Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλάζουν μάτια οι Φυλακές με €5,5 εκατ. – Αποκτούν νέο κλειστό σύστημα παρακολούθησης
Αλλάζουν μάτια οι Φυλακές με €5,5 εκατ. – Αποκτούν νέο κλειστό σύστημα παρακολούθησης

Αλλάζουν μάτια οι Φυλακές με €5,5 εκατ. – Αποκτούν νέο κλειστό σύστημα παρακολούθησης

 

 

Αλλάζει εκ βάθρων το κλειστό σύστημα παρακολούθησης στις Κεντρικές Φυλακές, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τη διάπραξη αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σύντομα θ’ αρχίσει η αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος το οποίο θεωρείται πλέον απαρχαιωμένο, με νέο προηγμένης τεχνολογίας. Ήδη η προσφορά έχει κατακυρωθεί και το σύστημα θα κοστίσει περί τα 5,5 εκατ. ευρώ. Αναμένεται ότι το νέο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης θα τεθεί σε λειτουργία περί το τέλος του έτους, οπόταν οι φυλακές θα έχουν σύγχρονα μάτια εντός και εκτός των τειχών τους.

Το υφιστάμενο σύστημα cctv είναι πέραν των 10 ετών και παρουσιάζει προβλήματα, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολη η αναγνώριση προσώπων. Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί, είναι πολύ προχωρημένης τεχνολογίας και θα παρέχει καθαρή εικόνα και ήχο αν χρειαστεί σε όλες τις πτέρυγες της κλειστής φυλακής, ενώ παράλληλα θα διαθέτει και αισθητήρες κίνησης ή επαφής.

 

Το σύστημα θα καταγράφει και εντός των πτερύγων αλλά μόνο στους διαδρόμους (όχι σε κελιά και προσωπικούς χώρους) όπως και το υφιστάμενο. Θα παρέχει σύστημα συναγερμού στην περίπτωση που επιχειρηθεί προσπάθεια απόδρασης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη κινητοποίηση, ενώ εικόνα απ’ όλη τη φυλακή υψηλής ευκρίνειας θα παρέχεται σε ειδικό κέντρο εγκατεστημένο στις φυλακές όπως και στον αξιωματικό ασφαλείας.

Τώρα έχουν εγκριθεί οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος και τοποθέτηση του νέου, ώστε ν’ αρχίσουν οι εργασίες. Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις με το υφιστάμενο σύστημα δεν μπορούσε να γίνει αναγνώριση προσώπου, με αποτέλεσμα όταν διαπραττόταν ένα αδίκημα να καθίστατο δύσκολος ο εντοπισμός του εμπλεκόμενου.

Στο μεταξύ, τρία κινητά τηλέφωνα σε δυο δόσεις επιχείρησαν να μπάσουν παράνομοι στις Κεντρικές Φυλακές, όμως εντοπίστηκαν έγκαιρα από τους δεσμοφύλακες και κατασχέθηκαν.

Η νέα προσπάθεια έγινε προχθές Κυριακή το απόγευμα όταν άγνωστοι κατάφεραν να περάσουν στη νεκρή ζώνη και στη συνέχεια με τη γνωστή πλέον μέθοδο, έριξαν δύο πακέτα προς την κατεύθυνση της κλειστής φυλακής.

Το ένα πακέτο έπεσε εντός του χώρου των φυλακών και εντοπίστηκε έγκαιρα από τα μέλη του προσωπικού και κατασχέθηκε πριν το παραλάβουν οι κρατούμενοι. Το άλλο έπεσε εντός των συρματοπλεγμάτων, οπόταν και παραλήφθηκε από περίπολο.

Σημειώνεται ότι στο ένα πακέτο υπήρχαν δύο κινητά και στο άλλο ένα. Όλα παραλήφθηκαν και παραδόθηκαν από τις φυλακές στην Αστυνομία για επιστημονικές και άλλες εξετάσεις.

Οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξοπλίσουν συγκεκριμένους κατάδικους με κινητά είναι συνεχείς γι’ αυτό και η διεύθυνση των φυλακών είναι σε επαγρύπνηση. Αυτό που απασχολεί τις Αρχές είναι πώς οι δράστες καταφέρνουν να εισχωρήσουν στη νεκρή ζώνη, γι’ αυτό και μελετάται η λήψη μέτρων ώστε να εντοπίζονται όσοι επιχειρούν να περάσουν με σκοπό να ρίξουν από ψηλά κινητά ή ναρκωτικά σε κρατούμενους.

Όπως πληροφορούμαστε, τρεις είναι οι τρόποι για να μπει κάποιος στη νεκρή ζώνη. Ο ένας μέσω της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας απ’ όπου είναι δύσκολο επειδή υπάρχει φρουρός, μέσω των κατεχομένων και μέσω του Αγίου Παύλου, περιοχή που φυλάσσεται από την Εθνική Φρουρά.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα σε έρευνες σε κελιά έχουν εντοπιστεί κινητά στην κατοχή κρατούμενων οι οποίοι θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος λόγω της εμπλοκής τους σε διάφορες υποθέσεις. Εκτιμάται ότι και η πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε βάρος επιθεωρητή των φυλακών σχετίζεται με τις έρευνες σε κελιά για τον εντοπισμό κινητών και ναρκωτικών.

Πηγή: Φilenews

Send this to a friend