ΥΠΑΝ: Η Κύπρος για πρώτη φορά στην Προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων
Μέρα-ορόσημο για τη χώρα μας, η σημερινή, αφού η Κύπρος αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, την Προεδρία του θεσμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων που αποτελούν ουσιαστικά ένα διακυβερνητικό σύστημα πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης, με τριάντα και πλέον χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.
Σε συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της Προεδρίας των Ευρωπαϊκών Σχολείων από την Κυπριακή Δημοκρατία η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι το Σώμα που διοικεί τα Ευρωπαϊκά Σχολεία είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει τόσο για παιδαγωγικά όσο και για διοικητικά και οικονομικά θέματα και στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Παιδείας των κρατών µελών ή εκπρόσωποί τους, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Προεδρία του Συμβουλίου ανατίθεται σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανά σχολικό έτος.
Τόνισε ότι η Κύπρος θα προεδρεύει του Συμβουλίου κατά το σχολικό έτος 2024-2025. Πριν από έξι περίπου εβδομάδες, στις 21 Ιουνίου 2024, σημείωσε, πραγματοποιήθηκε η άτυπη τελετή παράδοσης-παραλαβής της Προεδρίας, εδώ στη Λευκωσία.
«Κατά την περίοδο της δικής μας Προεδρίας, θα επιδιώξουμε την υλοποίηση βασικών στόχων του θεσμού, όπως η οικοδόμηση μιας υποστηρικτικής, συμπεριληπτικής και ασφαλούς σχολικής κοινότητας, η προώθηση της βελτίωσης της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος και του επιπέδου ευημερίας των εκπαιδευτικών, καθώς και η αξιοποίηση της εκπαίδευσης ως σημαντικού εργαλείου για την αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα, θα ανταποκριθούμε επαρκώς σε όλες τις διοικητικές προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν, με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών του συστήματος», είπε η κ. Μιχαηλίδου.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Ευρωπαϊκό Σχολείο «Βρυξέλλες ΙΙΙ», στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, τον περασμένο Μάιο είπε πως αυτό είναι ένα από τα Ευρωπαϊκά Σχολεία με ελληνικό γλωσσικό τμήμα.
«Η επίσκεψή μου εκεί, μου έδωσε την ευκαιρία να δω από κοντά το μοναδικό σχολικό περιβάλλον που προσφέρουν αυτά τα σχολεία και κυρίως την πολυπολιτισμική και πολυγλωσσική τους φύση. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεισφέρει στην παρούσα φάση τρεις εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν με απόσπαση στα Ευρωπαϊκά Σχολεία, ενώ από την ερχόμενη σχολική χρονιά ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πέντε», σημείωσε.
Είπε ότι κατά την τριήμερη συνεδρίαση του Συμβουλίου στην Πάρμα της Ιταλίας τον περασμένο Απρίλιο, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του θεσμού. Κατά την ίδια περίοδο, συνέχισε, «διοργανώθηκε το πρώτο φόρουμ εκπαιδευτικών των Ευρωπαϊκών Σχολείων, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, αφού στο πλαίσιο της θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο τον προσεχή Απρίλιο το δεύτερο ανάλογο φόρουμ, όπως βέβαια και την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου».
«Επίσης, εξετάζουμε το ενδεχόμενο ίδρυσης Ευρωπαϊκού Σχολείου και στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Στην συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας των Ευρωπαϊκών Σχολείων, από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο οποίος θα προεδρεύει του Ανώτατου Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
ΚΥΠΕ