόβλημα», ενώ σε άλλες περιοχές υπάρχει καρπός αλλά αναμένουμε, γιατί δεν ξέρουμε με το πρόβλημα της λειψυδρίας τι θα γίνει τελικά με την παραγωγή.

«Ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες του ελαιόλαδου θα έχουμε μέσα στο Σεπτέμβριο», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «φαίνεται πως η τιμή του ελαιόλαδου δεν θα είναι στα επίπεδα που ήταν πέρσι, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την τιμή που θα καθοριστεί από τις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ανέφερε επίσης ότι η περσινή υψηλή τιμή του παρθένου ελαιόλαδου, ώθησε τους καταναλωτές σε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι τα λάδια σαλάτας και τα πυρηνέλαια.

Ο κ. Θωμά είπε ακόμη ότι «λόγω της λειψυδρίας, οι ποσότητες νερού που παίρνουν οι παραγωγοί μας είναι περιορισμένες και αν δεν ποτιστούν οι ελιές όταν πρέπει θα έχουμε θέμα στον καρπό, αύριο, λόγω και της υψηλής ζέστης που υπάρχει».

Σημείωσε ότι μειώθηκε σε πολλές καλλιέργειες η ποσότητα νερού που δίδεται, ενώ άρχισε να μειώνεται και η ποσότητα νερού που υπάρχει στις διατρήσεις.

Ο επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Λευκωσίας – Κερύνειας εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος η τιμή παραγωγού θα είναι γύρω στα 6 με 7 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι ανέβηκε στα 8 και στα 9 ευρώ το κιλό.

Ο ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) Χρίστος Παπαπέτρου είπε ότι «η παραγωγή στην Κύπρο φέτος, υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι λίγο καλύτερη από πέρσι» και «μπορεί να είναι λίγο καλύτερη από το εξωτερικό», προσθέτοντας ότι αυτή η περίοδος που περιλαμβάνει το τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο είναι το κρίσιμο στάδιο της παραγωγής της ελιάς από άποψη ασθενειών.

«Δεν θα είναι μεγάλη η παραγωγή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και λόγω του ότι δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού για τις αρδευόμενες καλλιέργειες ούτως ώστε να μπορούσαν να φροντίσουν τα δέντρα όπως πρέπει», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα «η παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου θα είναι καλύτερη από πέρσι ώστε να οδηγήσει σε μερική μείωση της τιμής για να είναι πιο προσιτή στους καταναλωτές».

«Αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, όταν υπάρχει παραγωγή, πρέπει ο παραγωγός να παρακολουθεί τους πληθυσμούς του Δάκου ώστε να τους ελέγξει», διαφορετικά, συνέχισε, με τις αυξημένες υγρασίες που παρατηρούνται και με την πτώση της θερμοκρασίας που προβλέπεται εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος «θα υπάρξει έξαρση του Δάκου, ο οποίος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την παραγωγή».

Παρακολουθώντας ο παραγωγός τον Δάκο, σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, αναλόγως με τα ευρήματα, πρέπει να επεμβαίνει με πρακτικά μέτρα φυτοπροστασίας.

Επίσης αναφέρθηκε στην πολύ κακή περσινή χρονιά σε σχέση με την παραγωγή, που οδήγησε σε αυξημένες τιμές του ελαιόλαδου και στο γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές στράφηκαν σε άλλες λύσεις, χρησιμοποιώντας άλλα έλαια από το παρθένο ελαιόλαδο όπως σπορέλαια.

«Ελπίζουμε να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το ελαιόλαδο να γίνει τελικά είδος πολυτελείας που να πωλείται μόνο σε μικρά μπουκαλάκια όπως γίνεται σε κάποιες χώρες της Άπω Ανατολής», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει αυτή η κατάσταση «και να στραφούμε πάλι στην ευρεία κατανάλωση του ελαιολάδου ως μια βασική πηγή όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών για την υγεία του ανθρώπου».

Σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, ο ΓΓ της ΠΕΚ είπε ότι «επειδή το 80% των ελαιώνων είναι ξηρικές και όχι αρδευόμενες, η παραγωγή εξαρτάται από το κλίμα», προσθέτοντας ότι οι καύσωνες που παρατηρήθηκαν φαίνεται να επηρέασαν και φέτος την παραγωγή.

«Όμως, σε κάποιες χώρες, οι τελευταίες βροχοπτώσεις φέρνουν ελπίδα όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου», τόνισε.

Ο ΓΓ της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «λόγω αυξημένου καύσωνα και ιδιαίτερα στην περίοδο της καρποφορίας, δεν είχαμε τις βροχές που θέλαμε για να πάρουν οι ελιές την απαιτούμενη ποσότητα νερού, το δίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουάριο», προσθέτοντας ότι «και φέτος η παραγωγή μας θα είναι λιγότερη σε σύγκριση με την παραγωγή πριν δύο ή τρία χρόνια».

«Οι καταναλωτές να περιμένουν και να ευχόμαστε να διατηρηθεί η τιμή του ελαιόλαδου στα περσινά επίπεδα», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ της Νέας Αγροτικής Κίνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι τον Σεπτέμβριο θα αλλάξουν τα δεδομένα με την βροχόπτωση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι προς τη θετική πορεία».

Ο κ. Χριστοδούλου κάλεσε τους «κυβερνώντες να πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους για να μην πούμε το νερό νεράκι όπως το λέγαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα» στην παραγωγή, όπως στην Ισπανία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, προσθέτοντας ότι «η Τυνησία, η οποία έχει και αυτή την δική της παρέμβαση στην πώληση ελαιόλαδου, πλήγηκε από καύσωνα, παρά τις νέες καλλιέργειες της για να καταστεί πρώτη χώρα στην παραγωγή ελαιόλαδου.

Ο κ. Χριστοδούλου, αφού σημείωσε ότι στο ελεύθερο εμπόριο επικρατεί η αγορά και η ζήτηση, ευχήθηκε να κρατηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα, προσθέτοντας ότι «δεν εξαρτώνται όλα από τον παραγωγό», καθώς «ένα 30% από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής παίρνει ο παραγωγός και το υπόλοιπο ο έμπορας και ο μεσιτέμπορας».

Ανέφερε ότι με την αυξημένη θερμοκρασία και τις λίγες βροχοπτώσεις, «καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον μας δεν είναι όπως το προβλέπαμε», σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή, όπως εξήγησε, «να υπάρχει μια αύξηση συμμετοχής του πρωτογενούς τομέας στο ΑΠΕ».

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς όλες οι Κυβερνήσεις το άφησαν στο έλεος της φύσης και δεν μπορούσαμε κάλλιστα να αναπτύξουμε τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, σε όλες τις πόλεις και τις μεγάλες κοινότητες, για να μην εξαρτόμαστε από την εκδήλωση του φυσικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως είπε στο ΚΥΠΕ ότι «η παραγωγή στην Κύπρο φέτος θα κυμανθεί λίγο καλύτερα από τα περσινά επίπεδα», αλλά θα είναι η μισή της κανονικής που υπήρχε σε καλές χρονιές.

«Η παραγωγή είναι ανάλογα με τις περιοχές. Υπάρχουν περιοχές όπου είναι αρκετά καλή η παραγωγή και περιοχές όπου είναι ελάχιστη», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στα θέματα κόστους για τον αγρότη και της τιμής του ελαιόλαδου δεν θα αλλάξουν δυστυχώς τα πράγματα, προσθέτοντας ότι «δεν θα αλλάξει ούτε η χονδρική, ούτε η λιανική τιμή του ελαιόλαδου», ενώ «τα κόστη από ό,τι φαίνεται αυξάνονται».

Ανέφερε επίσης ότι οι τιμές εξαρτώνται από την ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου που θα υπάρξει από τις χώρες, που παράγουν μεγάλες ποσότητες όπως Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα και από όπου προέρχεται περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου.

Ο κ. Αχιλλέως είπε ότι οι παραγωγοί δεν θέλουν να είναι «ακριβό το ελαιόλαδο, αλλά τουλάχιστον ο γεωργός να παίρνει το κόστος του πίσω, συν ένα λογικό κέρδος».

«Σήμερα, οι τιμές του ελαιόλαδου είναι εξωπραγματικές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όταν είναι ακριβό το λάδι, αυξάνονται και τα κόστη άλλων υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση.

Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού είπε ακόμη ότι «η παραγωγή ελαιόλαδου ήταν μια καλλιέργεια την οποία δεν υπολόγιζε ο πολύς κόσμος πριν περίπου έξι χρόνια και σήμερα, λόγω αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου, αναδείχθηκε η αξία της», προσθέτοντας ότι σήμερα παρατηρείται μια έξαρση να φυτευτούν ελαιώνες με γραμμικές φυτείες και σύγχρονες μεθόδους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend