Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οικολόγοι: Συνάντηση με τον κοινοτάρχη Κλαυδιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα
Οικολόγοι: Συνάντηση με τον κοινοτάρχη Κλαυδιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα

Οικολόγοι: Συνάντηση με τον κοινοτάρχη Κλαυδιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα

 

 

Με ανακοίνωση του, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρεται στη συνάντηση με τον κοινοτάρχη Κλαυδιών με σκοπό την ενημέρωση του Κινήματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα Κλαυδιάς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Ανακοίνωση

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συναντήθηκε τις μέρες αυτές με τον Κοινοτάρχη Κλαυδιών κ. Χρίστο Παναγιώτου, καθώς επίσης και με Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κλαυδιών, στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Κινήματος Οικολόγων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα Κλαυδιάς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών.

 

 Μεταξύ των προβλημάτων που συζητήθηκαν δεσπόζουν η έλλειψη οικιστικών οικοπέδων για τα νέα ζευγάρια, όπως επίσης και η ύπαρξη πολλών παράνομων χωματερών στα όρια της κοινότητας.

 Όσο αφορά το πρώτο ζήτημα. το οποίο προκύπτει λόγω του ότι η Κλαυδιά ήταν μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 αμιγώς τουρκοκυπριακή κοινότητα, και άρα μέχρι την λύση του κυπριακού κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της όποιας οικιστικής ανάπτυξης εντός τουρκοκυπριακής γης, έχει παραχωρηθεί εδώ και πέραν των 10 χρόνων χαλίτικη γη η οποία και θα οικοπεδοποιηθεί. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν τα ορθά κριτήρια για την παραχώρηση των οικοπέδων αυτών, ώστε αυτή να γίνει με ένα δίκαιο τρόπο που θα βοηθήσει την κοινότητα να αυξηθεί πληθυσμιακά στο άμεσο μέλλον.

 Όσο αφορά το πρόβλημα των παράνομων χωματερών εντός των χωρητικών ορίων της κοινότητας Κλαυδιών, έγινε επί τόπου επίσκεψη στις δυο πιο σημαντικές απ’ αυτές οι οποίες βρίσκονται εντός της κοίτης του ποταμού Τρέμυθου, που βρίσκεται ανατολικά της κοινότητας. Διαπιστώθηκε από κοινού το τεράστιο μέγεθος των παράνομων αυτών σκυβαλότοπων, καθώς επίσης και ο μεγάλος κίνδυνος ρύπανσης του υπόγειου  υδροφορέα του ποταμού, ο οποίος  καταλήγει στο φράγμα Κιτίου. Ήδη έχει ειδοποιηθεί σύμφωνα με τον κοινοτάρχη η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας η οποία υποσχέθηκε όπως διαθέσει πόρους για τον καθαρισμό τους, δυστυχώς όμως ακόμη δεν έχει γίνει το οτιδήποτε.

 Το Κίνημα Οικολόγων δήλωσε την αλληλεγγύη του προς το Κοινοτικό Συμβούλιο όσο αφορά το θέμα αυτό. Άμεσα, δε,  μετά το τέλος της συνάντησης επικοινώνησε σχετικά με το θέμα αυτό με το  Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το οποίο ενημέρωσε και προώθησε στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Κλαυδιάς τα σχετικά έντυπα που  αφορούν την διάθεση πόρων στην παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού των παράνομων χωματερών από το Τμήμα  Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

 Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο μερών υπήρξε βέβαια και στο τι δέον γενέσθαι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της δημιουργίας παράνομων χωματερών σε οποιοδήποτε σημείο των χωρητικών ορίων της Κλαυδιάς.

 Πέραν των πιο πάνω, η αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων επισκέφθηκε το Κοινοτικό Ιατρείο το οποίο εδώ και χρόνια, μετά τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, σταμάτησε τη λειτουργεί με αποτέλεσμα τα ηλικιωμένα κυρίως άτομα της Κλαυδιάς να υποχρεούνται να πηγαίνουν εκτός Κλαυδιάς για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, επίσκεψη πραγματοποιήθηκε  στο ερειπωμένο κτιριακό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση με μοναδικούς ενοίκους τα περιστέρια. Πρόθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι ο καθαρισμός του χώρου και η ανακαίνισή του με στόχο την μεταστέγαση στον χώρο αυτό των υπηρεσιών του κοινοτικού συμβουλίου και την δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου για την κοινότητα.

 Το Κίνημα Οικολόγων, μετά το πέρας των κατά τόπους επισκέψεων στην Κλαυδιά,  ευχήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του και δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του με μόνο στόχο το καλύτερο αύριο της κοινότητας Κλαυδιών.

Send this to a friend