Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δήμος Λάρνακας: Δίνει στο ΤΕΠΑΚ το κτήριο που προοριζόταν για το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα & Ναυτιλία (CMMI)
Δήμος Λάρνακας: Δίνει στο ΤΕΠΑΚ το κτήριο που προοριζόταν για το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα & Ναυτιλία (CMMI)

Δήμος Λάρνακας: Δίνει στο ΤΕΠΑΚ το κτήριο που προοριζόταν για το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα & Ναυτιλία (CMMI)

 

 

Προχωράνε οι σχεδιασμοί για δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα από το ΤΕΠΑΚ, με την πολιτική απόφαση να αναμένεται να παρθεί μετά και την υποβολή από το Πανεπιστήμιο των τελευταίων στοιχείων που του έχουν ζητηθεί. Δήμος και άλλοι φορείς της Λάρνακας αλλά και το ΤΕΠΑΚ, τρέχουν τις διαδικασίες, βάζοντας πίεση στο Προεδρικό να δώσει το τελικό ΟΚ το συντομότερο για να προχωρήσει η δημιουργία της Σχολής. 

Η OffsiteNews επικοινώνησε με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Δρ Παναγιώτη Ζαφείρη, ο οποίος μας εξήγησε ότι η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας έχει υποβληθεί στο ΥΠΟΙΚ και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν επιπρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τη μελέτη.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, «ένα κόστος 15-20 εκ ευρώ για τις υποδομές και επιπρόσθετα περίπου 4 εκ. ευρώ για επιπρόσθετη ενίσχυση του ετήσιου Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ», κινούνται εντός των οικονομικών πλαισίων που περιγράφονται στην αρχική μελέτη του Δήμου Λάρνακας.

 

Ο στόχος να λειτουργήσει η Σχολή τον Σεπτέμβριο του 2027, σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, είναι εφικτός εφόσον ληφθεί η τελική έγκριση από την Πολιτεία μέχρι το τέλος του 2024 ούτως ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί. 

Τα επόμενα βήματα 

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε στην OffsiteNews ότι «στις 28 Αυγούστου 2023 λάβαμε επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την ίδρυση Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα. Μέσω της επιστολής ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει με την ετοιμασία Μελέτης Οικονομικής Βιωσιμότητας και Στρατηγικού Πλάνου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 αποστείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από συζήτηση και απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, υποβάλλοντας αρχικά τις θερμές ευχαριστίες μας διότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Πολιτεία επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την τροχοδρόμηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου. Στην απάντηση μας αναφέραμε, επίσης, ότι τα πεδία της Θάλασσας, της Τεχνολογίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο μας, τόσο ακαδημαϊκά όσο και ερευνητικά και επιστημονικά και ότι θα προχωρούσαμε με την ετοιμασία Μελέτης Οικονομικής Βιωσιμότητας και Στρατηγικού Πλάνου, εμπλέκοντας όλους σχετικούς εταίρους και φορείς».

«Το Πανεπιστήμιο ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστολής του ΠτΔ προχώρησε με την ετοιμασία σχετικής μελέτης την οποία και υποβάλαμε στο Πρόεδρο και στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας τον Ιανουάριο του 2024».

Ακόμη, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ σημείωσε πως «στην μελέτη προσδιορίζονται (όπως μας είχε ζητηθεί) τα κεφαλαιουχικά, διοικητικά και άλλα κόστη, ενώ δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική πτυχή της ίδρυσης της Σχολής και οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα κινηθούμε εντός των οικονομικών πλαισίων που περιγράφονται στην αρχική μελέτη του Δήμου Λάρνακας. Δηλαδή ένα κόστος 15-20 εκ ευρώ για τις υποδομές και επιπρόσθετα περίπου 4 εκ. ευρώ για επιπρόσθετη ενίσχυση του ετήσιου Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ. Στη μελέτη γίνεται και μια γενική περιγραφή των αντικειμένων που θα προσφέρονται από τα Τμήματα της νέας Σχολής».

«Στην πορεία υποβλήθηκε στο ΥΠΟΙΚ και σχετικό Σημείωμα Έργου το οποίο έχει αξιολογηθεί θετικά.  Το ΥΠΟΙΚ ζήτησε η υποβολή επιπρόσθετων στοιχείων μαζί με την μελέτη Βιωσιμότητας πράγμα που έχουμε υποσχεθεί στο ΥΠΑΝ να υποβάλουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Εκκρεμεί η τελική πολιτική απόφαση

Στο ερώτημα εάν από Κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ υπάρχει το τελικό ΟΚ ή εάν αναμένονται αποφάσεις, ο Δρ Ζαφείρης ανέφερε στην OffsiteNews ότι «εκκρεμεί η τελική πολιτική απόφαση εκ μέρους της πολιτείας (Υπουργικού Συμβουλίου) η οποία αντιλαμβάνομαι θα μπορεί να δοθεί μετά την υποβολή από μέρους μας των επιπρόσθετων στοιχείων που μας έχουν ζητηθεί.  

Το Πανεπιστήμιο μας εάν υπάρξει αυτή η πολιτική απόφαση είναι πρόθυμο να προχωρήσει με την δημιουργία της σχολής δεδομένου ότι (α) υπάρξουν οι απαραίτητοι επιπρόσθετοι κρατικοί πόροι στο ετήσιο Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου (β) ανεγερθούν οι απαραίτητες υποδομές από το Δήμο Λάρνακας και παραχωρηθούν για χρήση στο ΤΕΠΑΚ.  

Φυσικά, από μέρους μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παράλληλα προχωρούν μετά και την πρόσφατη έγκριση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για το οποίο ευχαριστούμε την κυβέρνηση, σειρά έργων αξίας 180 εκ. ευρώ, οι σχετικές με το δάνειο αναπτύξεις του Πανεπιστημίου μας στην ευρύτερη πόλη της Λεμεσού και στην πόλη της Πάφου». 

Τα προγράμματα σπουδών 

Αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών, όπως είχε γραφτεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της OffsiteNews, πρόκειται για την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης η οποία θα διαθέτει δύο τμήματα. Η αρχική εισήγηση του ΤΕΠΑΚ είναι τα Τμήματα να είναι 1/ Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και 2/ Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Θα προσφέρονται επίσης και μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι τελικές αποφάσεις για τα Τμήματα θα παρθούν από Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα συσταθεί εφόσον εγκριθεί η νέα Σχολή.

Παράλληλα, σε νεότερη ενημέρωση από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, έχει επίσης συσταθεί διεθνής επιστημονική επιτροπή με ακαδημαϊκούς και ερευνητές διεθνούς κύρους στα αντικείμενα αυτά η οποία και μας συμβουλεύει όσο αφορά τα προγράμματα σπουδών και τις απαραίτητες υποδομές.

Εφικτός ο στόχος λειτουργίας της Σχολής για τον Σεπτέμβρη του 2027 εάν… 

Εφικτός είναι ο στόχος να λειτουργήσει η Σχολή του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα εάν ληφθεί η έγκριση από την Πολιτεία πριν το τέλος του 2024 ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Δρ Παναγιώτης Ζαφείρης σε σχετικό ερώτημα που του παραθέσαμε.

Το κτήριο του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) στο σχεδιασμό για το ΤΕΠΑΚ

Προς την επιλογή να παραχωρηθεί για χρήση του ΤΕΠΑΚ το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) προσανατολίζεται ο Δήμος Λάρνακας, γεγονός το οποίο εξετάστηκε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή με το συμπέρασμα να είναι θετικό.

«Ο Δήμος Λάρνακας μας έχει ζητήσει να εξετάσουμε την πιθανότητα να προχωρήσουμε με αναπροσαρμογές υφιστάμενων αρχιτεκτονικών σχεδίων ώστε το κτήριο που αρχικά προοριζόταν για το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) να παραχωρηθεί για χρήση από την σχολή του ΤΕΠΑΚ. 

Αυτή η πιθανότητα εξετάστηκε από μέρους μας σε συνεργασία και με την διεθνή συμβουλευτική επιτροπή και την βλέπουμε πολύ θετικά μιας και θα σμικρύνει αισθητά τον απαραίτητο χρόνο ολοκλήρωσης του κτηριακού πλάνου της Σχολής. Φαίνεται ότι ο Δήμος Λάρνακας προσανατολίζεται προς αυτή την επιλογή», είπε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Δρ Παναγιώτης Ζαφείρης.

Πηγή: OffsiteNews / Παναγιώτης Ευριπίδου

Send this to a friend