Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Τρέχουν για στελέχωση των σχολείων
Τρέχουν για στελέχωση των σχολείων

Τρέχουν για στελέχωση των σχολείων

 

 

 Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την επιστροφή στα σχολεία και ταυτόχρονα πιέζει για την ολοκλήρωση της στελέχωσής τους, ούτως ώστε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να γίνει όσο το δυνατό πιο ομαλά.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι έχουν προκύψει επιπρόσθετες ανάγκες στη Μέση Εκπαίδευση σε τρεις ειδικότητες (Φιλολογικά, Ισπανικά, Σχεδιασμός και Τεχνολογία), με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) να καλεί εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου καθώς και εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων οι οποίοι ενδιαφέρονται για διορισμό με σύμβαση, να υποβάλουν αίτηση. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024, το αργότερο μέχρι τη 1:00 μ.μ.

Εξάλλου, η ΠΟΕΔ με επιστολή της στη γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας, θέτει το πρόβλημα της έλλειψης αντικαταστατών που παρατηρείται κάθε χρόνο στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας Υπουργείο και ΕΕΥ όπως επανεξετάσουν σχετικές της θέσεις, οι οποίες θεωρεί ότι θα λύσουν ριζικά το πρόβλημα.

 

Επίσης αναφέρει ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου και ΠΟΕΔ με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός εργασιακού πλαισίου για τους αντικαταστάτες το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο στους εκπαιδευτικούς ώστε να θέλουν να υπηρετήσουν από τη θέση αυτή.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔ σημειώνει ότι το θέμα της υποστελέχωσης των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υπαρκτό και δυστυχώς επαναλαμβανόμενο. Καθεχρονικά δεκάδες σχολεία μένουν για μέρες ακόμη και για εβδομάδες χωρίς αντικαταστάτες, κάτι που χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των σχολείων μιας και πλήττεται τόσο η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

«Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και η ΕΕΥ να επανεξετάσουν τις θέσεις που έχει καταθέσει η ΠΟΕΔ και που θεωρούμε ότι θα επιλύσουν ριζικά το πρόβλημα όπως είναι για παράδειγμα το πλήρες ωράριο των αντικαταστατών, η δεξαμενή αντικαταστατών, πλήρεις συμβάσεις των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν με σύμβαση στα ΠΟΣ/ΠΟΝ κ.ά. Επομένως αναμένουμε άμεσα την επανέναρξη του διαλόγου για το εν λόγω θέμα».

Μέχρι να γίνει αυτό και σε σχέση με τη διαχείριση του προβλήματος για τη σχολική χρονιά 2024-2025, η οργάνωση των δασκάλων θεωρεί ότι επιβάλλεται να εξευρεθούν λύσεις ώστε οι συμβασιούχοι στα ΠΟΣ/ΠΟΝ εκπαιδευτικοί να έχουν το δικαίωμα και της αντικατάστασης.

Send this to a friend