Home ΛΑΡΝΑΚΑ Από… το 2013 περιμένουν οι Λαρνακείς να τελειώσουν τα έργα του αποχετευτικού στην περιοχή Μητρόπολης
Από… το 2013 περιμένουν οι Λαρνακείς να τελειώσουν τα έργα του αποχετευτικού στην περιοχή Μητρόπολης

Από… το 2013 περιμένουν οι Λαρνακείς να τελειώσουν τα έργα του αποχετευτικού στην περιοχή Μητρόπολης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 Δεν έχει τελειωμό το μαρτύριο για τους κατοίκους της περιοχής Μητρόπολης (Σωτήρος) στη Λάρνακα, αφού τα έργα για το αποχετευτικό σύστημα δεν λένε να ολοκληρωθούν. Οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων είναι παρατεταμένες, οι δρόμοι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο και τούτο έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των περιοίκων και γενικά των δημοτών της Λάρνακας, αφού πρόκειται για μια κεντρική συνοικία.

Αυτή την εποχήο εργολάβος του έργου, η εταιρεία Cyfield, εκτελεί εργασίες σε δρόμους γύρω ή πλησίον της πλατείας Μητροπόλεως και συγκεκριμέναστις οδούς Νικοδήμου Μυλωνά (έναντι της υπεραγοράς Metro), Τέρρα Σάντα (παρά την καθολική εκκλησία), Δημητράκη Διανέλλου (δίπλα από το κτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου) και Σταυροδομίου.Επί της ουσίας, ολόκληρα τετράγωνα έχουν κυριολεκτικά «βραχυκυκλωθεί» εξαιτίας των έργων.Όπως γίνεται αντιληπτό, η τροχαία κίνηση και η εξυπηρέτηση των κατοίκων στις περιοχές αυτές γίνεταιμετ’ εμποδίων.

 

 

Κληθείς να σχολιάσει τις καθυστερήσεις και τις φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους είπε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που επηρεάζει την κυκλοφορία επειδή η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε κεντρικό σημείοτης πόλης.

Ο κ.Χατζηχαραλάμπους παραδέχθηκε ότι το συμβόλαιο παρουσιάζει καθυστερήσεις, προσθέτοντας ότι πρόσφατα, έπειτα από αίτημα του εργολάβου, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων δικαιολόγησε κάποιες από τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί. Σημείωσε, δε, ότι η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης του συμβολαίου είναι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου (21/9), γι’ αυτό και ο εργολάβος πιέζεται, έτσι ώστε να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί και να ολοκληρώσει το έργο εντός του νέου χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

«Εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο εντός του νέου χρονοδιαγράμματος, τότε θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες καθυστέρησης», ανέφερε. Πάντως, η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι πως με τους ρυθμούς που εκτελούνται οι εργασίες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

11 χρόνια ταλαιπωρίας

Ενδεικτικό της τεράστιας καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στην ολοκλήρωση του συμβολαίου C12,που καλύπτειτις ενορίες Σωτήρος, Χρυσοπολίτισσας και Αη Γιάννη, είναι το γεγονός ότι η υλοποίησή του ξεκίνησε… το 2013, αλλά στην πορεία τερματίστηκε και σε κατοπινό στάδιο διαχωρίστηκε σε C12A και C12B, με επαναπροκήρυξη διαγωνισμού. To συμβόλαιο C12A αφορούσε αποκλειστικά τη διερεύνηση αυλακιών για εντοπισμό αρχαιοτήτων(ολοκληρώθηκαν οι εργασίες) καιτο C12B, το οποίο είναι σ’ εξέλιξη και αφορά αποκλειστικά τις εργασίες για την εγκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας δήλωσε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στο πρώτο έργο και πως σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα του αποχετευτικού κι έχουν παραδοθεί από τον εργολάβο.«Έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό με ξεχωριστό συμβόλαιο για να κάνουμε ολικές ασφαλτοστρώσεις», συμπλήρωσε. Το συμβόλαιο C12 αποδείχθηκε καρκίνωμα για τη Λάρνακα και τους κατοίκους της. Είναι το μοναδικό συμβόλαιο στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του αποχετευτικού που ακόμα βρίσκεται σ’ εξέλιξη, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τέσσερα συμβόλαια στο πλαίσιο της Γ΄ φάσης του αποχετευτικού, που καλύπτουν τις περιοχές Δρομολαξιάς – Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο ακυρώθηκε και αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του σε δύο μέρη τον Νοέμβριο του 2018, γεγονός που είχε πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας και κατά συνέπεια στους φορολογούμενους δημότες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους. Όλα τα πιο πάνω προβλήματαπροέκυψαν, σχεδόν αποκλειστικά,εξαιτίας της ανεύρεσης αρχαιοτήτων και στην άτεγκτη, όπως καταγγέλθηκε τότε, στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη διαχείριση των ευρημάτων.

Send this to a friend