Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας – “It’s time for action!”
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας – “It’s time for action!”

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας – “It’s time for action!”

Η 28η Ιουλίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας από το 2004, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το φετινό σύνθημα του ΠΟΥ, “It’s time for action!”, τονίζει την ανάγκη να ανανεωθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030, καθώς η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) υποστηρίζει αδιάκοπα τις δράσεις για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας. Η ασθένεια αυτή είναι συχνά ασυμπτωματική στα πρώτα της στάδια, καθιστώντας αναγκαία την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας. Παράλληλα, κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να φανούν σε μεταγενέστερο στάδιο είναι η κόπωση, η σαρκία, η ναυτία, η απώλεια όρεξης, τα σκούρα ούρα και ο πυρετός.

Η ΑΑΕΚ εφαρμόζει μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης της ηπατίτιδας στο πλαίσιο του Πυλώνα Μείωσης της Βλάβης της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028. Ο κύριος στόχος αυτού του πυλώνα είναι η μείωση της διάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, των θανάτων, της εγκληματικότητας και άλλων αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση ουσιών.

 

 

Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί περιλαμβάνουν:

  • Διαγνωστικά Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid tests): Διανομή διαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης για HIV, Ηπατίτιδα Β και Γ στα θεραπευτικά προγράμματα, με στόχο την αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων ατόμων.
  • Αυτόματες Μηχανές Διάθεσης Συριγγών (Vending machines): Εγκατάσταση αυτόματων μηχανών διάθεσης συριγγών σε όλες τις επαρχίες, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χρηστών ενέσιμων ουσιών σε αποστειρωμένα εργαλεία.
  • Κινητή Μονάδα “CareZone”: Λειτουργία της κινητής μονάδας “CareZone”, η οποία επισκέπτεται δυσπρόσιτες περιοχές και χώρους συνάθροισης νεολαίας, όπως μουσικά φεστιβάλ.

Η καταπολέμηση του στίγματος που σχετίζεται με τις εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας. Η ΑΑΕΚ στοχεύει να αυξήσει την προσβασιμότητα των ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις στις εξετάσεις, προωθώντας την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας.

Η παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ για το 2024 σχετικά με την ηπατίτιδα προειδοποιεί ότι ο αριθμός των θανάτων από ιογενή ηπατίτιδα αυξάνεται, καθιστώντας την τη δεύτερη κύρια αιτία λοιμώδους θανάτου παγκοσμίως, με 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσει χρόνια νόσο του ήπατος, ανεπάρκεια του ήπατος, ακόμα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και αποτελεσματικές θεραπείες για την Ηπατίτιδα Β, καθώς και θεραπεία για την Ηπατίτιδα Γ.

Η παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα φαίνεται να έχει ήδη αρχίσει να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί, αφού το έτος 2022 είχαμε τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα αριθμό ατόμων με ενδοφλέβια χρήση που εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, ενώ ο αριθμός αυτός το έτος 2020 ήταν 56, το έτος 2022 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε σε 170.

Η ΑΑΕΚ επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας. Η ανανέωση της δέσμευσης των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, μέσω αυξημένης χρηματοδότησης και πολιτικής βούλησης, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων εξάλειψης της ηπατίτιδας.

Είναι η ώρα για δράση, για να επιταχυνθεί η μείωση των νέων λοιμώξεων από ηπατίτιδα, να περιοριστεί η θνησιμότητα και να υποστηριχθούν όλα τα κράτη στην επίτευξη του στόχου της εξάλειψής της έως το 2030.

Send this to a friend